huis van de wijk de meeuw De Regenboog Groep Noord

Nieuw in Noord: dagopvang daklozen in Huis van de Wijk De Meeuw

Eindelijk heeft De Regenboog Groep een echt ‘huis’ in Amsterdam Noord. Sinds 1 januari bestieren we Huis van de Wijk De Meeuw. Samen met DOCK is De Regenboog Groep verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het buurthuis. Ook dak- en thuislozen zijn welkom. “Een unieke kans om te laten zien dat we prima mengen met buurtinitiatieven.”

We waren al langer op zoek naar een goede plek in Amsterdam Noord. Een inloophuis voor dak- en thuislozen stuitte echter op te veel weerstand in het stadsdeel. Bovendien, waar haal je zo snel een gebouw vandaan dat leeg staat? We vonden aansluiting bij het Huis van de Wijk De Meeuw. Regiomanager Janneke van Loo: “Het Huis van de Wijk biedt een unieke kans om te laten zien dat onze doelgroep prima mengt met buurtbewoners en ook goed in staat is deel te nemen aan allerlei buurtinitiatieven, mits goed begeleid.”

Vreemde eend

In een Huis van de Wijk komen gemiddelde buurtbewoners. In het pand wordt yoga gegeven, allochtone vrouwen leren er Nederlands en alles ziet er tiptop uit. Niet bepaald de habitat van onze dak- en thuislozen, die normaal gesproken op adem komen in inloophuizen. Vraag: zijn we niet een al te vreemde eend in de bijt? “Het is inderdaad best een drempel voor onze doelgroep”, zegt Van Loo. “Toch denken we die te kunnen slechten. Sterker, ik denk dat we onze doelgroep te kort zouden doen door er sec een inloophuis van te willen maken met alleen koffie en kledingruil. Nu kunnen onze mensen profiteren van het brede aanbod. Er is een sportzaaltje, er zijn klantmanagers aanwezig van WPI en je kunt meehelpen met klussen. Onze mensen kunnen laten zien welke kwaliteiten ze zelf in huis hebben. Want dat is het idee van het Huis van de Wijk. Iedereen is er welkom. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat je elkaar versterkt.”

Helpen klussen

“Dat mixen lukt al goed. Zo komen de mannen en vrouwen van onze veeg- en prikploeg al een paar weken bij De Meeuw. Ze drinken er koffie en nuttigen er de lunch. De vrijwilligers van De Meeuw hebben aangegeven onze mensen graag beter te willen leren kennen en hebben een gezamenlijke lunch voorgesteld. Eén van de mannen uit de veegploeg gaat de beheerder helpen met het schilderen van de eerste verdieping. Ook doen onze deelnemers begeleid mee aan een werkproject om de speeltuinen in Noord op te knappen. Nog een voorbeeld: elke week komen de Flora Kokjes samen in De Meeuw. Dat zijn 30 à 40 kinderen van 2 tot 18 jaar die samen activiteiten ondernemen zoals sport en spel, handvaardigheid en huiswerk onder begeleiding. Aan het einde van de middag wordt gezamenlijk een gezonde maaltijd gekookt en gegeten. Twee van onze mensen uit de veegploeg helpen mee met koken, met toestemming van de ouders.”

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten