Steunpunt

Help en begeleid economisch daklozen

Economisch daklozen zijn mensen die geen dak boven hun hoofd hebben door bijvoorbeeld een scheiding of werkloosheid. Word vrijwilliger en help met begeleiding op emotioneel en praktisch vlak.

De groep ‘economisch daklozen’ groeit hard. Dit zijn mensen die geen dak boven hun hoofd hebben door bijvoorbeeld een scheiding, werkloosheid of faillissement. Ze hebben geen psychiatrische of verslavingsproblematiek en slapen vaak bij vrienden op de bank, in hun auto of in een tijdelijk woning. Het risico is dat ze echt op straat komen te leven zonder sociaal vangnet. De Regenboog Groep wil dit voorkomen een biedt vanuit verschillende buurthuizen en wijkcentra hulp aan hen. Hier zijn wij op zoek naar jou als vrijwilliger!

Wat ga je doen? Je krijgt een vaste plek op een vast dagdeel in de week in een buurthuis of wijkcentrum in de stad.  Je staat klaar voor deelnemers die langskomen en helpt ze met vragen die ze hebben. Dit zijn vaak vragen over wonen of huisvesting, je zal dan ook helpen met inschrijven en reageren op woningnet.nl en andere woonsites, ook in andere delen van het land. Het is dus een soort helpdesk waarin jij helpt.
Maar jouw emotionele steun is minstens zo belangrijk! Samen een bakkie doen en horen hoe het met iemand gaat. Juist wanneer iemand even een zetje nodig heeft, kan jij er voor degene zijn om te motiveren en zelfvertrouwen te geven.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?

  • Je bent betrokken, sociaal en kijkt niet snel ergens van op;
  • Je bent goed met computers en formulieren, en zorgvuldig met administratie;
  • Het liefst ben je in het bezit van een laptop, smartphone of tablet en bereid deze te gebruiken;
  • Je bent wekelijks beschikbaar voor in ieder geval een half jaar, gemiddeld één dagdeel per week (3 à 4 uur);
  • Je bent soms beschikbaar buiten kantoortijden.

Wat voor scholing krijg je aangeboden?

De Regenboog Groep is aangesloten bij de Vrijwilligersacademie. Als Regenboog vrijwilliger heb je gratis toegang tot het volledige trainingsaanbod.

Wat krijg je ervoor terug?

Een waardevolle ervaring waarbij je in contact komt met mensen waar je normaal nooit mee in aanraking zou komen. Je kunt écht iemand helpen, en de kans vergroten dat iemand weer een eigen leven op kan bouwen op een eigen woonplek. Je hebt regelmatig contact met de maatschappelijk werker van je deelnemer.

Wat is de meerwaarde van dit vrijwilligerswerk?

De regelmaat van jouw persoonlijke begeleiding op emotioneel en praktisch vlak biedt houvast. Het wekelijks contact kan voor je deelnemer veel betekenen; om emotionele stabiliteit en zelfvertrouwen te vinden en uiteindelijk uitzicht op een eigen woonplek.

Werktijden

Tijd en locatie bespreken we samen. Ga uit van een dagdeel per week.

Hoe kom je in aanmerking?

Meld je aan en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Wil je graag helpen maar weet je niet hoe?

Geen probleem! Wij kennen heel veel mensen die graag een maatje willen en we hebben veel activiteiten die jou hulp kunnen gebruiken. Bel ons op 020-5317600 of laat je gegevens achter, dan helpen wij je verder.

Stuur een mail

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten