Statushouder

Maatjes voor nieuwkomers

Wil jij een nieuwe Nederlander een welkom gevoel geven in Amsterdam? Als maatje van een nieuwkomer ondersteun je iemand bij het leren kennen van ons land, de taal en Amsterdam.

Nieuwkomers zijn mensen met een Nederlandse verblijfsvergunning. Alles is nieuw. De cultuur is totaal anders dan in hun land van herkomst en ze spreken de Nederlandse taal nog niet. Daarnaast kampen veel nieuwkomers in meerdere of mindere mate met trauma's, wat een nieuwe start niet altijd makkelijk maakt.

Als vrijwilliger help je een nieuwkomer met het oefenen van Nederlands door samen te lezen, naar de bieb te gaan of Nederlandse televisie te kijken. Je kunt ook helpen met praktische zaken als de post en administratie; hoe vraag je bijvoorbeeld een ov-chipkaart aan of regel je een zorgverzekering? Natuurlijk ga je ook samen leuke dingen doen en Nederland ontdekken! Van koffie met een stroopwafel tot naar een museum, samen sporten tot de typisch Nederlandse Action. Je bent er ook gewoon voor de gezelligheid! Concreet spreek je minimaal eens per twee weken een dagdeel af en verbind je je een half jaar tot een jaar. Uiteraard zorgen wij voor een passende match en goede begeleiding.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?

 • Je woont in de omgeving van Amsterdam
 • Je spreekt Nederlands
 • Je schrikt niet terug voor een taalbarrière
 • Je bent geduldig en hebt doorzettingsvermogen
 • Je hebt er plezier in een ander te helpen
 • Je bent begaan met de doelgroep en kan omgaan met cultuurverschillen
 • Je wilt gedurende de periode van een jaar minimaal eens per twee weken tijd voor iemand maken

Wat voor scholing krijg je aangeboden?

De Regenboog Groep is aangesloten bij de Vrijwilligersacademie. Als Regenboog vrijwilliger heb je gratis toegang tot het volledige trainingsaanbod.

Wat krijg je ervoor terug?

 • Je leert veel over andere culturen, gewoontes en tradities. Het is dus een verrijking voor jezelf!
 • Professionele begeleiding en intervisie 
 • We matchen je met een maatje dat bij je past en waarmee je overeenkomsten hebt in bijvoorbeeld hobby’s en interesses
 • Deelname aan diverse trainingen op kosten van de Regenboog Groep
 • Reiskosten –en onkostenvergoeding
 • Een zeer interessante en leerzame ervaring

Wat is de meerwaarde van dit vrijwilligerswerk?

Wekelijks melden zich nieuwkomers bij De Regenboog Groep die wat extra hulp nodig hebben om hun draai te vinden in hun nieuwe land. Als vrijwilliger geef je iemand een goede start en een welkom gevoel. Daarmee ben je echt van onschatbare waarde voor je maatje.Voor jezelf is het ook een unieke en leerzame ervaring waarmee je jouw horizon verbreedt.

Werktijden

Samen met jouw deelnemer bepaal je de werktijden. Reken op minimaal eens per twee weken een dagdeel, voor de periode van een half jaar tot een jaar.

Hoe kom je in aanmerking?

Meld je aan! Hierna krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek met een coördinator. Na gesprek en training kun je aan de slag.

Wil je graag helpen maar weet je niet hoe?

Geen probleem! Wij kennen heel veel mensen die graag een maatje willen en we hebben veel activiteiten die jou hulp kunnen gebruiken. Bel ons op 020-5317600 of laat je gegevens achter, dan helpen wij je verder.

Stuur een mail

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten