Parentshouse

Vrijwilligers gezocht voor mensen die (tijdelijk) geen onderdak hebben

In Amsterdam en Amstelveen komen steeds meer mensen op straat te staan. Zij hebben geen dak boven hun hoofd door bijvoorbeeld het eindigen van een relatie of verlies van baan. Ze kunnen zichzelf goed redden en hebben geen psychiatrische achtergrond maar door het nijpende tekort aan woningen hebben ze geen vaste slaapplek.

Misschien herken je het uit je omgeving of wanneer je zelf op zoek bent naar een woonruimte, het is bijna onmogelijk. Dat betekent dat veel mensen op de bank bij vrienden slapen, in de auto of in een hostel. En dat breekt je uiteindelijk op, want het brengt veel stress en onrust met zich mee. Het is een situatie waarin eigenlijk iedereen kan komen.

Voor hen zonder dak zoeken wij vrijwilligers; lieve, enthousiaste mensen die willen ondersteunen en begeleiden in deze lastige en onrustige periode. 

We zoeken veel vrijwilligers omdat steeds meer mensen bij ons aankloppen voor hulp. 

Er zijn verschillende vrijwilligersfuncties mogelijk:

Vrijwilliger gekoppeld aan iemand die dakloos is

Je wordt gekoppeld aan een dakloze deelnemer en helpt wekelijks met administratieve zaken, de post, het regelen van een briefadres en natuurlijk met de zoektocht naar vaste huisvesting (in en buiten de stad). Je helpt bij het inschrijven op woningnet(ten) en het reageren hierop. Maar jouw emotionele steun is minstens zo belangrijk! Samen een bakkie doen en horen hoe het met iemand gaat. Juist wanneer iemand even een zetje nodig heeft, kan jij er voor diegene zijn om te motiveren en zelfvertrouwen te geven.

Je werkt vanuit het buurthuis of op een samen afgesproken plek. 

Vrijwilliger in een steunpunt

Als vrijwilliger help je op een steunpunt in de stad tijdens het inloopspreekuur. Dit gebeurt op locaties waar ook ons maatschappelijk werk gevestigd is, je werkt hierdoor zelfstandig maar ook met collega’s. Mensen kunnen hier binnenlopen voor hulp, waarbij jij ondersteunt. Je helpt met administratieve zaken en het zoeken naar een vaste woonruimte. Maar je bent er ook voor emotionele steun. 

Vrijwilliger voor gezinnen in scheiding of een time-out 

Op Ijburg, in Nieuw-West en Amstelveen zijn Parentshouses. Dit zijn tijdelijke, gedeelde woningen voor ouders in een scheiding of een time-out. Zij verblijven hier omdat ze geen woning kunnen vinden in deze toch al zware periode. Als vrijwilliger word je gekoppeld aan één Parentshouse, het is daarom handig als je in de buurt woont.

Als vrijwilliger ben je een betrouwbaar en stabiel contact voor bewoners, je bent toegankelijk en vindt het leuk om langs te gaan om een praatje te maken. Voor ouders die in een Parentshouse komen wonen komt er veel op hen af: ze hadden nooit verwacht in deze situatie te belanden en het is fijn om dan je verhaal te kunnen doen. Dit kan bij jou!

Ook ben je praktisch bezig met oa. bezichtigingen, rondleidingen, huisvergaderingen en ben je een aanspreekpunt voor praktische zaken.

Maatjes Onder de Pannen - vrijwilliger wordt gekoppeld aan een deelnemer op locatie

Onder de Pannen is een project waarbij mensen die een slaapkamer ‘over’ hebben, deze legaal kunnen verhuren aan een stadsgenoot die op zoek is naar woonruimte. Dit kan als verhuurder zonder gekort te worden. Dit geldt ook voor mensen met een uitkering, toeslagen en (sociale) huurwoning. Als vrijwilliger (verhuurder) neem je iemand tijdelijk in huis om te helpen samen een permanente woonvorm te vinden. Natuurlijk ben je er ook voor emotionele steun; samen even wandelen, praten en wat drinken.

Maatjes Tijdelijk Onder Dak – vrijwilliger wordt gekoppeld aan max. twee deelnemers op locatie

Het project Tijdelijk Onder Dak verhuurt corporatiewoningen tijdelijk aan iemand die dakloos is. In elke 3- of 4-kamerwoningen is plaats voor twee bewoners, met elk een eigen huurcontract. Het contract loopt maximaal één jaar. Daarna moet de huurder zelf een meer permanente oplossing gevonden hebben. Als vrijwilliger word je gekoppeld aan deze tijdelijke bewoner(s) om samen een permanente woonvorm te vinden.
Maar je bent er ook voor het emotionele gedeelte. Zoals samen een bakkie doen en even kletsen. Juist wanneer iemand  een zetje nodig heeft, kan jij er voor diegene zijn om te motiveren en zelfvertrouwen te geven.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?
  • Je bent betrokken, sociaal en kijkt niet snel ergens van op;
  • Je hebt een stabiele persoonlijkheid en oordeelt niet snel;
  • Je bent een doorpakker en weet mensen op een positieve manier te motiveren;
  • Je hebt enige levenservaring en zet dit in om anderen te helpen;
  • Je bent goed met computers en formulieren, en zorgvuldig als het aankomt op administratie;
  • Je bent wekelijks beschikbaar voor in ieder geval een half jaar, gemiddeld één dagdeel per week (3 à 4 uur);
  • Je bent soms beschikbaar buiten kantoortijden, s avonds of in het weekend;
  • Je bent ouder dan 18 jaar.
Wat voor scholing krijg je aangeboden?

De Regenboog Groep is aangesloten bij de Vrijwilligersacademie. Als Regenboog vrijwilliger heb je gratis toegang tot het volledige trainingsaanbod. 

Wat krijg je ervoor terug?

Een waardevolle ervaring waarbij je écht iemand kan helpen, en de kans vergroten dat iemand weer een eigen leven op kan bouwen op een eigen woonplek.

Wat is de meerwaarde van dit vrijwilligerswerk?

Je bent een belangrijke steun door een luisterend oor te bieden, vragen te beantwoorden of te helpen met praktische dingen.

Jouw persoonlijke aandacht biedt houvast. Het kan veel betekenen; om stabiliteit en zelfvertrouwen te vinden en uiteindelijk uitzicht op een eigen woonplek. 

Werktijden

Werktijden gaan in overleg met jou.

Hoe kom je in aanmerking?

Meld je aan, wij nemen hierna zo snel mogelijk contact met je op. We plannen dan een vrijblijvende kennismaking met je in. Mail naar vrijwilligerswerk@deregenboog.org.
Geef in je aanmelding duidelijk aan bij welke functie je wilt helpen.
 

Wil je graag helpen maar weet je niet hoe?

Geen probleem! Wij kennen heel veel mensen die graag een maatje willen en we hebben veel activiteiten die jou hulp kunnen gebruiken. Bel ons op 020-5317600 of laat je gegevens achter, dan helpen wij je verder.

Stuur een mail

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten