Rally Tour Amsterdam 2019 – Rijden voor het goede doel

Voor het tweede achtereenvolgende jaar hebben de mannen van de Ronde Tafel 109 een rally georganiseerd met één belangrijke doelstelling: zoveel mogelijk geld ophalen voor De Regenboog Groep. De opbrengsten waren, net als vorig jaar, volledig bestemd voor ons project Onder de Pannen.

De eerste editie was een enorm succes. Toen werd er meer dan 4000 euro ingezameld. En ook dit jaar was het weer een enorm feest. Onder aanvoering van Ronde Tafel 109 stonden op 7 september zo’n 50 prachtige – veel unieke en klassieke, maar natuurlijk ook snelle – wagens gretig te ronken om van start te gaan. 

Na regen...

Nog even een fris buitje eroverheen, waarna het opklaarde en het de rest van de dag zonnig bleef. Onder een blauwe hemel vertrok men. Een voor een…. Het startpunt was restaurant De Goudfazant in Amsterdam-Noord, waarvandaan een prachtige route werd gevolgd via Monnickendam, Noord Beemster en Fort Middenweg.

Het was een ongelooflijk succes. Veel plezier, mooie gesprekken en kijkgenot met al die prachtige bolides. Aan het eind van de dag keerden alle wagens – minus één – weer in volle glorie terug en werden ze aan de oever van het nog steeds door de zon beschenen goudblinkende water geparkeerd. Een mooi plaatje.

Er volgde een goede borrel en de Regenbogers mochten een cheque van maar liefst € 4270,- in ontvangst nemen. 

Bedankt sponsors en vrienden van de rally! Hiermee zijn meerdere dakloze mannen en vrouwen aan onderdak geholpen.

Onder de Pannen

Arnaud de Korver, van het project Onder de Pannen, vroeg een van de aanwezigen voor aanvang van de race wat hij deed voor de kost. “Ondernemer”, was het antwoord. Dat deed Arnaud denken aan een van de vele verhalen van mensen die we bij Onder de Pannen proberen te helpen, het verhaal van Marco:

 

Workaholic op straat

Chef-kok Marco (33 jaar) was altijd al ambitieus. Samen met een vriend startte hij zijn eigen horecaonderneming. Het leek goed te gaan, totdat hij erachter kwam dat zijn compagnon van alles achterhield. Zonder dat Marco het wist, was hij zwaar in de schulden beland. Hij verloor zijn huis. Nergens kon hij terecht. Als workaholic had hij maar een heel klein sociaal netwerk. Na jaren zonder vaste verblijfplaats, was daar via Onder de Pannen gelukkig moederfiguur Ineke, die er niet om maalt wat je hebt gedaan, zolang je maar open en eerlijk bent. Hier kon Marco dankzij de door De Ronde Tafel mogelijk gemaakte financiële regeling een kamer huren en kreeg hij een warm en ontspannen thuis, dat hem zelfs in staat stelde weer een baan te vinden.

 

Uit de aanmeldingen van Onder de Pannen en onze vier steunpunten in de stad merken we een enorme groei in verhalen over dakloosheid die dichterbij komen dan je zou denken:


Solliciteren lukt weer


Roderick (54 jaar) had na zijn studie altijd goed betaalde banen gehad. Hij reisde veel en woonde ook langere tijd in het buitenland. Zeven jaar geleden werd zijn werk geautomatiseerd en hij dientengevolge ontslagen. Hij solliciteerde zich suf en moest al zijn spaargeld opmaken om zijn hoge huur te kunnen blijven betalen. Toen hij op straat kwam te staan, werd hij door een hulpverlener naar De Regenboog Groep doorverwezen. Via het project Onder de Pannen huurt hij nu een kamer bij Jan (50 jaar), die een uitkering heeft en wat geld wil bijverdienen. Heel fijn voor Jan, én voor Roderick natuurlijk, want die heeft weer rust en ruimte om te solliciteren.

Ze hebben elkaar


Dhani (28 jaar) werd op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Haar huwelijk hield geen stand. Dit was al heftig, maar wat het extra zwaar maakte was dat Dhani’s familie niet achter de echtscheiding stond, waardoor ze niet bij hen kon intrekken. Even heeft zij bij kennissen gelogeerd en later kon ze tijdelijk bij iemand van haar werk (in de horeca) wonen. Toen ze via AT5 over Onder de Pannen hoorde, nam ze meteen contact op met De Regenboog Groep. Die stelde haar voor aan Maria (35 jaar), waar ze nu sinds enkele maanden een kamer huurt. Maria is afgekeurd, heeft graag gezelschap en kan op deze manier ook nog eens mooi een centje bijverdienen.

Rust voor de kinderen


Yvonne (32 jaar) kwam in een echtscheiding terecht. Zowel zij als haar man gingen op zoek naar een andere woonruimte, maar dat lukte hen geen van beiden. Gelukkig had Yvonne een zeer met haar begane buurvrouw, die met een ideale tijdelijke oplossing kwam. Via Onder de Pannen kon Yvonne wel even bij haar intrekken! En zo geschiedde. Yvonne heeft nu haar eigen ruimte, terwijl ze haar kinderen naar school kan blijven brengen, met ze kan eten, en er voor ze is. Dit geeft haar de tijd om een definitieve oplossing te vinden voor het woonprobleem en de kinderen wat meer rust, in de nabijheid van hun vader en moeder.

Win-winsituatie


Henk (50 jaar) is altijd leraar geweest, maar kreeg enkele jaren geleden een ongeluk en raakte gehandicapt. Het leek hem een goed idee om via Onder de Pannen steeds een jaar een kamer te verhuren aan een dakloze die het leuk zou vinden om te helpen in huis. Dit doet hij nu al jaren naar veel tevredenheid en sinds een paar maanden woont Niek (55 jaar) bij hem in. Niek was door het verlies van zijn baan dakloos geraakt. Bij Henk doet Niek de was en de boodschappen en helpt hij bij het klussen. Een duidelijke win-win!

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten