zonder zorg, dak- en thuislozen, inloophuizen, zorgmijden

Zonder Zorg; Succes breidt 1 mei uit naar Oud West

Sommige mensen willen geen hulp ook al zitten ze diep in de problemen. Ze hebben slechte ervaringen met hulpverlening, zijn bang of verward waardoor ze geen hulp vragen. Of ze hebben hun problemen altijd zelf op moeten lossen waardoor hulp vragen niet in ze op komt. In inloophuis Makom is een nieuwe manier van werken bedacht om deze mensen te bereiken.

De nieuwe aanpak heet ‘Zonder Zorg’. Zonder Zorg werkt vanuit inloophuizen, waar dak- en thuislozen toch al komen. Het Zonder Zorg-team, waarin GGZ-ingeest en De Regenboog Groep samenwerken, brengt daklozen in contact met hulpverleners en helpt om daar de juiste hulp te vragen. 

Resultaat

De aanpak slaat aan. Je kunt duidelijk zien dat het lukt om zogenaamde “zorgmijders” te bereiken. De mensen die hulp aannemen zetten ook echt stappen. Hun lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeterd, ze vinden tijdbesteding en een sociaal netwerk en hun woonsituatie verbeterd. Dat staat beschreven in het rapport ‘Tijd &Toekomst; experimentele aanpak Zonder Zorg’ uit maart van dit jaar.

Oud West

Het succes enthousiasmeert. Vanaf 1 mei 2019 sluit instelling voor geestelijke gezondheidszorg Arkin zich aan bij het initiatief. Na inloophuis Makom wordt Oud West het tweede inloophuis in Amsterdam die de hulp Zonder Zorg aanbiedt aan bezoekers.  

Zonder Zorg is te bereiken via  zonderzorg@deregenboog.org.

Foto: de nieuwe gezichten van Zonder Zorg: Thomas, hendrik, Khadija, Janneke, Gisella, Emily, Camilla en ontbrekend op de foto San Yu

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten