Uit de eenzaamheid: Tina is weer happy!

In het atelier waar Niels Bruning (35) zijn mooie lederen producten maakt, ontmoeten we hem en de Kroatische Tina (39). Niels is al een aantal jaar vrijwilliger en Tina is zijn derde maatje. Het is opvallend te zien hoe de één de ander aanvult als zij beiden enthousiast dit verhaal vertellen. Er is duidelijk iets aan de hand waar ze allebei ontzettend enthousiast van zijn geworden. En daarbij hebben ze een afspraak: “als we samen zijn, praten we alleen Nederlands.”

Niels steekt van wal: “We gingen eigenlijk, zoals altijd, een stukje wandelen hier in de buurt; het Waterlooplein over, een beetje praten en een kopje koffie drinken. Op een gegeven moment was Tina wat in paniek, die was haar pinpas verloren want het hoesje van haar telefoon was versleten en de pas was daar zo uitgegleden. Nou ja, toen dacht ik: hoe gaaf zou het zijn als ik met haar een nieuwe portemonnee kan gaan maken in mijn atelier? Dan kan ze zelf ervaren hoe dat proces gaat van begin tot eind en dan heeft ze ook nog iets wat ze zelf heeft gemaakt.”

Met de gordijnen dicht

Want wat is dan Tina’s verhaal? Daarvoor gaat ze terug in de tijd: “Vroeger gingen mijn man en ik veel naar buiten en hadden we veel vrienden, maar de laatste paar jaar niet meer. De heroïne kreeg echt vat op onze levens. We deden niets anders dan werken, slapen, eten en gebruiken. De gordijnen waren altijd dicht, dus niemand kon ons zien, maar wij konden ook niemand zien. We maakten ruzie als de telefoon ging: wie hem op moest nemen en dus nam er niemand op. En als mensen drie keer langs komen of gebeld hebben, dan denken ze ook: ‘zij willen vast geen vrienden meer met mij zijn’. We sloten de wereld buiten.”

Weer leven!

“Ik vond het niet leuk, ik wilde weer leven. Ik ben via de Jellinek en de huisarts met methadon van de heroïne afgekomen, toen konden we ook gaan kijken waar ik nog meer last van had en waarom ik in die verslaving terecht kwam. Ik kon me namelijk ook al niet concentreren voordat ik verslaafd was aan heroïne (giechelt). Dus ik heb therapie gehad en daar heb ik ook een test gedaan waar uitkwam dat ik ADD heb. Nu heb ik de tools gekregen om mijn leven weer op de rit te krijgen, maar het is wel moeilijk want mijn man is nog steeds verslaafd. Hij gelooft niet in psychologen dus ik heb aan Niels gevraagd of hij ook een keertje kan doen wat wij samen hebben gedaan, misschien vindt hij het leuk en kan hij ook de eerste stap naar buiten zetten.”

Waarde

“Niels stelde voor om de portemonnee te maken en ik vond dat een heel goed idee. Ik ben zelf ook creatief, ik houd van scrapbooks maken en tekenen. Ik had nog nooit met leer gewerkt en het was heel leuk om te leren.” Niels vertelt: “Ik heb twee weken geleden een prachtige foto* gemaakt, dat was aan het einde van het proces, waar ze met een brandstempel het logo in haar zelfgemaakte portemonnee had geslagen.”

Tina, over deze foto: “Ik had toen nachtdienst gehad en niet geslapen, dat doe ik sowieso niet als ik een afspraak in de ochtend heb, anders word ik niet op tijd wakker. Die stempel er in slaan was echt heftig, het moet in één keer goed. Dat gevoel was fantastisch. Ik had al zo lang niet meer iets echt afgemaakt. Het maakt me echt happy om zo iets moois te maken, er over te leren en ook af te mogen maken.

Na zo lang thuis geweest te zijn met de gordijnen dicht weet ik nu: ik heb het nog steeds in me, ik ben nog steeds iets waard, ik ben niet waardeloos.”

 

Is het ook tijd voor jou om buiten je bubbel te komen? Klik hier!

 

 

Bekijk Niels' producten en de achterliggende filosofie op craft50fifty.nl

Fotografie: Jaap Vork / Tekst: Sander Kersten

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten