Maatjes voor statushouders gezocht!

De Regenboog Groep is er ook voor Statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. Dit zijn vluchtelingen uit voornamelijk Eritrea en Syrië, die inmiddels een Nederlandse verblijfsvergunning hebben.

Zij willen en moeten integreren en een nieuw leven opbouwen in Nederland, maar dat valt vaak niet mee. Alles is immers nieuw. De cultuur is totaal anders dan in hun land van herkomst en ze spreken de Nederlandse taal nog niet. Ze krijgen wel Nederlandse les, maar kennen vaak geen of weinig Nederlanders om de taal mee te oefenen.

De Regenboog Groep biedt deze mensen een helpende hand, door middel van een vrijwilliger. We zoeken vrijwilligers die als maatje gedurende een jaar lang een nieuwe Nederlander wil ondersteunen tijdens zijn of haar beginperiode in Amsterdam.


Statushouders vrijwilliger

Als vrijwilliger help je een statushouder met het oefenen van Nederlands door samen te lezen, naar de bieb te gaan of Nederlandse televisie te kijken. Je kunt ook helpen met praktische zaken als post en administratie, hoe vraag je bijvoorbeeld een ov-chipkaart aan of een regel je een zorgverzekering?

En natuurlijk ga je ook samen leuke dingen doen en Nederland ontdekken! Van koffie met een stroopwafel tot naar een museum, samen sporten tot de goedkope Action ontdekken. Je bent er ook gewoon voor de gezelligheid! Je bent er om iemand op een laagdrempelige en informele manier te ondersteunen bij het vinden van zijn of haar weg in dit nieuwe Nederlandse leven.

Als vrijwilliger kun je echt het verschil maken in iemands leven.
Je draagt actief bij aan de integratie van een vluchteling en laat iemand zich thuis voelen. En misschien wel het aller belangrijkste, je laat iemand zien dat die welkom is! Zelf leer je een heel andere achtergrond en afkomst en verbreedt je je eigen wereld.

Wie ben jij?

 • Je bent woonachtig in de omgeving van Amsterdam;
 • Je spreekt vloeiend Nederlands;
 • Je schrikt niet terug voor een taalbarrière (ook als iemand nog (bijna) geen Nederlands of Engels spreekt);
 • Je bent geduldig en hebt doorzettingsvermogen;
 • Je kent de stad Amsterdam goed en bent bereid een nieuwe Nederlander de stad te leren kennen en/of samen de buurt te verkennen;
 • Je hebt er plezier in een ander te helpen;
 • Je bent begaan met de doelgroep en kan omgaan met cultuurverschillen;
 • Je wilt gedurende de periode van een jaar minimaal eens per twee weken tijd voor iemand maken.

 

Als vrijwilliger vragen we van je om gemiddeld minimaal 4 uur per 2 weken tijd te maken voor je maatje, gedurende de periode van een jaar. Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is benodigd voor het uitvoeren van deze activiteiten. Deelname aan de basistraining en inhoudelijke training is vereist.
 

Wat maakt het werk de moeite waard?

 • Goede begeleiding vanuit de Regenboog Groep. We matchen je met een maatje dat bij je past en waarmee je overeenkomsten hebt in bijvoorbeeld hobby’s en interesses
 • Deelname aan diverse trainingen op kosten van de Regenboog Groep
 • Reiskosten –en onkostenvergoeding
 • Een zeer interessante en leerzame ervaring
 • Je maakt het verschil in het leven van een nieuwe Nederlander

Interesse?

Meld je aan. Vul het formulier hieronder in of mail naar vrijwilligerswerk@deregenboog.org en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 

Wil je graag helpen maar weet je niet hoe?

Geen probleem! Wij kennen heel veel mensen die graag een maatje willen en we hebben veel activiteiten die jou hulp kunnen gebruiken. Bel ons op 020-5317600 of laat je gegevens achter, dan helpen wij je verder.

Stuur een mail

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten