fleur, LHBT, buddy, amsterdam, vrijwilliger

"Volgende week boerenkool!"

Vrijwilligers bij De Regenboog Groep die een Amsterdammer helpen zijn een essentieel onderdeel van een groter geheel; of het nu om een vereenzaamde, 'echte' Amsterdammer gaat of een 'nieuwe' Amsterdammer: allebei hebben ze behoefte aan verandering van hun situatie. Een vrijwilliger van De Regenboog Groep kan in dat proces een belangrijke rol spelen. 

Fleur bijvoorbeeld, zij is sinds augustus het maatje van de uit Syrië gevluchte Juli. Ze zien elkaar wekelijks en spreken standaard Nederlands met elkaar. “Anders leer ik het nooit”, lacht Juli. “Iedereen in Amsterdam spreekt namelijk Engels. Zelfs de groenteboer! Het gaat nu al een stuk beter met mijn Nederlands. Dat was in het begin wel anders. Dan stond ik in een winkel en deed ik heel lang over een Nederlandse zin. De groenteboer ging voor mij invullen, in het Engels! Fleur heeft wel geduld met me. We zien elkaar elke week en dan gaan we de stad in. We zijn bijvoorbeeld al in de bibliotheek geweest.”

Nederlands blijft lastig, vindt hij. De grammatica is totaal anders is dan in het Arabisch. Des te trotser is hij op zichzelf dat hij zijn inburgeringsexamens met succes heeft afgerond. Alle vijf de onderdelen mag hij aftikken: lezen, schrijven, spreken, luisteren en kennis van de Nederlandse maatschappij.

Juli: “Ik ben eh, hoe zeg je dat Fleur..? Geslaagd?”

Welcome in Holland

Fleur meldde zich deze zomer aan bij Buddy's voor LHBT staushouders en LHBT ongedocumenteerden van De Regenboog Groep. Ze is een geboren en getogen Amsterdamse en helpt nieuwkomers graag op weg. Juli komt uit Syrië. Hij vluchtte in 2015 via Libanon naar Turkije, waar hij op een bootje stapte met veertig mensen. Het was maar een uur varen naar Griekenland. Een héél lang uur. Iedereen aan boord was zenuwachtig, herinnert Juli zich. Hijzelf ook. Er volgde een lange reis met veel obstakels naar Duitsland, waar hij uiteindelijk op de trein stapte naar Amsterdam. “Ik weet het nog goed. De deur van de trein ging open en daar stonden twee meisjes van het Rode Kruis op het perron met een grote lach. ‘Are you from Syria?’ vroegen ze. ‘Welcome in Holland’.”

Typisch Nederlands

Stilzitten is niets voor Juli. Hij is dan ook dolblij met zijn baan bij Amsterdam Hometown, waar hij werkt als tolk-vertaler Arabisch-Engels. Hij gaat mee met intakes en evaluatiegesprekken, en adviseert desgewenst over cultuurverschillen. “Thera wilde bijvoorbeeld een keer een intake inplannen op een feestdag. Ik zei haar dat ze beter een andere dag kon nemen.”

Over het algemeen helpt Juli nieuwkomers die een stuk kwetsbaarder zijn dan hijzelf, en vaak ook geen Engels spreken. Zeker niet zo goed als Juli, die ondertussen ook zijn Nederlands op een hoger niveau tilt door op school Nederlands B1 te leren. Hulp van vrijwilliger Fleur blijft welkom. Ook wat integreren in de Nederlandse samenleving betreft.

Fleur: “Vorige week heeft Juli me laten kennismaken met de Syrische keuken, we hebben falafel gegeten. Dus je begrijpt: dat wordt volgende week boerenkool.”

“Boerenkool?” herhaalt Juli onbegrijpend. “Dat is typisch Nederlands”, zegt ze met een knipoog. “Net als stroopwafels, bitterballen, drop, de fietsers in Amsterdam en het woord ‘gezellig’.”

Tekst: Nicolline van der Spek / Fotografie: Merlijn Michon

Wij hebben een heleboel lieve Amsterdammers in ons netwerk voor wie een eenzame Amsterdammer wekelijkse kost is, LHBT of niet. Wil jij iets doen om hen te helpen? Check dan de link deregenboog.org/vrijwilligerswerk-Amsterdam of mail naar vrijwilligerswerk@deregenboog.org!

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten