Martine stelt een kamer beschikbaar via Onder de Pannen

"In de vrouwenopvang was ze echt niet op haar plaats"

Steeds meer mensen raken dakloos na een scheiding of baanverlies. Met ons initiatief Onder de Pannen brengen wij ze tijdelijk onder bij 'Aardige Amsterdammers' die een kamer over hebben. Zo bieden we mensen de tijd en ruimte om duurzame huisvesting te vinden. Martine (73) geeft samen met haar man (77) onderdak aan een vrouw (40) die na een nare scheiding op straat stond. 

Hoe kwam dit alles tot stand?

“De laatste jaren hoor je overal dat er zo veel daklozen bijkomen en mijn man en ik dachten steeds: we  moeten iets nuttigs doen met die kamers die we hebben. Maar je kan of wil ook niet zomaar iemand van de straat plukken, dus bleef het er een beetje bij.

Tot we over Onder de Pannen lazen, toen dachten we: dát durven we wel aan. We hebben contact gezocht en alles liep vervolgens zo correct, snel, zakelijk en duidelijk. Dat was echt prettig! Al snel kwam de coördinator van Onder de Pannen, Cindy, kijken wat we te bieden hebben. Ook waren we vrij om precies aan te geven wat we zelf wilden: het is toch best spannend om een onbekende in huis te nemen. Daarbij zijn we een ouder, rustig echtpaar, dus zochten we ook wel een rustig iemand. Al snel werden we voorgesteld aan de eventuele huurder: een lieve vrouw die op straat stond na een nare scheiding.

Ze was heel verlegen de eerste keer, wat ik ook wel begrijp, als je zo bij twee oudere mensen op visite komt. Ze heeft toen even moeten nadenken maar ze wilde toch wel heel graag komen. Zo zijn we naar het kantoor van De Regenboog Groep gegaan om te tekenen.

Dan kom je daar aan en liggen al die keurige formulieren en contracten al klaar. Alles wordt helemaal juridisch en financieel afgedekt. Daardoor zijn wij hier met het volste vertrouwen aan begonnen.”

En hoe gaat het samenwonen nu? 

“Ze kon per 1 maart bij ons komen wonen. Maar toen brak corona uit. Daardoor konden we niet eens zeggen: laten we gezellig eens samen eten. Dat was wel jammer. Ze heeft boven alle ruimte, ook eigen sanitair, maar ze maakt gebruik van onze keuken, dus daar komen we elkaar het vaakst tegen en dansen we om elkaar heen om die anderhalve meter afstand te bewaren. Ze is ook supernetjes en is er vaak op uit om te fietsen.”


Het initiatief Onder de Pannen in 2019

49 mensen onderdak bij
een 'Aardige Amsterdammer'

--
16 van hen doorgestroomd naar
vaste woonruimte

--
Voor 300 economisch daklozen
een eenjarig huurcontract in 2020


Wat helpen jullie oplossen?

“Ze heeft hier voor een jaar een fijne plek om zich te beraden. Als je na een scheiding op straat komt te staan en niemand biedt je een bank aan om op te slapen, dan is er geen plek waar je terecht kunt. In de vrouwenopvang tussen vrouwen die al lang dakloos zijn, was ze echt niet op haar plaats.”

Heeft u nu opnieuw een telg in huis?

“Voorop gesteld: we doen dit niet om het lege-nest-syndroom tegen te gaan of zo, want de kinderen zijn al zo’n twintig jaar het huis uit. En mijn man en ik zijn druk bezet met van alles.

We doen dit echt omdat we iets goeds willen doen. Laatst was het wel grappig: ze had een nieuwe vriend ontmoet en die wilde ze even netjes aan ons voorstellen. Toen hebben we, in de eerste coronagolf, met inachtneming van alle maatregelen, hier in de voorkamer kennisgemaakt met die man. De liefde hield helaas geen stand, maar we voelden ons wel even een beetje een soort schoonouders.”

 

 

Dakloosheid - onze oplossing

  • Steunpunten in de stad waar economisch daklozen terecht kunnen voor de eerste hulp en stappen.
  • Snel een slaapplaats regelen met hulp van familie en vrienden van de economisch dakloze.
  • Regelen dat onderverhuur aan economisch daklozen mag, op zo'n manier dat de verhuurder zonder er problemen mee te krijgen wat extra inkomsten heeft, om bijvoorbeeld de eigen huurschuld weg te werken. Een andere reden kan zijn dat de verhuurder zo wat aanspraak heeft.
  • Onbenutte vierkante meters aan woonruimte in de stad opsporen.
  • Vastgoedondernemers bereid vinden om woonruimte beschikbaar te stellen.
  • Sleutel van de dagopvang 's nachts in beheer geven aan daklozen met een baan.
  • (Eenouder)gezinnen die in zwaar weer verkeren tijdelijk onderbrengen in een gezinshuis en daar hulp bieden bij het vinden van toekomstperspectief.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten