Vrijwilligersacademie Leerlijn Amsterdam

Lekker lang leren!

Cherish Meijer (33) begon als buddy bij De Regenboog Groep. Nu is ze netwerkcoach, met dank aan de Leerlijn. Dat is een serie trainingen bij de Vrijwilligersacademie, die vrijwilligers serieuze stappen laat maken in hun ontwikkeling.

"Door mijn moeder ben ik bij de Regenboog terecht gekomen, haar vriendin is er ook vrijwilliger. Ik zat een tijdje zonder werk. Mijn moeder zei: jij wil toch altijd iedereen helpen, waarom ga je ook geen vrijwilligerswerk doen bij de Regenboog. De beste tip ever. De Regenboog Groep is een ontzettend brede en relaxte organisatie met heel veel mogelijkheden, echt een hele mooie organisatie, die zich inzet voor verschillende doelgroepen, waaronder eenzame Amsterdammers. Ik weet zelf als geen ander om op een bepaalde manier eenzaam te zijn. Dus het werk sloot heel erg bij me aan.

Wat ik ook leuk vind is dat ze heel intensief bezig zijn met hun vrijwilligers. Wil je een stap maken in je vrijwilligerswerk, zoals ik nu als netwerkcoach, dan bieden ze je de mogelijkheid tot een training, de Leerlijn. Daar is de Regenboog heel serieus in. Ze sturen je niet het bos in als vrijwilliger, maar laten je specifieke trainingen volgen."

leerlijn, vrijwilligersacademie

"De Regenboog stuurt je niet het bos in als vrijwilliger"

"Wat ik heel goed vind van de Leerlijn is dat je heel veel vrijheid hebt, ook in de cursussen die je mag kiezen, maar dat er wel een richtlijn is. Je moet bijvoorbeeld bepaalde basistrainingen volgen. Je tekent aan het begin ook echt een overeenkomst met je begeleider. Daarin staat wat er van je wordt verwacht. Die duidelijkheid is prettig. Ik heb ervoor gekozen om netwerk coach te worden. Eerst was ik gewoon buddy, maar als netwerk coach ga je net een stap verder. Stap twee is betaald werk, ik heb al een paar sollicitaties lopen. Fingers crossed."

De Leerlijn versterkt mensen

Hans Wijnands, directeur van De Regenboog Groep, staat vierkant achter de leerlijn van de Vrijwilligersacademie. "De Regenboog vindt het belangrijk dat hun mensen doorstromen", weet Karin Hanekroot, directeur van de Vrijwilligersacademie. 

"Dat is het mooie van de Leerlijn; het versterkt mensen in hun kansen, maar ook in hun persoonlijke ontwikkeling. Sommige mensen hebben nooit eerder een opleiding afgerond. Dit certificaat is het eerste diploma. Ze zijn zo trots."

Samen met de Regenboog en drie andere partners stond ze tien jaar geleden aan de wieg van de Vrijwilligersacademie, waar inmiddels zo’n 3500 mensen per jaar een training volgen. De Regenboog Groep is nog altijd de grootste partner. "Om mensen op het spoor te krijgen naar eventueel een betaalde baan, ziet de Regenboog graag dat haar vrijwilligers de Leerlijn volgen. Vorig jaar waren er tien vrijwilligers van de Regenboog die de leerlijn hebben afgerond en ik hoorde Hans Wijnands laatst zeggen: "Wat zou het mooi zijn als het er dit jaar twintig zullen zijn. We hebben ook zulke prachtige voorbeelden. Er is een vrouw, ooit binnengekomen als vrijwilliger bij de Regenboog na jaren verslaafd te zijn geweest, die dankzij de Leerlijn een stap gemaakt heeft naar betaald werk. Wat wil je nog meer."

Vrijwilligerswerk bij De Regenboog Groep iets voor jou? Kijk eens hier!

Meer informatie over de Leerlijn van de Vrijwilligersacedemie? Klik dan daar! <--- 

Interview: Nicolline van der Spek / Fotografie Merlijn Michon

 

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten