Nancy & Ifrah - foto Daniel Cohen

Onze toppers geven het EK voetbal wel kleur!

Het Tegen-een-voetbal-trappen-voor-Europese-landen is voor de Oranje voetbalmannen alweer voorbij. En al kleurde ons dan landje wat langzamer oranje dan we gewend zijn: Amsterdam was wel één van de Europese steden die dit evenement mee mocht hosten. En daar zijn gastvrije mensen voor nodig.

Voetbalfans uit heel Europa komen voor hun team juichen in Amsterdam: in de Arena of gewoon omdat Amsterdam zo leuk is. En die fans worden ontvangen door een legioen vriendelijke vrijwilligers, waaronder onze Regenbogers!

De Regenboog Groep werd in 2019 benaderd door de mensen van A Bunch of Choices: zij regelen en trainen vrijwilligers voor hele grote evenementen. Zoals het EK voetbal en Sail.

Deel uitmaken van iets heel groots

Mike Slagmolen van De Regenboog Groep vertelt: “Dit is natuurlijk een superleuke kans voor mensen die wat moeilijker een reguliere baan krijgen. Zo kunnen ze meedraaien in geweldige evenementen, mensen ontmoeten, een training krijgen en onderdeel zijn van iets waar de hele wereld naar kijkt. Dus we zijn binnen de Regenboog natuurlijk heel actief gaan werven! Maar helaas, door corona ging Sail niet door en werd het EK van 2020 uitgesteld.

Maar nu was het dan toch zo ver en konden onze mensen aan de slag! Voor sommigen is dit echt een hele mooie kans voor een snuffelstage in echt, duurzaam vrijwilligerswerk.”

En zo krijgt het EK voetbal alsnog een heel fijn Regenboogtintje! En hoe verging het enkele van de Regenboogkanjers toen zij ingezet werden als gastheer of dame en in de ‘Fanzones’?

Ifrah 

“Normaal sta ik achter de bar bij Huis van de Wijk De Meeuw en ik moet daar van alles doen: van de bardienst tot dingen klaarzetten voor vergaderingen en een oogje in het zeil houden. Ik ben, net als Nancy, verantwoordelijk als Jamal en Barbara er niet zijn. Ik vond het heel leuk om samen met Nancy te werken. We stonden bij dat echo ding, de Fan Connector. Maar de verbinding was heel slecht dus mensen riepen er dingen in maar er kwam geen antwoord. Daar werden de mensen soms wel boos van. Maar gelukkig niet op mij haha! Ik vond de mensen in bij het Stadionplein waar we stonden heel vrolijk en aardig, misschien omdat het een dure buurt is? Mensen zeggen allemaal goedemorgen en goedendag. Ik woon in noord en daar zijn de mensen misschien iets harder.”

Ronald

“We zaten bij de connector en vragen beantwoord van mensen en een beetje in de gaten houden en netjes houden. Het was gezellig en leuk. Het was een beetje stil wel. De dag van Wales-Denemarken was wel druk. Alles was lekker cool, rustig en relaxed en we hebben geen lastige mensen gehad.”

Mike Slagmolen: "Ronald is een echte Regenboger. Al meer dan 25 jaar. Ik vond het schitterend om te zien dat hij veel vroeger aanwezig was dan hij er hoefde te zijn en ook nog eens veel langer doorwerkte. Ronald was echt aan het shinen, ook al zegt hij dat nu niet zelf 😊"

Jamal 

“Ik heb heel veel mensen kunnen helpen. Ik zal je zeggen: veel mensen vroegen niet naar het voetbal, maar naar de coffeeshop, haha! Italianen, Turken, Fransen, Engelsen…

Ik vond het heel leuk om te doen: ik heb veel gesprekken en discussies gevoerd. En ik heb ook Arabieren ontmoet. Ze vroegen: ‘wat verkoopt u?’ Ik zei: ‘ik verkoop niks, alleen praatjes! Toen waren ze geïnteresseerd en vertelden ze dat dit hun eerste bezoek aan Amsterdam was. Ze wisten alles van alle musea en ze hadden een kaart dus ik hoefde ze verder niets te vertellen, behalve het Vondelpark, dat konden ze niet vinden. Het was wel een lange dag en een kruk was wel fijn geweest want met mijn leeftijd kan ik niet zo heel lang staan. De kleren, de tas en de pet mocht ik houden, die neem ik mee met vakantie. Ik vind het een leuke kleur.”

Nancy

“Het was heel leuk, het kleding uitgeven aan collega-vrijwilligers was echt top en lekker druk. Maar die Fan Connector was één grote chaos. Er was ook soms niemand aan de andere kant of mensen kregen geen antwoord of hoorde je alleen mensen lachen. Maar we hebben wel gelachen hoor. Op een gegeven moment komt er zo’n ventje, ik denk van zo’n 65 jaar, op blote voeten aan. Die vraagt ‘wat is dat?’ Ik zeg een praatpaal, moet je d’r aan deze kant iets in zeggen, dan krijg je van de andere kant antwoord. Zegt ‘ie: ‘boerenlul’ in dat ding. Ja, dan krijg je natuurlijk geen antwoord. Nou, Ifrah en ik lagen helemaal in een deuk. Ik heb wel echt heel erg genoten, dat meen ik echt. Ik doe heel graag volgende keer weer mee, zet mij maar weer op de lijst!”

Lekker bezig! Lees hier nog veel meer over werk en activering bij De Regenboog Groep!

Fotografie Daniel Cohen | Tekst Sander Kersten

 

 

 

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten