Spreekuur nieuwe daklozen: bouwen aan de basis

De nieuwe dakloze, economische dakloze, of 'pechman'. Je hoort deze termen steeds vaker. Soms zijn het mensen die, al hebben ze een baan, niet rondkomen. Soms belanden ze door een samenloop van omstandigheden op straat. Wat ze allemaal kenmerkt is dat ze niet verslaafd zijn en geen GGZ-problematiek hebben. Sterker nog, ze zijn volgens de huidige regels te zelfredzaam voor hulp. En dus vallen ze tussen wal en schip. De Regenboog Groep is al lang bezig dit groeiende probleem het hoofd te bieden en heeft sinds juli een spreekuur voor deze mensen. 

Spreekuur nieuwe daklozen

Sinds deze zomer is het Spreekuur Nieuwe Daklozen in het leven geroepen in Huis van de Wijk de Meeuw in Amsterdam Noord en in Het Claverhuis in de Jordaan. Bij dit laatste 'Huis van de Buurt', onder de vleugels van Regenbogers Malika en Merel, kunnen deze mensen terecht voor hulp. Malika vertelt: "Hier krijgen we de nieuwe daklozen doorverwezen door de GGD waar ze voorheen gewoon weggestuurd werden; als zelfredzame daklozen moesten ze het maar zelf redden.

Nu kijken we samen met hen wat de mogelijkheden zijn en bouwen we aan de basis. We kijken en proberen aan te voelen wat iemand kan en wat er gedaan moet worden. Vervolgens dragen we ze over aan algemeen maatschappelijk werk. Maar wel pas als de basis in orde is en we houden een oogje in het zeil, om zo het kastje naar de muur effect te vermijden. 

Niet alleen praktisch

"Het is niet alleen dingen doen die moeten. Het gaat verder. Als mensen ineens echt dakloos zijn is dat heel erg heftig, nog los van alle redenen waarom ze daar - vaak heel snel-  gekomen zijn. Ze hebben dus nog niet altijd de kracht of energie om dingen aan te pakken die moeten gebeuren. 

Hier helpen we met alles wat werkt; meegaan, bellen, mailen, appen, motiveren, samen koffie drinken, samen woningen zoeken, succes wensen, informeren, luisteren... Sommige mensen zie ik eén of twee keer sommigen elke week, sommigen bellen iedere dag, anderen daar moet je achteraan."

Doen wat werkt

"Daarnaast doen we dit in een huis van de Wijk omdat ze dan tussen de "gewone mens" zitten. Niet stigmatiserend, bij de man in de straat en eventueel kunnen ze aanhaken bij activiteiten waar zowel de expat als de Jordanees aan deelnemen. Met het doel om het gevoel 'er weer bij te horen' te creëren. Weg van de die rand... Doen wat werkt."

 

Wat kun jij doen?

Jouw hulp is nodig! Je kunt helpen door als vrijwilliger tijd te investeren in Amsterdammers met bijzondere verhalen. Of word donateur!

Vrijwilligerswerk in Amsterdam

Aardige Amsterdammer, de stad heeft je nodig! Meld je hier aan als vrijwilliger. 

Word donateur

Doneren, machtigen of nalaten? Klik hier of sms REGENBOOG naar 4333 (éénmalig 3,- euro)

Koop onze producten

Koop onze unieke producten in de online shop. Voor jezelf of als cadeau. Of sponsor ons, adopteer een schaap of doneer schone sokken.