Marleen Botman, vrijwilligerscoördinator De Regenboog Groep

In de wachtkamer

Nog een moment geduld alstublieft. Drie prangende vragen aan de belangrijkste liefdesdokter van De Regenboog Groep: de vrijwilligerscoördinator. Marleen Botman koppelt al twaalf jaar vrijwilligers aan mensen met psychische problemen.

Wat de mooiste match die je ooit hebt gemaakt?

“Nou, dat is na twaalf jaar koppelen wel een beetje ingewikkeld. Ik maak zo veel goede dingen mee… Ik ben altijd erg van het ‘hier en nu’, dus ik vertel je een hele bijzondere van vorige week. Toen koppelde ik een vrouw uit ex-Joegoslovië aan een vrijwilliger die bibliothecaresse was. De vrouw zit bijna alleen maar binnen en is hartstikke slim, ze was in haar land van herkomst directeur van een school voor gehandicapte kinderen. Ze spreekt nauwelijks Nederlands en had een ontzettend moeilijke vluchtroute naar Nederland. In het dagelijks leven ziet ze niemand anders dan haar man, een ex-journalist die in de oorlog zijn been is verloren en de hele dag kreunend van de pijn in bed zit. Ze is zijn mantelzorger en kampt zelf met een behoorlijk posttraumatisch stress syndroom. Ik vind haar een ontzettend stoer mens! Met haar nieuwe vrijwilliger leest ze samen, ze zijn begonnen aan De Tweeling van Tessa de Loo. Het is fijn om mensen vanuit een gedeelde interesse verder te kunnen helpen.”

Waar let je op als je een vrijwilliger aan iemand koppelt?

“Allereerst of het praktisch kan. Vrijwilligers hebben niet op elk moment van de dag tijd en onze deelnemers met psychische problemen zijn vaak geen ochtendmensen, die kunnen ’s morgens vroeg niet afspreken. En dan kijk ik heel goed naar de persoonlijkheid van de vrijwilliger. De meeste vrijwilligers zijn ontzettend lieve mensen, daar is een match makkelijk mee te maken. Als iemand om wat voor reden dan ook wat stugger is, let ik meer op de gedeelde interesse. Of ik zoek een deelnemer die daar niet over zal vallen. Ik werk al een jaar of zes met een vrijwilliger die in zijn jeugd veel met armoede te maken had en heel streetwise is. Hij komt op sommigen wat imponerend over, maar hij krijgt van mij altijd heel moeilijke en verwaarloosde mannen en dat gaat heel goed. Ik koppelde hem bijvoorbeeld aan een vrij alternatieve man, die alleen contact had met GGZ, naar urine stonk en in een erg rommelig huis woont waar alles kleeft en plakt. Hij werd gezien als ‘de boze buurman in de buurt’. Er is een vriendschap ontstaan.”
 

Past op elk potje een dekseltje?

“Weet je, het klinkt misschien gek, maar ik heb een wachtlijst van zo’n tien deelnemers nodig om goed te kunnen koppelen. Niet dat ik mensen lang wil laten wachten, maar er moet keuze zijn om de vrijwilliger aan de juiste persoon te verbinden. Op ieder potje past een dekseltje, maar wel met enig beleid. Je gaat tenslotte voor een jaar iets met elkaar aan en omgaan met de ingewikkelde problematiek heeft tijd nodig.”

**************************************************************************************************************************
Of je nu op straat leeft, de deur nooit uitkomt of diep in de schulden thuis zit; De Regenboog biedt mensen kansen. Dagelijks gaan er honderden vrijwilligers voor De Regenboog Groep aan de slag. Aardige Amsterdammers noemen we ze, stadgenoten die omkijken naar een ander. Alle trajecten zijn gericht op het versterken van de deelnemer en daarmee sturen we aan op zelfredzaamheid. Ook naar de vrijwilligers kijken we om; alle trainingen en cursussen van de Vrijwilligersacademie in Amsterdam zijn gratis toegankelijk. 

Wil jij ook Aardige Amsterdammer worden, heb je een paar uur per week over en wil jij je horizon verbreden? Check dan deregenboog.org/aardigeamsterdammer.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten