Johan staat paraat voor jongeren in de nachtopvang

Door de corona-uitbraak verandert de dagelijkse praktijk van De Regenboog Groep. Maar hoe gaat het nu? We vragen het Johan (54) die vrijwilliger is in de noodopvang.

"Ik heb altijd gezegd: ´Als ik geen werk heb, of veel vrije tijd, ga ik vrijwilligerswerk doen.´ Mijn contract liep af en dit was voor mij het moment om in actie te komen. Ik was productieleider in een papierfabriek. Daarna heb ik in het westen van Duitsland gewerkt, tot eind maart. Nu ben ik op zoek naar een andere baan. Gisteren had ik een sollicitatiegesprek! Maar ook met een baan wil ik wel graag vrijwilligerswerk blijven doen.

Vrijwilliger in de noodopvang

Ik wil me graag inzetten voor mensen die echt hulp nodig hebben. Dus heb ik me aangemeld voor vrijwilligerswerk bij de inloophuizen van De Regenboog Groep. Toen werd ik gevraagd voor de noodopvang: een tijdelijke opvang waar daklozen kunnen eten, douchen en slapen in deze corona-periode. Deze mensen hebben dit écht nodig, want hoe kun je thuis blijven, als je geen thuis hebt?

Aan die gesprekken moet ik dan denken als ik terug naar huis fiets.

Dakloze jongeren

Er slaapt een jong stel uit Roemenië in de opvang: hij is 20, zij 18. Ze zijn naar Nederland gelokt met de belofte van een huis en een baan in de tuinbouw, met een salaris van 10 euro per uur. Hier aangekomen kregen ze maar 5 euro per uur uitbetaald. Het onderdak dat ze geboden werd was heel smerig. Een schrijnende situatie. Er komen steeds meer jongeren in de opvang slapen. We zijn nu bezig met een jongerenhoek in de zaal.

Regels zijn regels

Afgelopen donderdagavond was het onrustig. Een aantal bezoekers hadden zich niet aan de regels gehouden. Ik sta meestal bij de ingang, bij de bagageafgifte. Ik krijg veel mee van de gesprekken. Dan hoor je dat ze leugens vertellen om binnen te kunnen blijven. Er was ook een man die zei: ´Ik kan niet zo lang zonder te blowen.´ Hij kreeg de keuze: blijven zonder te gebruiken, of vertrekken. Aan die gesprekken moet ik dan denken als ik terug naar huis fiets.

Veel waardering van bezoekers

90% van de bezoekers waardeert het heel erg dat ze onderdak krijgen. Die waardering spreken ze ook echt uit. Dat het eten lekker is, bijvoorbeeld. Omdat ik er regelmatig ben, leren ze je kennen. Ze zien een bekend gezicht en zeggen: ´Leuk dat je er weer bent!´ De gesprekken veranderen; ik kom meer over ze te weten, ze zijn opener. Ik houd er een goed gevoel aan over. Aan de andere kan heb ik niet de illusie dat ik er vrienden aan over houd. Ik moet me niet te veel aan de mensen gaan hechten. Daarom is het goed dat ik er niet elke dag ben."

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten