MEE

VRIJWILLIGERS, ALS DE BRANDJES GEBLUST ZIJN

Hoe is het om als professional samen te werken met een vrijwilliger? De vrijwilligers van Papermate (De Regenboog Groep) helpen mensen met een verstandelijke beperking bij hun administratie. Naast de vrijwilliger staat altijd een professional van MEE. We vroegen Mariska Barbiers (consulent van MEE Amstel en Zaan in stadsdeel Nieuw West) naar haar ervaringen.

 

Mariska Barbiers werkt inmiddels 7 jaar bij MEE. Ze heeft op dit moment drie cliënten waarvoor ze een Papermate kreeg van De Regenboog Groep.

 

Wat is jouw opdracht als consulent?
Mijn taak is het om mensen zelfredzaam maken, zodat ze minder afhankelijk worden van hulp. In de praktijk komen mensen pas bij mij als er een noodsituatie is. Er moet dan direct iets gedaan worden. Daardoor is het oplossen van acute problemen het grootste stuk van mijn werk. Ik probeer mensen daarbij wel aan te zetten tot zelfredzaamheid, maar dat komt al snel in de verdrukking.

 

Hoe kwam je in aanraking met vrijwilligers?
Toen ik zeven jaar geleden bij MEE begon was de inzet van vrijwilligers een uitzondering. Dat is vooral de laatste twee jaar veranderd, onder invloed van de bezuiniging. Ik en mijn collega´s zijn ons veel bewuster geworden van de mogelijkheden die vrijwilligers bieden. We geven daarom regelmatig tips aan elkaar.


Wat doet de Papermate voor jou en de cliënt?
De vrijwilliger helpt vooral de cliënt. Papermates gaan wekelijks langs en nemen de tijd om bijvoorbeeld post te ordenen; een tijdrovende klus. Het zoeken naar een formulier kan soms een uur duren. Die tijd heb ik niet. Ik ben vooral bezig met crises oplossen en brandjes blussen. De vrijwilliger leert de cliënt ook om zelf met de post om te gaan. Zo wordt de cliënt zelfstandiger. Veel cliënten vinden het bovendien gezellig als er iemand langs komt die wat tijd voor ze maakt.
Voordat ik aan de slag ga bij een cliënt maak ik met de cliënt een plan. Als een vrijwilliger één van de acties uit dat plan op zich neemt, zit er voortgang in de zaak, maar kost het mij nauwelijks tijd. Zo verlicht een Papermate ook mijn taak een beetje.

 

Er is naast professionals en de cliënten nu een derde partij, vrijwilligers. Hoe is dat voor jou als professional?
Vooral overschatting van de doelgroep is een groot risico. Daar moet je je als vrijwilliger bewust van zijn. Bij Papermates gaat dat erg goed. Ze begrijpen hoe de doelgroep in elkaar zit. Ze zeggen wel eens: ´dat heb ik in de training geleerd´. Zo weet ik dat de training van de Regenboog werkt. En Papermates hebben verstand van post en administratie.


Waar ligt de grens tussen jouw taken en die van de Papermate?
Dat is een kwestie van aanvoelen per cliënt. Als er grote schulden zijn, ligt er een taak voor de schuldhulpverlening en dan schaal ik op. Als alles goed loopt kan de cliënt meer zelf doen. Voor alles er tussenin is het steeds een afweging. Ik bespreek wat de Papermate en de cliënt wel en niet doen. Bezwaar maken tegen een boete van de NS bijvoorbeeld, dat kan een cliënt samen met een Papermate goed oppakken.

 

Wat is voor jou het verschil tussen werken met een vrijwilliger en een professionele collega?
Vroeger kon ik voor administratieve zaken een ambulant begeleider vragen. Die optie is nu veel moeilijker geworden. Dat vereist nu veel papieren rompslomp. Voor een Papermate hoef ik maar één formulier in te vullen. Verder vraag je vrijwilligers voor één heel specifieke activiteit. Bij de administratie is dat een Papermate. Voor een klusje in huis moet ik op zoek naar een andere vrijwilliger. Dat was vroeger anders; toen deed een begeleider meerdere taken. Met een professionele collega wist ik dat het goed kwam. Ik heb met vrijwilligers meer werk aan het monitoren. In de regel gaat het gewoon goed, maar ik vraag wel steeds om informatie.


Wat zou je willen veranderen aan vrijwillige inzet?
Ik zou willen dat er meer vrijwilligers waren. Maar dat kan ik moeilijk verlangen; ik doe zelf ook geen vrijwilligerswerk. Het is soms een zoektocht naar een geschikte vrijwilliger. Ik zou daarom willen dat vrijwilligers en hulpverleningsland elkaar beter weten te vinden.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten