WE ZIJN ALLEMAAL GEK

Sinds 1994 verschijnt zijn dagelijkse strip SIGMUND in de Volkskrant over de arrogante en cynische psychiater Sigmund. Peter de Wit (1958) zou hem hebben getekend toen hij zelf depressief was, maar dat bleek later gewoon een dipje te zijn. Toen de VVD begin 2017 de slogan ‘Normaal doen’ lanceerde, in aanloop naar de verkiezingen, maakt Peter de Wit een strip waarin de patiënten van Sigmund zich één voor één afmelden voor therapie. Sigmund tikte vervolgens een mailtje naar de premier met als onderwerp ‘Broodroof’. Alle reden om de tekenaar van de beroemdste psychiater van Nederland te vragen wat hij van de volgende stelling vindt: we zijn allemaal gek.

We zijn allemaal gek is een wat minder creatieve variatie op de poster uit de jaren zeventig: Ooit ’n normaal mens ontmoet? En beviel ‘t? Ik begrijp de gedachte erachter. Het is bedoeld om het taboe op psychische aandoeningen weg te nemen en de mensen die eraan lijden niet als raar of eng te zien. En dat is in beginsel sympathiek en voor een deel nuttig. Maar we zijn niet allemaal gek. Daar doe je mensen met een ernstige psychische aandoening te kort mee.

Zeggen dat je depressief bent, is denk ik, minder een taboe dan vroeger, maar nog steeds vinden mensen het makkelijker om te zeggen dat ze een ernstige lichamelijke ziekte hebben dan om te zeggen dat ze depressief zijn. Een burn-out wordt  inmiddels in brede kring geaccepteerd, maar een burn-out heeft vele facetten en wordt ook gebruikt om een depressie te verhullen heb ik begrepen, juist omdat een burn-out wel wordt geaccepteerd.

Mijn onderwerpen haal ik voor een belangrijk deel uit de Volkskrant. Daar zitten ten slotte mijn lezers en het is een krant die regelmatig over de GGZ en zaken aangaande de psychische gesteldheid publiceert. Verder komen ze uit mijn hoofd en uit alles wat ik lees, hoor en zie.

De Regenboog Groep koppelt vrijwilligers aan mensen met psychische problemen, begrijp ik. Of Sigmund in zijn vrije tijd een kop koffie zou drinken met zijn patiënten? Ik denk het niet. Sigmund is een professionele zorgverlener en ziet in zijn vrije tijd zijn patiënten niet staan. Aan de andere kant wens ik ook niemand met psychische problemen een vrijwilliger als Sigmund toe. Dus dit werkt van twee kanten het beste.”

Peter de Wit, Sigmund, Depressie, GekInterview: Nicolline van der Spek | Zelfportret en cartoon: Peter de Wit

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten