Vrijwilligers voor vluchtelingen

Spreek jij Oekraïens of Russisch? Help Oekraïense vluchtelingen

Er is een verschrikkelijke oorlog aan de gang in Oekraïne, miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. Ook in Amsterdam zoeken Oekraïners bescherming, wij vangen hen op in verschillende opvanglocaties. Met een team van medewerkers en vrijwilligers staan wij klaar om de vluchtelingen in deze moeilijke en emotionele tijd bij te staan. 

De mensen die zijn gevlucht zitten in een onwerkelijke situatie. Vaak hebben ze een lange reis achter de rug en hebben ze hun familie, vrienden en dieren achter moeten laten, evenals hun spullen. Ook kan het zijn dat ze onderweg verdrietige en traumatische dingen hebben meegemaakt.  Aangekomen in Amsterdam moeten zij hun weg vinden in de stad zelf, maar ook in de regelgeving en spreken ze niet de taal die hier wordt gesproken. 

Vanuit onze opvangen is er hulp en wordt er voorlichting en advies gegeven over hun verblijf, we helpen ook bij het opvragen van documenten en andere administratieve zaken. Hierbij kunnen we jouw hulp als vrijwilliger erg goed gebruiken! We zoeken mensen die als maatje willen helpen, als LHBT+ maatje of als vrijwilliger in de opvang.

Wat ga je doen?

Taken maatje en LHBT+ maatje
Ten eerste zal je een erg grote steun zijn voor degene aan wie je gekoppeld bent, iemand waar je maatje bij terecht kan met een verhaal of vraag. Je kan diegene helpen met de stad te leren kennen, door te wandelen en bijvoorbeeld belangrijke winkels te laten zien zoals een supermarkt en een drogist of door samen met het openbaar vervoer te gaan.
Je bent er ook voor het leren van de Nederlandse of Engelse taal, op een laagdrempelige manier. Zodat je maatje stappen kan zetten in de nieuwe stad, want pas als je de taal spreekt en begrijpt, kan je een netwerk uitbreiden, een studie volgen of een baan vinden. 

Voor de groep gevluchte LHBT+’ers zoeken we ook maatjes; mensen die zich verbonden voelen met de community. Je bent enigszins op de hoogte van de LHBT+ community in de stad en kan iemand hier wegwijs in maken.

Taken in de opvang voor vluchtelingen (hands-on)
In de opvang zijn de werkzaamheden heel verschillend, maar je bent in ieder geval actief en afwisselend bezig. Van het vertalen van een afspraak bij de dokter of dierenarts of het sorteren van binnengekomen spullen, tot het maken van een wandeling of een praatje met de bewoners. Op sommige locaties help je met het klaarzetten van ontbijt, lunch en/of diner.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?

 

 • Je spreekt Oekraïens of Russische en ook goed Nederlands en/of Engels;
 • Je oordeelt en discrimineert niet, en bent open-minded;
 • Je bent geduldig en hebt doorzettingsvermogen;
 • Je kunt goed inspringen op een hulpvraag;
 • Je kunt goed luisteren en hebt een stabiele persoonlijkheid;
 • Je bent ouder dan 18 jaar;
 • Je bent een paar uur per week of per twee weken beschikbaar.
Wat voor scholing krijg je aangeboden?

De Regenboog Groep is aangesloten bij de Vrijwilligersacademie. Als Regenboog vrijwilliger heb je gratis toegang tot het volledige trainingsaanbod.

Wat krijg je ervoor terug?

 

 • Professionele begeleiding en intervisie;
 • Een vrijwilligersvergoeding van max. 9 euro per keer om te besteden aan een activiteit met je deelnemer;
 • Je maakt echt verschil in het leven van een ander;
 • Gratis toegang tot het volledige trainingsaanbod van de Vrijwilligersacademie.
Werktijden

Maatje
Samen met jouw maatje bepaal je de tijden. In het begin is het wenselijk om wekelijks een dagdeel met je maatje af te spreken, na een tijdje kan dit ook per week of per 2 weken.

Opvang
In overleg met jou zal je helpen tijdens een van de volgende shifts:

09:00-13:00 uur

13:00-17:00 uur

17:00-21:00 uur

Hoe kom je in aanmerking?

Meld je aan, wij nemen hierna zo snel mogelijk contact met je op.
We plannen dan een vrijblijvende kennismaking met je in.

Geef in je aanmelding duidelijk aan bij welke van de drie functies (maatje algemeen, maatje LBHT+ of in de opvang) je wilt helpen.

 

Wil je graag helpen maar weet je niet hoe?

Geen probleem! Wij kennen heel veel mensen die graag een maatje willen en we hebben veel activiteiten die jou hulp kunnen gebruiken. Bel ons op 020-5317600 of laat je gegevens achter, dan helpen wij je verder.

Stuur een mail

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten