Nieuwe Rubriek: Aline aan Tafel

Aline aan tafel in Buurtrestaurant Ondro Bong

De komende maanden gaat onze stagiaire Aline aan tafel bij alle Buurtrestaurants van Amsterdam. Ze proeft het eten en de sfeer, en vertelt jou waar je het beste voor 5 euro kunt eten in Amsterdam! #culinair #recensie

********************************

Locatie: Zeeburgerdijk 53

Moment: zaterdagavond 18.00

Kosten: 5 euro

Bijzonder: maandag tot en met vrijdag is het een inloophuis

 

Je kan er makkelijk aan voorbijfietsen (wat ik deed), maar eenmaal gevonden is Ondro Bong een onmiskenbare plek voor rust en afzondering, gelegen op de kop van de Zeeburgerdijk. Een klein maar fijn huisje ‘onder de bomen’.

De vrolijke en vriendelijke Glenn, doordeweeks conciërge, vanavond gastheer, heet mij een warm welkom, controleert mijn reservering, schrijft mijn naam op weer een andere lijst en wijst mij waar de koffie en thee te vinden zijn. Ik ben nog niet gaan zitten aan de enige vrije tafel, of een jongeman vraagt mij of ik zwanger ben (ja!). Vervolgens vraagt hij mij het hemd van het lijf, en blijf ik niet achter in mijn nieuwsgierigheid naar hem. Een oprecht gesprek is het resultaat, waarbij vele facetten van ons bestaan aan bod komt. De buurman vraagt ‘Soeffren’ of hij inderdaad is afgekeurd, waarop volmondig bevestigd wordt. Geen onderwerp is te gevoelig of het bespreken niet waard.

Met mijn gezelschap van vier, en twee heren die beide als vrijwilliger actief zijn (geweest) voor De Regenboog vullen we een tafel. De gezelligheid is optimaal, iedereen kletst met iedereen (en veel!), ook buiten de tafels om. In Ondro Bong wordt het eten door de vrijwilligers super-de-luxe op tafel geserveerd (en afgeruimd). Eerst wortel-rettich-gember soep met huisgemaakte kaasstengels. Dan Zuid-Afrikaanse gehaktschotel met kousenband, banaan en appel, gele rijst met rozijnen, salade met bleekselderij en radijs, en bietjes. En tot slot fruit met (tot groot genoegen van mijn zus) ongezoete slagroom. Voor degene die geen hoge verwachtingen heeft is het een maaltijd die niet alleen verassend maar ook gewoon erg lekker is.

Intussen wordt aan tafel besproken hoe klein de stad Amsterdam is, zowel binnen De Regenboog als ook daarbuiten. Over de tafels heen wordt besproken wie van De Regenboog het beste kan koken (Edith, en daarna Geert en Ferry). Op de gigantische flat screen zijn beelden van Pim Fortuyn te zien, en op een andere muur de huisregels van Ondro Bong: 1) respecteer elkaar, 2) geen discriminerende – seksistische uitspraken, 6) geen krachttermen binnen onze ruimte, 13) het is verboden om in de vuilnisbak te spugen, enzovoorts. Tot slot biedt Glenn me een rondleiding aan, vertelt hij wie de gezichten op de foto’s zijn (de oudste bezoeker van Ondro Bong, inmiddels overleden, en verder vooral erg veel Glenn) en wijst hij mij op de gemakken en geneugten aldaar.

Ik ben moe, maar erg voldaan met een avond vol nieuwe indrukken, verhalen en mensen.  

 

Wil je meer weten over de Buurtrestaurants of zelf een keer mee eten? Check http://www.deregenboog.org/regenboog-buurtrestaurants voor meer informatie! 

Verhalen

Lees hier meer over de nieuwste ontwikkelingen, activiteiten en interessante weetjes binnen dit thema.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten