#MADTOO: Herman is liefdesbang

#MADTOO: Herman is Liefdesbang

Als kind ben ik stelselmatig misbruikt door twee jongens. Ik was acht, zij waren in de pubertijd. Ook werd ik gedwongen levensgevaarlijke opdrachten uit te voeren. Ik moest ergens vanaf springen of juist heel hoog klimmen. Of vanaf een boot ver zwemmen. Hierdoor is intimiteit voor mij direct gekoppeld aan gevaar. En zijn relaties iets ingewikkelds geworden.

Zelfsabotage is mij niet vreemd. Meestal werd ik verliefd op onbeschikbare vrouwen. Die bleken dan achteraf lesbisch te zijn. Een vrouw vertelde me een keer dat ze mijn kledingstijl zo leuk vond. De eerstvolgende date verscheen ik in een punk-outfit en deed ik een halsband om. Vroeger liet ik me door vrouwen in de friendzone plaatsen. Ik was: ‘De hartsvriendin, het klankbord, maar nooit de geile man’.[i] 

Twee keer ben ik een relatie aangegaan. Die tweede relatie verliep allesbehalve soepel. Dan werd de auto aan de kant van de weg gezet en wist ik: we krijgen weer een moeilijk gesprek. ‘Ik voel je niet!’ Riep ze dan. Achteraf begrijp ik wat ze bedoelde. Ze kon geen verbinding met me maken. Ik ben een tijdje heel boos op alle vrouwen geweest. Ik voelde me afgewezen. Nu kan ik zien dat ik dat zelf deed. Door vermijdend te zijn, iets geks te doen of ontluikende liefde in een vroeg stadium abrupt af te breken.

Ik wil niets liever dan intimiteit aangaan. Echt contact en verbinding maken. Volledig ja, maar ook volledig nee kunnen zeggen. Daarom heb ik nu een liefdescoach. Daarmee voer ik gesprekken en krijg ik lichaamscoaching. Volgens haar ben ik 'liefdesdepressief'. Er zit in mij nog iets angstigs dat niet uitnodigend werkt. Alsof ik het diep van binnen al heb opgegeven. Maar dat is niet zo. Ik blijf eraan werken.”

Tekst: Evelyn de Roos | Fotografie: Merlijn Minchon

Benieuwd naar een ander verhaal? Word vrijwilliger bij De Regenboog Groep en lees de verhalen van andere baanbrekers. Psychische problematiek kan iedereen overkomen. 4 op de 10 Nederlanders krijgt ermee te maken. Ben jij #MADTOO? Werk aan je herstel bij Ervaringswijzer.

 

[i] Met dank aan Veldhuis & Kemper

 

Verhalen

Lees hier meer over de nieuwste ontwikkelingen, activiteiten en interessante weetjes binnen dit thema.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten