Iris Hond, Je thuis voelen is mensen toelaten, daklozen,

Iris Hond: op de Zeepkist en bij Blaka Watra!

Iris Hond (31) had een droom. Ze wilde concertpianiste worden. Dat is haar gelukt. Ze slaagde cum laude aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en staat op de grootste concertpodia ter wereld. Tot en met december toert ze door het land met haar eigen theatershow. Daarin vertelt ze over haar eigen leven. Iris is op haar veertiende een paar maanden dakloos geweest. Die periode had een enorme impact. ‘Ik heb me lange tijd nergens thuis gevoeld.’

“Ik heb dit jaar een huis gekocht. Mijn eigen huis! Maar al heb ik een huis, ik moet mezelf nog elke dag vertellen dat ik veilig ben. Ik heb me lange tijd nergens thuis gevoeld en ben vaak verhuisd. Uit onrust. Alles wat veilig was duwde ik weg, want juist alles wat onveilig was – het leven op straat – was voor mij veilig. Ik liet daarom niemand toe in mijn leven. Dat vond ik doodeng. Pas nu – op mijn 31ste – begin ik dat te doen, mensen toelaten, en ervaar ik hoe mooi dat is. Ik ben er ook heel veel over aan het lezen. Juist omdat ik andere mensen wil helpen. Er zijn zoveel mensen die zich thuisloos voelen. Verbinding maken is belangrijk, inclusief verbinding maken met jezelf. Maar dat is voor veel mensen moeilijk, ook voor mijzelf. Het gevoel dat ik alles mag loslaten en niet hoef te overleven, is nog heel nieuw voor mij."

'De daklozen hebben me opgevangen'

"Ik wil mijn verhaal niet groter maken dan het is. Het is niet zo dat ik járen op straat heb geleefd, maar die periode is wel van onschatbare waarde geweest. Dat realiseer ik me de laatste tijd pas. Dakloos zijn doet innerlijk heel veel met een mens. Het gevoel van onveiligheid raak je niet zomaar kwijt. Op mijn veertiende, toen ik in Den Haag bij een pleeggezin woonde om het conservatorium te kunnen doen, ben ik misbruikt. Ik ben weggelopen en ben door de stad gaan zwerven, omdat ik het mijn ouders niet durfde te vertellen. Op een dag kwam er een jongen naar me toe. Hij was dakloos en vroeg of ik geld had. Ik zei: ‘man, ik heb zelf niet eens geld om te eten.’ Hij zei: ‘wacht, ik ben zo terug.’ Ik heb toen uren staan wachten en had alle hoop laten varen. Maar hij kwam terug! Met zo’n gescheurd kartonnen bekertje vol muntjes. Dat gaf hij allemaal aan mij, zodat ik eten kon kopen. De daklozen hebben mij echt opgevangen vroeger. Daarom speel ik ook nog graag voor ze.”

'Het zoemt hier nog na' 

KPN Connect brengt bezoekers Blaka Watra naar het concertgebouw!

"Peggy Fernandes Mendes, locatiehoofd van Blaka Watra vertelt: "Het was een mooie middag met heerlijke lunch, een mooi verhaal van Iris Hond en prachtige muziek. De bezoekers van Blaka Watra hebben erg genoten. De boodschap van Iris om je dromen niet op te geven, de hoop niet te verliezen en vooral zelf te vertrouwen in je kunnen is erg aangekomen.  Wees positief, Altijd. 

Het zoemt hier nog na.

Onze bezoekers hadden privé begeleiding door elk twee personen/personeelsleden waar ze mee in gesprek konden en vertellen. Dat werd erg gewaardeerd." 

Emil van Blaka Watra op de foto met Iris Hond. Georganiseerd door KPN Contact, werden bezoekers uitgenodigd voor een lunch en vervolgens getracteerd op een matinee in het concertgebouw. 
 

Tekst: Nicolline van der Spek en Peggy FM / Fotografie: Nynne Allema en DRG / Meeleven 4-2018

 

Wat kun jij doen?

Jouw hulp is nodig! Je kunt helpen door als vrijwilliger tijd te investeren in Amsterdammers met bijzondere verhalen. Of word donateur!

Vrijwilligerswerk in Amsterdam

Aardige Amsterdammer, de stad heeft je nodig! Meld je hier aan als vrijwilliger. 

Word donateur

Doneren, machtigen of nalaten? Klik hier of sms REGENBOOG naar 4333 (éénmalig 3,- euro)

Koop onze producten

Koop onze unieke producten in de online shop. Voor jezelf of als cadeau. Of sponsor ons, adopteer een schaap of doneer schone sokken.