Daklozen slapen weer op straat na sluiten noodopvang

Noodopvang gesloten: slapen er écht weer mensen op straat?

1 augustus stopte de noodopvang in sporthallen. In deze vanwege corona opgezette nachtopvang sliepen in totaal zo’n 450 daklozen. Zijn zij door de sluiting ervan weer op straat terechtgekomen? De gemeente is - eveneens per 1 augustus - in samenwerking met ons en andere instellingen een permanente 24-uursopvang met 104 plekken gestart. Maar dit zijn geen 450 bedden, zoals in de corona-noodopvang. Waar zijn al die andere mensen heen?

Volgens Kathleen Denkers, locatiehoofd van verschillende inloophuizen van De Regenboog en tijdelijk van de noodopvang in de Van Hogendorphal, zijn sommigen inderdaad doorgestroomd naar de nieuwe 24-uursopvang, enkelen terug naar eigen land en velen dus écht weer op straat terechtgekomen. Kathleen: “Dan hoop ik maar dat mensen dat beeld een beetje in hun hoofd blijven houden - hoe ze dachten toen ze een bed hadden - en dat ze daar dan ook weer naartoe willen.”

Daklozen bevinden zich weer buiten

Volgens locatiehoofd Kathleen Denkers slapen veel daklozen écht weer buiten, op straat ...

Een totaal andere denkwijze door een plekje te hebben

In de 16 jaar dat Kathleen voor De Regenboog werkt, heeft ze nog nooit zóvéél mensen positieve beslissingen in hun leven zien nemen. Kathleen: “Die rust en stabiliteit bracht zoveel goeds. Stel je voor dat je niet één of twee nachtjes, maar weken of maanden slecht slaapt. Ik zou dan ook niet meer helder kunnen nadenken. Dan maak je overwegend geen goede beslissingen meer. Het is een kwestie van overleven als je op straat leeft. Door hun plekje in de Van Hogendorphal hoefden veel daklozen zich niet meer te verdoven met alcohol of drugs om de nacht door te komen. Om die letterlijke en figuurlijke kou te verdoven. Nu namen ze beslissingen vanuit verder durven kijken. Vanuit ‘wat kan ik met mijn leven?’ Een totaal andere denkwijze.”

Daklozen kregen rust en stabiliteit in de noodopvangKathleen: “Die rust en stabiliteit bracht zoveel goeds."

Permanente 24-uursopvang voor daklozen

De nieuwe opvang aan de Transformatorweg heeft dan ook als doel daklozen te ondersteunen in hun ontwikkeling richting meer perspectief of zelfs een zelfstandig bestaan; in Nederland of hun land van herkomst. Dit gebeurt door middel van een toegespitst traject bestaande uit een tijdelijk verblijf met maatschappelijke hulp en waar nodig en mogelijk een continuïteit van zorg erna (bijv. woonbegeleiding).

In de opvang worden Amsterdammers, EU-burgers en ongedocumenteerden geholpen, waarbij de GGD over de instroom gaat en er voor iedereen binnen acht weken een diagnose en plan moeten liggen. Dit is ter vervanging van de aloude Winteropvang voor daklozen*, waar in de periode van 1 december tot 1 april elke nacht zo’n 300 mensen terecht konden, maar men naast de tijdelijke basis van bed, bad en brood geen maatschappelijke begeleiding kreeg in de richting van een ander bestaan en 1 april - hoe dan ook - weer op straat stond. Dit is bij de nieuwe opvangvorm gelukkig niet meer aan de orde. Dankzij intensieve begeleiding en de juiste (psychische) zorg, verwachten we dat mensen zicht op een zo normaal mogelijk leven krijgen, wat hopelijk weer resulteert in een mooie doorstroom.

* Er blijft wel winterkoudeopvang bestaan: bij bepaalde temperaturen en weersomstandigheden moet iedereen binnen kunnen slapen.

Bang om terug te vallen

Maar nogmaals, waar kunnen al die anderen heen? Die niet zijn doorgestroomd naar de 24-uursopvang? Als we Kathleen vragen of er meer opvangplekken zoals de Transformatorweg moeten komen, geeft zij aan dat dit zeker heel mooi zou zijn, maar er daarnaast ook wat laagdrempeligere plekken moeten komen. Kathleen: “Plekken waar men zich gewoon weer een beetje mens kan voelen. Ook vandaaruit zie je het goedkomen. Geef mensen een beetje eten, drinken en regelmaat, zorg dat ze zich voelen gehoord en er gebeurt al heel wat. Dit is wel gebleken in de Van Hogendorphal. Echt magisch wat het teweegbrengt als mensen terug kunnen naar hun eigen plekje, al is dit nog zo bescheiden. Er zijn zoveel mooie dingen gebeurd: van veel minder drank- en drugsgebruik en terugkeer naar eigen land tot werk en zelfs een eigen woninkje. Mensen hebben hun leven weer opgepakt. Velen komen bij hun droom, bij wat ze echt willen, door kleine stappen te maken. Bij het sluiten van de sporthal waren zoveel mensen bang om terug te vallen. Daarom zijn beide soorten opvang heel belangrijk. Dat verdient zichzelf wel terug …”

Een plek voor daklozen om naar terug te kerenEen beetje eten, drinken en regelmaat.

Daklozen zijn mensen zoals jij en ik, geen ander soort

En wat kun je als medemens doen? Kathleen: “Wat ik mensen altijd probeer duidelijk te maken is ‘vergeet niet dat het iedereen kan overkomen.’ Als je een dakloze ziet lopen: ‘het had je broer, zus, neef, nicht, vriend of vriendin kunnen zijn.’ Het zijn mensen zoals jij en ik. Geen ander soort. Denk aan wat jij naast nachtrust zelf nodig hebt om te kunnen overleven en functioneren; geef dus aandacht en liefde. Veel mensen denken al zo mooi en doen fantastische dingen. Het is dankzij al die vrijwilligers dat we zoiets bijzonders hebben kunnen doen in de Van Hogendorphal. Wat een geweldige mensen zijn dat. Ze luisterden, waren er voor anderen en gingen zo goed met ze om. En al dat eten vanuit bedrijven en particuliere donaties. Het is echt heel mooi geweest en die slaapplekken zoiets unieks. Dan hoop ik maar dat hierop terugkijken bij de bezoekers voor wat behoud van vertrouwen zorgt.”

Vrijwilliger in noodopvang daklozen

Het is dankzij al die geweldige vrijwilligers dat we zoiets bijzonders hebben kunnen doen!

 

Natuurlijk blijven wij vanuit De Regenboog Groep geloven in meer structurele oplossingen. Wil je ons financieel steunen bij de daklozenopvang in de stad? Dat kan! Doneren kan op NL79 TRIO 0379 3155 64, ten name van De Regenboog Groep. Vermeld bij je donatie DAKLOOS. Of meld je aan als vrijwilliger!

 

Tekst: Jola Gosen / Beeld: Merlijn Michon en DRG

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten