Steunpunt

Steunpunt economisch daklozen in Zuidoost, Centrum en Oud-West

Economisch daklozen zijn mensen die geen dak boven hun hoofd hebben door bijvoorbeeld een scheiding of werkloosheid. Word vrijwilliger en help met begeleiding op emotioneel en praktisch vlak.

De groep ‘economisch daklozen’ groeit hard. Dit zijn mensen die geen dak boven hun hoofd hebben door bijvoorbeeld een scheiding, werkloosheid of faillissement. Ze hebben geen psychiatrische of verslavingsproblematiek en slapen vaak bij vrienden op de bank, in hun auto of in een tijdelijk woning. Het risico is dat ze echt op straat komen te leven zonder sociaal vangnet. De Regenboog Groep wil dit voorkomen en heeft 7 steunpunten voor hen in verschillende buurthuizen.

Voor het steunpunt in De Havelaar aan de Douwes Dekkerstraat in Oud-West, Casa Jepie Makandra aan de Opheusdenhof in Zuidoost, en een buurthuis in het centrum zijn we op zoek naar vrijwilligers!

Wat ga je doen? Je wordt gekoppeld aan 2 of 3 deelnemers en helpt wekelijks met administratieve zaken, de post en het zoeken naar vaste huisvesting. Je helpt bij het inschrijven op woningnet(ten) en het reageren hierop. Maar jouw emotionele steun is minstens zo belangrijk! Samen een bakkie doen en horen hoe het met iemand gaat. Jij kan er voor diegene zijn om te motiveren en zelfvertrouwen te geven.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?

  • Je bent betrokken, sociaal en kijkt niet snel ergens van op;
  • Je bent goed met computers en formulieren, en zorgvuldig met administratie;
  • Het liefst ben je in het bezit van een laptop, smartphone of tablet en bereid deze te gebruiken;
  • Je bent wekelijks beschikbaar voor in ieder geval een half jaar, gemiddeld één dagdeel per week (3 à 4 uur);
  • Je bent soms beschikbaar buiten kantoortijden.

Wat voor scholing krijg je aangeboden?

De Regenboog Groep is aangesloten bij de Vrijwilligersacademie. Als Regenboog vrijwilliger heb je gratis toegang tot het volledige trainingsaanbod.

Wat krijg je ervoor terug?

Een waardevolle ervaring waarbij je in contact komt met mensen waar je normaal nooit mee in aanraking zou komen. Je kunt écht iemand helpen, en de kans vergroten dat iemand weer een eigen leven op kan bouwen op een eigen woonplek. Je hebt regelmatig contact met de maatschappelijk werker van je deelnemer.

Wat is de meerwaarde van dit vrijwilligerswerk?

De regelmaat van jouw persoonlijke begeleiding op emotioneel en praktisch vlak biedt houvast. Het wekelijks contact kan voor je deelnemer veel betekenen; om emotionele stabiliteit en zelfvertrouwen te vinden en uiteindelijk uitzicht op een eigen woonplek.

Werktijden

Tijd en locatie kun je samen met je deelnemer afspreken. Dit kan in een van de buurthuizen of op een andere afgesproken plek. Ga uit van een dagdeel per week.

Hoe kom je in aanmerking?

Meld je aan en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Wil je graag helpen maar weet je niet hoe?

Geen probleem! Wij kennen heel veel mensen die graag een maatje willen en we hebben veel activiteiten die jou hulp kunnen gebruiken. Bel ons op 020-5317600 of laat je gegevens achter, dan helpen wij je verder.

Stuur een mail

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten