Inloophuizen

De inloophuizen van De Regenboog Groep bieden dak- en thuislozen, voor even, rust in hun vaak jachtig bestaan. Ze kunnen langskomen voor een gezonde maaltijd, een douche en schone kleren. Ook is er ruimte en gelegenheid voor ontspanning zoals een potje biljart of tafeltennis.

Bezoekers helpen mee de boel draaiende te houden: ze maken schoon, koken of onderhouden de tuin. Vaak werken zij met veel plezier mee in hun eigen inloophuis, dat geeft hen gevoel van eigenwaarde en is feitelijk een eerste stap naar participatie in de samenleving. Er zijn maatschappelijk werkers aanwezig in elk inloophuis, zij hebben aandacht voor de bezoekers. Teamleiders organiseren workshops schilderen of klussen om bezoekers te motiveren weer deel te nemen aan de maatschappij.

 

Even opwarmen en kletsen met een medewerker bij inloophuis Oud-West

Gebruikersruimten

Druggebruikers kunnen in de gebruiksruimtes van De Regenboog Groep hun zelf meegenomen drugs veilig en rustig gebruiken. Ze ruilen er hun gebruikte spuit in voor een schone. Zo belanden de spuiten niet op straat.  Elke schone spuit die we een gebruiker kunnen geven, draagt bij aan het voorkomen van (besmettelijke) ziekten zoals HIV en Hepatitis B en C.

 

Buiten op straat gebruiken levert stress op waardoor de gezondheid van gebruikers minder prioriteit krijgt. Het risico op een overdosis of shotabcessen is op straat groter dan in de beschermende omgeving van de gebruiksruimten. Onze gebruikersruimten zijn ingericht volgens de richtlijnen van Harm Reduction. We bieden gebruikers een veilige, hygienische en stressvrije omgeving. Dit is beter voor de gebruiker en voor de samenleving.

Negen inloophuizen │drie gebruikersruimtes

De Regenboog Groep heeft acht inloophuizen verspreid over Amsterdam. Elk inloophuis heeft zijn eigen cultuur. Overeenkomstig is dat iedereen zonder thuis welkom is. Door op onderstaande link te klikken vind je adresgegevens en meer informatie over de locatie. 

Heb je goede herenkleding of heren schoenen over? Onze bezoekers kunnen die goed gebruiken. Breng ze langs tijdens onze openingstijden. 

doneer, mannenkleding, inloophuizen, daklozen,

 

Harm Reduction

Harm Reduction is een internationale beweging die de schade van drugs voor het individu en de maatschappij zoveel mogelijk wil beperken.

Onderdelen van deze benadering zijn verstrekken van schone spuiten, methadon, heroine op recept en geven van voorlichting over drugs en gezondheid. De Regenboog Groep heeft al meer dan 30 jaar ervaring met deze aanpak die in binnen- en buitenland inmiddels vaak onderdeel is van effectief officieel beleid. 

Wil je meer weten over Harm Reduction? Bezoek dan de website van Correlation.

Correlation

Financiering maaltijden en lichaamsverzorging

Bezoekers van de inloophuizen betalen een kleine bijdrage voor de maaltijden (koffie en thee zijn gratis) en voor (scheer)zeep, tandpasta, sokken en onderbroeken. Dankzij giften van particulieren, kerken en vermogensfondsen kunnen we deze basisvoorzieningen aan onze bezoekers bieden.

doneer eenmalig

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten