Lise, Daan, medewerker, de regenboog

Vrijwilligerswerk is onderdeel van een groter geheel

Als vrijwilliger bij De Regenboog Groep drink je niet alleen koffie met je deelnemer. Het werk dat je doet, groot of klein, is altijd onderdeel van een groter geheel.

Deze keer bespreken we Inforsa. Deze organisatie is onderdeel van Arkin, een grote koepelorganisatie waar allerlei organisaties onder vallen die met geestelijke gezondheid, verslaving en meer te maken hebben: van Jellinek tot Mentrum of Roads, je hebt er vast wel eens van gehoord.

We hebben een afspraak met Lise, psycholoog bij Inforsa’s forensisch ambulante zorg

Zo. Da’s een hele mond vol! Wat betekent dat dan effectief?

“Dat betekent dat mensen bij ons in zorg zijn als mensen in aanraking zijn geweest met justitie of er een risico bestaat dat ze delicten gaan plegen. Als een rechter denkt dat er meerdere problemen spelen die opgelost moeten worden naast alleen iemand straffen, dan komen ze via de reclassering bij ons terecht.

Soms heeft iemand nog nooit iets gedaan, of is nooit gepakt, maar wordt er via de GGD en huisarts bij ons aangeklopt voor een behandeling. We kijken naar het grotere plaatje en welke oorzaken er zijn voor iemands gedrag. We hebben ook geen uitsluitingscriteria: alle mensen die een probleem hebben met politie en justitie of een risico op delictgedrag hebben, zijn bij ons welkom. De overeenkomst is de aanraking met justitie of het risico daarop, maar de oorzaken zijn altijd anders en dat gaan we per persoon uitzoeken en dat vind ik wel echt het mooie aan dit werk.”

Waar komen vrijwilligers van De Regenboog Groep dan in dit verhaal?

“Het is met deze groep mensen vaak zo dat hun sociaal netwerk heel beperkt is: ze hebben weinig positieve contacten, weinig ondersteunende contacten. Of dit nu een ex-gebruiker is die alleen nog maar andere gebruikers kent of iemand die in een omgeving leeft waar delicten plegen heel normaal is. Áls er dan eens een positief sociaal contact is geweest dan zijn dat vaak hulpverleners en soms is er al een hele rits geweest. We zijn dus een aantal jaar geleden een onderzoek gestart om te onderzoeken of positieve sociale contacten zorgen voor een beter herstel. En dat doen we samen met de Regenboog Groep. En dat is wel echt uniek, dit is in Nederland nog nooit zo gedaan.”

Een primeur dus! Komen al jullie cliënten ervoor in aanmerking?

“Nee, we hebben, na een hele leerzame pilot, wel een profiel kunnen maken. Van belang is dat de cliënt stabiel is en ja, heeft hij of zij er zelf behoefte aan? Wil deze persoon iemand leren kennen om wat leuks mee te doen of een positief contact opdoen? Is iemand gemotiveerd om te werken aan zijn of haar situatie? Dat is vaak minder vanzelfsprekend dan het zou lijken. Het vraagt ook nogal wat van mensen: anderhalf jaar aan dit onderzoek meewerken naast het contact met de vrijwilliger.

Lise van Inforsa: “Het leukste is dat we merken dat hele mooie verhalen ontstaan en bijzondere ontmoetingen. Mensen die elkaar normaal gesproken nooit zouden tegenkomen.”

Oké we zijn dus samen best wel grensverleggend bezig! Hoe zijn de reacties van jullie deelnemers?

“We merken dat het best uitdagend kan zijn om de brug te slaan naar jullie vrijwilligers. Het is voor onze doelgroep best spannend merken we. Maar als het lukt dan zien we wel dat het heel waardevol is en dat mensen echt naar de komst van de vrijwilliger uitkijken. Wat heel fijn is, is dat de lijnen heel kort zijn tussen De Regenboog en Inforsa. We hebben wekelijks contact en daardoor kunnen we onze cliënten ook goed uitleggen wat er gebeurt. Ze hebben vaak ook geen idee wat een ‘gewoon iemand’ ze kan brengen. Ze kennen vaak alleen maar hulpverleners en komen vaak uit een omgeving waar niemand te vertrouwen is. Dat er mensen zijn die iets terug willen doen voor de maatschappij of gewoon iets goeds willen doen en een ander wil helpen is niet vanzelfsprekend voor ze. Het is belangrijk dat we ze de tijd geven en niet meteen opgeven als ze een paar keer niet op komen dagen.”

Als je het zo vertelt zijn er best veel overeenkomsten tussen onze organisaties…

“Ja dat vind ik ook echt leuk, al was in het begin wel even wennen aan de verschillen in benadering: professionele zorg en informele zorg. Mooi vind ik dat we elkaar vinden in ons gemeenschappelijke doel: we willen problemen oplossen en kijken met een open blik naar mensen met complexe problematiek. En het gaat uiteindelijk om contact maken.”

Het leukste is dat we merken dat er mooie verhalen ontstaan en bijzondere ontmoetingen. Mensen die elkaar normaal gesproken nooit zouden tegenkomen. Niet alleen zet de cliënt stappen richting de maatschappij, maar met vrijwilligers van De Regenboog zet de maatschappij ook een stap hun kant op. We brengen werelden bij elkaar.”

Ook vrijwilliger bij De Regenboog worden, oftewel een echte, Aardige Amsterdammer die ook écht helpt? Kijk eens hier

Fotografie Daniel Cohen /  Tekst Sander Kersten

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten