Repro, De Regenboog Groep, poezie, reintegratie

“Ik heb ontdekt dat ik ook kan schrijven als het goed met me gaat”

Sinds kort werkt kunstenares Irene Bruns bij Drukkerij Repro van De Regenboog Groep. Daar maakte ze het boek Bloem, een bloemlezing uit haar eigen poëzie en beeldende kunst.

Ze maakt schilderijen, collages en ze schrijft ook poëzie: kunstenares Irene Bruns. Na verschillende opnames in de psychiatrie kon ze bij de kleinschalige Drukkerij Repro in De Derde Schinkel aan de slag. Hier werkt ze drie ochtenden in de week aan haar herstel en leert ze nieuwe vaardigheden die ze in de Repro kan gebruiken.

Je hebt een prachtig nieuw boek uitgegeven, Bloem.

“Dank je! Het is een bloemlezing uit mijn drie eerdere dichtbundels. Meestal gaat mijn werk over moeder natuur en over mijn eigen moeder die in 1999 overleden is. Ik ben veel bezig met hoe we met de natuur omgaan. Dat kan veel beter. Ik heb pas geleden ook een gedichtje gemaakt over Donald Trump: we moeten niet luisteren naar schreeuwers maar we moeten aan volgende generaties denken.”

Was het tijd voor een bloemlezing?

“Ik wilde oefenen met Illustrator en InDesign, zodat ik de klanten van de Repro ook iets extra te bieden heb nu ik hier werk. Ik heb dit boek in drie maanden tijd helemaal zelf opgemaakt en geïllustreerd, met tekeningen en collages van kunstwerken. Het heeft veel voordelen om je boek zo in eigen beheer uit te geven: ik kan alles zelf bepalen en de prijs is veel lager dan bij een uitgever.”

Wat is een dierbaar gedicht voor jou?

Water is het allereerste gedicht in het boek, en dat heb ik geschreven toen het niet goed met me ging. Ik dacht altijd dat ik alleen poëzie kon maken als het slecht met mij ging, als ik erg in de war was. In zulke periodes ben ik namelijk erg creatief. Als ik opgenomen ben, heb ik ook veel tijd om te lezen, bijvoorbeeld over Boeddhisme of filosofie, en dat geeft me veel inspiratie. Maar nu heb ik ontdekt dat ik ook kan schrijven als het goed met me gaat. Eigenlijk is dat wel een opluchting, dat ik niet per se in de war hoef te zijn om te kunnen dichten. Ik heb ook iets geschreven over De Regenboog.”

Schrijf je anders als je je goed voelt?

“Eigenlijk niet. Ik schrijf wel veel persoonlijke gedichten, maar ik heb ervoor gekozen om in Bloem niet te veel gedichten over mezelf en mijn angsten en wanen op te nemen. Ik wil me niet helemaal bloot geven, en ik wil ook niet dat ik meteen een stempel heb en dat het dan vooral daarover gaat.”

--

De regenboog

We zijn samen in de regenboog

We springen laag en hoog

Om te werken voor een mooi resultaat

En te blijven als je stevig staat

In de derde schinkel

Soms zijn we wankel in het gehinkel

omdat we herstellen van het leven

dat ons is gegeven

maar we kleuren blij langs de boog en de regen

en we vinden de zegen

in kleine gebaren

en voelen de lucht al opklaren.

--

Het boek Bloem is voor €12 te koop in onze webshop, meer informatie over Irene Bruns vind je op haar website.

 

Interview: Brechtje Keulen

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten