Parentshouse

Aardige buur voor gezinnen in scheiding

Sommige ouders besluiten tot een time-out of een echtscheiding. Het liefst wil je dan graag in de nabijheid van je kinderen blijven wonen. Maar in de directe omgeving, zeker in en rondom Amsterdam,  is er niet altijd betaalbare woonruimte beschikbaar. 

Daarom zijn er op IJburg, in Nieuw-West, Zuid en Amstelveen Parentshouses. Dit zijn tijdelijke, gedeelde woningen voor ouders in een scheiding of een time-out. 

Wij zoeken vrijwilligers die in de buurt van zo’n Parentshouse wonen en die het laagdrempelig contact in de buurt willen zijn voor deze ouders. 

Wie zoeken we?

Als vrijwilliger woon je in de buurt van een Parentshouse (Amsterdam IJburg, in Amsterdam Nieuw-West, Amsterdam Zuid en Amstelveen). Per Parentshouse zoeken wij meerdere vrijwilligers die samen een commissie vormen.Wat ga je doen?

Praatjes maken en luisteren
Je woont in de buurt van het Parentshouse, dus kun je gemakkelijk af en toe langs gaan om een praatje te maken met de bewoners. Voor ouders die in een Parentshouse komen wonen komt er veel op hen af: ze hadden nooit verwacht in deze situatie te belanden en het is fijn om dan je verhaal te kunnen doen. 

Kennismaking
Samen met de professionele coördinator van Parentshouse heb jij als vrijwilliger een kennismakingsgesprek met een potentiële bewoner.  De coördinator en jij bepalen samen of deze persoon in aanmerking komt voor het Parentshouse, en of deze persoon past binnen het huis. Je geeft nieuwe bewoners een rondleiding in de woning. 

Huisvergadering
Ook ben je het aanspreekpunt als er onrust is binnen het huis, of als er klussen zijn die opgepakt moeten worden (dit hoeft de vrijwilliger niet per definitie zelf op te pakken). Eens per kwartaal gaat de commissie van vrijwilligers langs bij de 3 bewoners voor een “huisvergadering”: een gezamenlijk moment waarin wordt besproken hoe het loopt in huis. 

Aan het eind van het Parentshouse-jaar doet de vrijwilliger de oplevering van de kamer samen met de bewoner en neemt de sleutels weer in ontvangst.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig? 
 • Je woont in IJburg, Nieuw-West, Zuid of Amstelveen
 • Je kunt goed luisteren en hebt een stabiele persoonlijkheid
 • Je bent ouder dan 23 jaar
 • Je bent een paar uurtjes per week of per twee weken beschikbaar voor minimaal een half jaar tot een jaar
 • Je bent empathisch maar tegelijkertijd praktisch en vind het leuk om soms wat huisklusjes op te pakken
 • Je kunt verantwoordelijk omgaan met privacy van klanten en bijvoorbeeld de huissleutels
Wat voor scholing krijg je aangeboden?

De Regenboog Groep is aangesloten bij de Vrijwilligersacademie. Als Regenboog vrijwilliger heb je gratis toegang tot het volledige trainingsaanbod.

Wat krijg je ervoor terug?
 • Professionele begeleiding
 • Reiskostenvergoeding
 • Een onvergetelijke ervaring waarbij je in contact komt met mensen waar je normaal niet snel mee in aanraking zou komen
 • Je maakt écht verschil in het leven van een ander
 • Gratis toegang tot het volledige trainingsaanbod van de Vrijwilligersacademie
Wat is de meerwaarde van dit vrijwilligerswerk?

Ouders die in een Parentshouse komen wonen, zitten in een fase van hun leven waarin er veel op hen afkomt. Je kunt een belangrijke bijdrage leveren door een luisterend oor te bieden, vragen te beantwoorden of te helpen met een klusje in het Parentshouse.

Werktijden

Je kunt de uren voor Parentshouse in principe flexibel indelen. Afspraken met (potentiële) bewoners stem je gewoon samen af. Reken op gemiddeld zo’n 1 tot 2 uur per week voor de periode van een half jaar tot een jaar.

Hoe kom je in aanmerking?

Meld je aan! Hierna krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek met een coördinator. Na gesprek en training kun je aan de slag.

Wil je graag helpen maar weet je niet hoe?

Geen probleem! Wij kennen heel veel mensen die graag een maatje willen en we hebben veel activiteiten die jou hulp kunnen gebruiken. Bel ons op 020-5317600 of laat je gegevens achter, dan helpen wij je verder.

Stuur een mail

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten