'We maken er echt een feestje van!'

Voor een prikkie genieten van een kostelijk maal en gezellig een praatje met
buurtgenoten maken. Of als vrijwilliger de fijne kneepjes van het horecavak
in de vingers krijgen en zorgen dat het de gasten aan niets ontbreekt; de
buurtrestaurants van De Regenboog Groep zijn als een mes dat aan twee
kanten snijdt.
 

Mensen die zich makkelijk eenzaam voelen of moeilijk contact maken, sociale dieren met een kleine beurs, lekkerbekken zonder kookskills, ouderen die graag een vorkje meeprikken… In de zes buurtrestaurants van De Regenboog Groep kunnen Amsterdammers van alle pluimage elke week aanschuiven bij mensen uit hun eigen stadsdeel. Zoals op donderdagavond tussen 18.00 en 20.30 uur bij
De Gravin. Een sfeervol ingericht etablissement op de benedenverdieping van ons leerwerkwerkbedrijf De
Derde Schinkel, gevestigd in de Derde Schinkelstraat. 

Griekse kookgodin

In de keuken van De Gravin zwaait Katerina Charitopoulou de scepter. Net als haar collega-hoofdkoks in
andere buurtrestaurants kookt ze met kwalitatieve ingrediënten een driegangenmenu voor slechts € 5,-
voor haar gasten. Katerina gebruikt altijd groenten van het seizoen, zoveel mogelijk biologisch. Met prijzen
spelen vindt ze een sport. “Zijn de ingrediënten voor het hoofdgerecht aan de dure kant, dan worden
die voor het voorgerecht en het toetje wat goedkoper.” Vandaag kookt ze onder andere met pastinaak
en spruitjes. Groenten waar mensen niet meteen warm voor lopen, zou je zeggen. Maar de Griekse is
een ware kookgodin, die van elk gerecht een culinair hoogstandje weet te maken. En dat spreekt zich
rond. Als maandagmiddag het menu van De Gravin op de site van reserveringsbureau Punt Uit wordt 
geplaatst, is het restaurant met zo’n 25 plaatsen vrijwel meteen volgeboekt. Ook deze week weer.

 

Een stukje mooier maken

Katerina werkte als professioneel kok in een restaurant, tot ze artrose kreeg. “Dag in, dag uit in het hectische horecaproces meedraaien lukte niet meer. Door De Regenboog Groep kan ik mijn passie voor mijn vak toch nog een beetje in de praktijk brengen. Het is heerlijk om mijn eigen menu’s te bedenken. Om maaltijden te bereiden die lekker, gezond en een beetje origineel zijn. Dat doe ik met heel veel genoegen, bijgestaan door twee of drie hulpkoks. Ik doe de boodschappen vooraf, ik sta op donderdag aan het fornuis en heb de regie, de vrijwilligers doen het voorbereidende keukenwerk, zoals het wassen en snijden van de ingrediënten. Voordat de gasten komen, dekken ze de tafel. Later serveren ze de maaltijd, ruimen ze de tafels af en helpen ze met de afwas. Het zijn mensen die nuttig willen bezig zijn. De meesten van hen nemen niet deel aan het gangbare arbeidsproces. Andere vrijwilligers hebben wel een vaste baan. Ze proberen de maatschappij een stukje mooier te maken en beleven daar veel plezier aan. Ook voor mij geldt dat.”

Alles met aandacht

Peer, een senior die ook vrijwilligerswerk voor het Amsterdamse Bos doet, vertelt: “Ik had tijd over. Koken is mijn hobby. Ik vind het leuk om bij De Gravin te helpen een menu samen te stellen voor mensen met een kleine beurs. De gasten zijn dankbare eters.” Hij lacht. “Katerina is in de keuken een beetje streng. Maar dat moet ook, anders loopt alles in de soep ...” De andere vrijwilligers vandaag zijn Khajinder, die met de gasten afrekent, en paradijsvogel Hibah, die met zorg bestek, glazen, waterkaraffen en bloemenvaasjes op de tafels zet. Al jaren draait Hibah mee. Bedienen doet ze het liefst. “Ik neem rustig de tijd en doe het goed.” Haar lieve ogen flonkeren. “Alles met aandacht.”

 

 

 

 

 
Hibah is al vele jaren trouwe medewerker van onze buurtrestaurants door de hele stad 

 

Samen eten is gezelliger dan alleen

Pastinaaksoep gegarneerd met bietenchips, spruitjesstamppot met een jus van champignons, gebakken ui en hamblokjes (voor de vegetariërs jus zonder vlees), yoghurt-citroenmousse met gepocheerde kweepeer... Het menu wordt ook deze avond weer met smaak verorberd. Aan een van de lange tafels zit een vriendengroep die elke week van de partij is. Twee stamgasten vertellen waarom. Enrico: “Het is echt vier sterren hier.” Hubert: “We zijn er altijd al om 17.30 uur. We drinken wat en maken er echt een feestje van. Ook met de andere bezoekers kletsen we. Dat is ook de bedoeling van deze restaurants. Het is altijd gezellig hier.”

Aan de andere tafel zit Arpid (72), die het eten van De Gravin als bijzonder goed omschrijft. “Het is ook betaalbaar en gemakkelijk. Maar het belangrijkste is het gezelschap. Met elkaar eten is gezelliger dan alleen. Bijna elke dag ga ik naar een ander buurtrestaurant. Het is een geweldig initiatief van De Regenboog Groep!


Ook meedraaien in een buurtrestaurant?

Wil jij – net als vrijwilligers Peer, Heba en Khajinder – de gasten van een buurtrestaurant een heerlijke avond bezorgen? En daar ondertussen zelf ook veel plezier aan beleven? Kijk dan eens op deregenboog.org/buurtrestaurants

 

En, sinds kort hebben we ook een buurtrestaurant in de Banne, kom snel eens eten!

Tekst: Iris Stam / Beeld: Bas Evers

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten