week van de eenzaamheid

Week van de Eenzaamheid

Van 1 tot en met 8 oktober is het de week van de Eenzaamheid. We doen verslag van Amsterdamse activiteiten tijdens deze week.

Dinsdag 8 oktober 16:30

Lydia ontmoetingsruimte“Iedereen heeft wel iets waar zijn of haar hart sneller van gaat kloppen. Als je daar bij aan kan sluiten is er veel mogelijk” zegt Mariska programmacoördinator bij Huis van de Wijk Lydia.

Na de lunch vormen zich groepjes. Er is een groepje langdurig werklozen en ballet voor ouderen, mensen die geïnteresseerd zijn in kunstgeschiedenis en medewerkers van de vrijwilligers centrale.

Een aantal dames zit te breien en sokken te repareren. “Dit is ‘stoppen’ en geen ‘mazen’. Mazen gaat niet met deze fijne wol.” De dames hebben zware periodes meegemaakt in hun leven. Toch hebben ze het er onderling nauwelijks over hebben, zeggen ze. Er schuift iemand aan die een badpak wil vermaken, een andere heeft een gehaakte poncho die los raakt. Samen komen ze tot een oplossing. Elkaar ontmoeten, daar draait het hier om.

Al met al zijn er 175 verschillende activiteiten bij Lydia, zoals cursussen. Vertelt Mariska. Ruim 55 daarvan zijn bewonersinitiatieven en er zijn er 4 met samenwerkingspartners (zoals de GGZ).


Dinsdag 8 oktober 14:00 uur

Jorge Camal Beeldend KunstenaarJorge is een Argentijns Nederlandse kunstenaar. Hij is voor het eerst sinds vier weken weer bij de lunch in Huis van de Wijk Lydia. Hij ontmoet er Norma; ook een Argentijnse Nederlandse. Jorge: “Als beeldend kunstenaar werk ik alleen. Dan onderzoek ik mijzelf en ben ik met mijn gedachten in mijzelf. Kunstenaar zijn is niet eenzaam, maar wel iets dat ik alleen moet doen. Pas als het werk af is kan ik het aan anderen laten zien en er over vertellen. Alleen aan mijn kunst werken vind ik fijn, eenzaamheid is dat niet. Aan de lunch praat met Norma vlot verder in vertrouwd Spaans.

Jorge Camal’s nieuwe expositie gaat over eten. De expo opent 9 november 1019 om 17:00 uur Ceintuurbaan 181.www.jorgecamalArt.com


Dinsdag 8 oktober 12:00 uur

huis van de wijk LydiaHet is de laatste dag van de Week van de Eenzaamheid en we zijn te gast  bij de Lydia Lunch in Huis van de Wijk Lydia. 

 

 

 

 

 


Maandag 7 oktober​​​​​​ 14.45 in Samen Sterk buurtwerkkamer Zuid Oost 

Elkgezellig in ZuidOoste dag wordt het buiten kouder, maar bij Buurtwerkkamer Zuid-Oost rolt de warmte je toe. Niet alleen een lekkere temperatuur, maar een warme Zuid-Amerikaanse salsa drum, klinkt op de achtergrond. En overheerlijke geuren dampen uit de keuken, speciaal voor de bezoekers van de Week van de Eenzaamheid. 

 

 


Maandag 7 oktober​​​​​​ 15.15

Enkele buurtbewoners zitten al aan tafeltjes te genieten Samen Sterk van een kopje thee of koffie. Samen Sterk zit op de eerste verdieping van een grote flat ‘Gravestein’. “Het is een heftige buurt”, zegt Erwin Mulder, locatiehoofd van de buurtwerkkamer. “Veel problemen met armoede, schulden, psychische problematiek. En eenzaamheid natuurlijk. Mensen komen veelal de deur niet meer uit". Hij poseert bij de letters en spontaan komt een buurtbewoner erbij staan, zet zijn biertje neer op de 'J' en steekt zijn duim in de lucht". [Erwin links]. 


Maandag 7 oktober 16.00

brei en haak damens“Nee, zelf ben ik niet eenzaam, zegt Souad (links op de foto), “ik heb vijf kinderen en een man, ik heb juist een tekort aan eenzaamheid!”. Ze lacht breeduit. Souad komt samen met haar vriendin Andrea (rechts op de foto) een paar keer per week in Samen Sterk. Ze organiseren samen knutselmiddagen met breien, naaien, sierraden maken. “Ja, er wonen veel eenzame mensen in Zuid-Oost”, zegt Andrea “maar sommige  mensen hebben gewoon teveel teleurstelling gekend in het leven. Die willen gewoon echt niet meer de deur uit. Al die plannen die gemaakt worden, houden daar niet allemaal rekening mee. Mensen raken ook wel verzadigd van al die plannen!”. 


Maandag 7 oktober 16.10

Burennetwerk samensterk Eliza van Burennetwerk in Zuid-Oost heeft haar tafeltje net ingericht als er al een buurtbewoner komt langslopen: “Kent u Burennetwerk? Wij hebben door de hele stad goede buren wonen. We zorgen voor tuintjes, voor een kopje koffie bij iemand thuis. Als u het zelf leuk vindt om mensen te helpen dan koppelen we u aan iemand die hulp nodig heeft.”.  Zo hengelt Eliza naar hulpvragen :-). 

 

 


Maandag 7 oktober 16.30

claartje chajes portretdichter“Iene, Miene, Mutte, tien pond grutten…..”. Claartjes vinger wijst de groep rond. Er hebben zich een stuk of zeven kids om haar typemachine tafel heen verzameld. Ze willen allemaal een dichtportret van haar. En vooral de typemachine van heel dichtbij bekijken.. 

 

 

 


Maandag 7 oktober 17.00

Samen Sterk eten Tegen 17 uur is het volle bak hier in Samen Sterk. Het eten is klaar en er worden bordjes uitgedeeld. Een rij vormt zich vrijwel direct. Het ruikt ook zooo lekker! 

 

 

 

 


Maandag 7 oktober 17.30 

wij amsterdam  Samen sterk Nadat iedereen zijn buik rond heeft heeft gegeten roept coördinator Bep Brunt van De Regenboog iedereen op om mee te gaan op de foto. Het is zo’n gezellig en divers gezelschap: iedereen loopt naar buiten! 

 


Vrijdag 4 oktober 14:10

sportenvoor ouderen in t blommetjeEen Latijns Amerikaans muziekje gaat aan en gekleurde ballen komen uit de kast. Een nieuwe groep mensen verzamelt zich in het Blommetje. Op de plek waar net nog werd geluncht nemen ouderen hun plek in. Zittend op een stoel krijgen ze oefeningen opgedragen en giechelend gaan ze van start. De enige man in het gezelschap vertelt dat hij dagelijks een uur wandelt, en door de gym krijgt het bovenlijf ook wat oefening. Een vrouw van 80+ (precies wil ze t niet vertellen) heeft baat bij de beweging, wijzend op haar buik: “ik wil er wel goed uit blijven zien; toch?” En daarna weer: samen eten, want ook dat verbindt.


Vrijdag  4 oktober 11:50 uur

Roland klussenteam het BlommetjeRoland komt binnen en begint meteen een gedicht voor te dragen:

Je hebt iemand nodig
stil en oprecht
die als het erop aan komt
voor je bidt of voor je vecht
pas als je iemand hebt
die met je lacht en met je grient
dan pas kun je zeggen:
‘k heb een vriend.

“het is de waarheid” zegt Roland (vrijwilliger in het klussenteam van t Blommetje). Ik lag op sterven. Mijn vrouw was de hele dag bij me, ze bidde voor me en beloofde voor me te zorgen, hoe ik er ook uit zou komen. En dat heeft ze gedaan. Sindsdien betekent dit gedicht veel voor me.

Vrijdag 4 oktober 10:40

De Mug plaatst een verslag van de opening van de Week van de Eenzaamheid van afgelopen dinsdag op haar site: www.mugmagazine.nl/amsterdam-pakt-eenzaamheid-aan. AT5 heeft een mooi interview op haar site met Elsje (ervaringsdeskundige). www.at5.nl/artikelen/196977/elsje-durft-wel-te-zeggen-dat-ze-eenzaam-is-maar-het-is-een-groot-taboe


Vrijdag 4 oktober 10:05 uur

Huis van de Wijk Het BlommetjeHet schuiven van de sjoelstenen geeft, de toch al huiselijke sfeer ook, de juiste soundtrack. Vandaag zijn we te gast bij t Blommetje. Huis van de Wijk in Osdorp (De Blomwijkerbuurt).  “Komt Jan niet vandaag? Hij heeft iets met zijn hand en heeft even niet de kracht.”  ”Zijn er geen koekjes op tafel?”. Een medewerkster staat meteen op om ze te halen.  Een voor een druppelen de mensen binnen en schenken elkaar koffie in.

 


Donderdag 3 oktober in het Claverhuis aan de Elandsgracht

Donderdag 3 oktoberEen drukte van belang in het Claverhuis aan de Elandsgracht. “Er is hier altijd reuring” zegt coordinator Marleen Knops van De Regenboog Groep, “maar vandaag wel extra drukte door de leuke dingen die we doen in het kader van de Week van de Eenzaamheid”. 

 

 


Donderdag 3 oktober

sores

"Deel je Sores?, zegt een dame bij het zien van het opschrijfbord, Dat doet me denken aan een programma op tv van jaren geleden. Daar ging het over een Japanse gewoonte om na je werk even tien minuten al je problemen te spuien bij iemand." De dame heeft niet veel problemen, zegt ze. Toch pakt ze een pen en deelt haar sores op het bord. Iemand anders kan daar weer geïnspireerd door raken en denken, ‘oh maar mijn sores is veel erger’. Of juist relativerend ‘het valt  wel mee mijn sores'. Je kunt ook ook ruilen, dan geef je jouw ellende weg en neem je gewoon een ander brief mee naar huis…. 


Donderdag 3 oktober

Claartje ChajesMeteen drukte rondom het tafeltje van Claartje, de portretdichteres. Iedereen wil wel een portret. Vandaag extra uitdaging voor Claartje: een gedicht maken van twee mensen tegelijk! En dat in de Week van de Eenzaamheid...

 

 

 


Donderdag 3 oktober

workshop Workshop Eenzaamheid & Stigma

In een zaaltje bovenin op de tweede verdieping van het Claverhuis staan een groepje van 9 mensen gebiologeerd naar elkaar te luisteren. “Wie heeft er een langdurige relatie met eenzaamheid?", vraagt Maike, workshopleider,“En wie een korte?”. Er is een vierkant van plakband op de grond geplakt. En in antwoord op de vraag bewegen mensen zich naar verschillende kanten ervan. Een soort over de streep gevoel ontstaat: we zien opeens ieders relatie met eenzaamheid  bij elkaar. Nieuwsgierigheid is gewekt: welke verhalen van eenzaamheid lopen hier rond? 

Er is van alles in de groep: enigst kind zijn, juist het zoveelste kind zijn en je daardoor eenzaam voelen; ouders die je niet begrijpen, een werkvloer waar je altijd buiten de groep valt, gepest zijn, een partner overleden, zoveel problemen hebben dat niemand om je heen zich nog kan relateren. In de steek gelaten door één van je ouders. verslavingsgevoeligheid, ziekte, eetstoornis. En zoveel vreselijke dingen hebben meegemaakt en gezien dat je het met niemand wilt delen. 

“Een schizofreen is nooit alleen!”, roept een deelnemer gekscherend tijdens de check out van de workshop. 

Maike en Rudi ontwikkelden een workshop om mensen te verlichten in hun eenzaamheid. “We gaan uit van eigen kracht’, zegt Rudi. “We vragen altijd eerst aan mensen ‘Wat doe je en kun je zelf doen om je eenzaamheid te verminderen. We hebben zelf natuurlijk ook tips, maar die geven we pas helemaal aan het einde van de workshop”. 


Woensdag 2 oktober 13:15 uur

danspaleisDe lunch krijgt begeleiding van het Danspaleis. Meezingen en een dansje maken of in elk geval even mee lopen in de polonaise.  

 

 

 

 


Woensdag 2 oktober 12:45 uur

maarten poorter, amsterdam , stadsdeelvoorzitter, amsterdam oostIk liep een traineeship in New York. Ik was net nieuw in de stad en kende er nog niemand. Het was rond de aanslag op de Twin Towers. Het advies was toen om thuis te blijven. En mensen gaven daar gehoor aan. Uit die periode ken ik het gevoel van eenzaamheid goed, vertelt Maarten Poorter Stadsdeelvoorzitter Stadsdeel Oost.

Eenzaamheid is voor mij als stadsdeelbestuurder een belangrijk onderwerp. Hier bij de Flevopoort gaat het om ouderen, ze verliezen mensen om zich heen. Maar ook andere groepen hebben te maken met eenzaamheid. Jongeren en mensen met psychische problemen bijvoorbeeld. Deze week bezoek ik elke dag een activiteit rond dit thema. Acht oktober organiseer ik een diner voor dak- en thuislozen op het stadsdeelkantoor, die groep verdient wat extra aandacht.


Woensdag 2 oktober 11:40 uur

vragen om een gesprek te beginnenVrijwilligster Tessa bespreekt met de ouderen vragen als: “Wat zijn uw verborgen talenten, en “Wat eet u op uw boterham?” Dat laatste is voor de veelal Surinaamse tafelgenoten vooral kipfilet of helemaal geen brood. De vragen zijn de aanjagers voor een gesprek. Tessa is na haar stage bij Civic als vrijwilligster gebleven in de Flevopoort. Tessa vindt het zorgelijk dat ook jongeren steeds vaker eenzaam zijn. Ze zou de ouderen graag aan jongeren koppelen. Ouderen weten veel over de geschiedenis en hebben levenservaring, jongeren kunnen helpen omgaan met bijvoorbeeld smartphones. Zo hebben jongeren en ouderen er allebei wat aan. Dat verbinden zou Tessa na haar stage graag gaan doen. 


Woensdag 2 oktober 10:50 uur

Zeeburg Zingt, Flevopoort, "Bella Italia!". In de Flevopoort zingt het koor Zeeburg Zingt Italiaanse liederen voor een groep ouderen.  De zaal zit tjok vol en het enthousiasme is groot. Zeker als het koor vertaalde versies inzet haken veel bezoekers in en zingen mee. Samen zingen verbindt. 

Eén van de bezoekers vertelt bij een kop koffie dat ze hier komt omdat ze eigenlijk niemand spreekt. Haar zoon woont nog wel thuis, maar speelt er de baas en luistert niet naar haar en leeft zijn eigen leven. 


Dinsdag 1 okt 16:30 uur

Bas en Farzad zijn vrijwilliger bij De Meeuw. Ze geven sporttrainingen aan mensen met een rugzakje, vertelt Bas. Ze doen veel trainingen buiten in het park. Mensen die voorbij lopen haken makkelijk aan, ze proberen het een keer en raken geinspireerd. De mannen leven op als ze vertellen over de kleine en grote stappen die hun deelnemers zetten. Farzad laat een filmpje zien waarin duidelijk is dat een deelnemer een kick krijgt tijdens haar eerste bokservaring. De winst? Het is maar net welk kernverhaal ze zelf hebben. Daar spelen we op in zegt Bas. Je ziet hoe mensen groeien in hun zelfvertrouwen, of doelen stellen. Zoals de vrouw die voor een operatie moet afvallen en fit worden, ze is gegrepen door sporten en na haar operatie komt ze zeker terug.


Dinsdag 1 okt 16:05 uur

Claartje Chajes  portretdichteresKaarsje aan, ouderwetse schrijfmachine en een persoonlijk gesprek. Portret Dichteres Claartje Chajes spreekt met passanten. Ze vertellen haar over hun persoonlijke ervaringen met alleen zijn en eenzaamheid. Het gesprek gebruikt ze als inspiratie voor een gedicht. Het eerste gedicht is af en de volgende belangstellende zit al weer aan tafel. 

Buiten regent het, maar binnen is de verwarming al aan en er is thee voor iedereen.


Dinsdag 1 okt 15:00 uur

Kedijah, thee salon"Ik ben een echte Amsterdamse" zegt Kedijah als ze langs loopt. We zetten net de letters "Wij Amsterdam" op de stoep van het Huis van de Wijk De Meeuw. Kedijah organiseert er elke maandag een Theesalon. Kedijah: "Je kan er Nederlands leren en Engels, maar ook handwerken". Maar het is natuurlijk ook bedoeld om andere mensen te ontmoeten.

Kom op maandag ook eens langs bij de theesalon van Kedijah. 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten