maatje, psychiatrie, buddy, vrijwilliger, eenzaamheid,

Isolement is niet normaal …

Sla een modeblad van 20 jaar geleden open en je ziet ‘vreemde’ kleurtjes, ‘rare’ modellen, ‘eigenaardige’ accessoires. Het normaal van gisteren is duidelijk anders dan het normaal van vandaag. Waar we bij mode niet van opkijken, gaan onze oogballen rollen in het sociale verkeer. In coronatijd willen we terug naar het oude normaal of juist vooruit naar een nieuw normaal. In elk geval blijkt dat veel mensen gespannen, sombere en angstige gevoelens krijgen van het onzekere normaal van nu. Het huidige normaal is om gek van te worden!

Los van de corona-uitbraak voelt in Nederland meer dan 10% van de mensen zich psychisch niet gezond. Dit is een last voor degene die ziek is, maar heeft ook invloed op zijn of haar omgeving. Zorgen om geestelijke gezondheid zijn wezenlijk en ze gaan bijna iedereen aan.

Deze week is het de Week van de Psychiatrie, waarin geestelijke gezondheid centraal staat. De Week van de Psychiatrie heeft in 2021 een thema meegekregen: “Het gaat niet alleen om de kwaliteit van zorg, maar ook om de kwaliteit van leven!”

Hoe maak je iets van je leven, ook al zijn de omstandigheden niet optimaal? Het afgelopen jaar heeft de hele samenleving ervaren hoe het is om met beperkingen te leven. Terwijl teleurstelling en boosheid op de loer lagen, zijn we collectief uitgedaagd om te streven naar een plezierig leven, met beletsels. En we hebben ontdekt dat we elkaar daarbij hard nodig hebben.

Nog even volhouden. Straks als je je weer in ‘het normale normaal’ stort, denk dan nog eens terug aan de ‘lockdown’ en ‘social distancing’. En realiseer je dat één op de tien mensen jouw gevecht nog dagelijks levert.

Lukt het jou om je hierin in te leven en wil je daarmee iets betekenen voor een ander? Meld je dan aan als maatje voor iemand met psychiatrische problemen. Verbind je met die eenzame ‘vreemdeling’ in jouw eigen stad. En help die stadgenoot, die (ook zonder corona) in isolement leeft. Bij De Regenboog weten we niet wie er normaal is, maar wel wat wij normaal vinden. En dat is: iedereen in de stad moet mee kunnen doen, hoe ‘anders’ diegene ook is.

Wij staan hardgronding achter het thema van deze week: “Streef naar kwaliteit van leven!” En voegen daaraan toe: “Laten we dat samen doen!”

Vrijwilliger worden

 

tekst: Joost Slis │foto: Mila van Egmond

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten