Kees klomp op de Zeepkist

Winst is zooo 2015

Mijn favoriete bedrijf ter wereld is de Greyston Bakery in New York, 35 jaar geleden opgericht door Bernie Glassman, een boeddhist. Dit bedrijf is gestoeld op het belangrijkste element van het boeddhisme, namelijk compassie. Overal ter wereld worden dak- en thuislozen veroordeeld op basis van hun CV: dus jij bent een mislukking. De Greyston Bakery kijkt niet naar je CV.

Je mag er binnen lopen, je naam op een lijst zetten en als er plek is, wordt je aangenomen, ook al heb je in de gevangenis gezeten. Het bedrijf heeft als doel om mensen aan te nemen, lees: te helpen. Tegelijkertijd maakt het een miljoenenomzet. Daarmee heeft de Greyston Bakery een nieuw economisch adagium gecreëerd: de betekeniseconomie. 

Natuurlijk leeft de meerderheid van de ondernemers nog in het land van ooit, maar de voorhoede is al om. Het oude winstmodel is een volstrekt achterhaalde gedachte. Het maximaliseren van winst. Het kapitalistische systeem. Keynes heeft ooit gezegd: een bedrijf heeft maar één functie en dat is winst maken. Als je iets uitzoomt, en daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn, dan zie je wat een bedrijf werkelijk bestaansrecht geeft en dat is zijn maatschappelijke waarde. 

Terug naar Glassman. De Greyson Bakery zorgt ervoor dat mensen met een extreem laag zelfbeeld in een systeem terecht komen waar dit duurzaam wordt opgelost. Dan gaat het niet om het platte geluksgevoel dat we hier in het Westen ervaren, namelijk het bedrag op onze bankrekening, maar om vervulling en voldoening. Om erkend te worden als mens. Dat is de essentie van geluk.

Het goede nieuws, ook voor de klanten van De Regenboog Groep, is dat dit de standaard wordt binnen het bedrijfsleven. De crisis van 2008 was het kantelpunt, 2020 wordt het tipping point. Dan is iedereen om en wordt mens- en planeetvriendelijk ondernemen de norm. In de nieuwe economie staat maatschappelijke betekenis boven winst.

Kees Klomp is bedrijfsadviseur en schrijver van het boek ‘Betekenisvol ondernemen – Het gat in de maatschappij.’ Ook was hij te zien in de VPRO-serie TEGENLICHT.


 


 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten