placeholder

Bed, bad en smartphone basisbehoefte

Geplaatst op 26 november 2021

Geen huis, maar wel een smartphone op zak. Dat beeld wringt bij sommige mensen. Maar een telefoon is bepaald geen luxe. Het is een basisbehoefte. Ben je dakloos, dan is een telefoon het enige wat je hebt om aansluiting te vinden met de buitenwereld. 

Sabrina Rinofner is maatschappelijk werker bij de Princehof, het inloophuis voor dak- en thuislozen van De Regenboog Groep in het hartje van de Amsterdamse Wallen. Ze vertelt over een klant die buiten slaapt, ergens achter in Sloterdijk.

De man zit in een verslavingstraject en wil heel graag afkicken. Probleem: zijn telefoon is gecrasht. Het beeldscherm is helemaal zwart. “Ik kon hem nog wel bellen. Gelukkig maar, want ik was zijn wekker. Hij vroeg me hem te bellen als hij een afspraak had met zijn behandelaar, eens in de week. Geen probleem, vond ik. Op een middag komt hij in paniek het inloophuis binnengerend: zijn telefoon deed nu helemaal niets meer. Hij was helemaal gestrest: ‘Hoe ga ik dit nu doen volgende week?’ vroeg hij zich wanhopig af, want wát als hij te laat was voor zijn afspraak?”

De telefoon gaat over alles

Juist als je dakloos bent. Het begint al bij het maken van die ene belangrijke afspraak. Hoe doe je dat zonder telefoon? Er is bijna nergens meer een inloopspreekuur. Als je te laat bent, dan kun je dat niet even doorgeven. Sabrina: “Wij vinden dat niet erg bij de Regenboog, maar overheidsinstanties wel. Daarbij komt ook nog eens dat je zonder telefoon bijna niets meer kunt regelen. Je kunt geen toeslag aanvragen zonder telefoon, geen zorgverzekering afsluiten, want overal moet je inloggen met je DigiD en daar heb je een telefoon voor nodig, anders ontvang je geen verificatiecode.”

"Onze bezoekers hebben vaak een daklozenuitkering, maar de overheid gaat er wel vanuit dat ze bereikbaar zijn"

Een telefoon koop je niet even

Gek eigenlijk, vindt Sabrina, dat de overheid er maar vanuit gaat dat iedereen een telefoon heeft. “Een paar weken geleden was mijn eigen telefoon stuk. Ik ging voor een nieuwe en hoorde dat ik wel een telefoon moest aanschaffen die geschikt was voor de allernieuwste software, anders had ik er straks weinig meer aan. Zo’n telefoon koop je niet even. Onze bezoekers hebben vaak een daklozenuitkering, maar de overheid gaat er wel vanuit dat ze bereikbaar zijn. Laatst kreeg ik een telefoontje van een medewerker van het UWV. Ze konden hun klant niet bereiken. Of wij wisten waar hij was. Als hij niet op tijd reageerde, dan stopte zijn uitkering.

Dan heb je nog de economisch daklozen. Die werken vaak als maaltijdbezorger en hebben een smartphone nodig voor hun orders. Dat gaat via een app, maar dan moet hun telefoon wel die app kunnen ondersteunen. We krijgen bij de Regenboog nog wel eens oude telefoons van gulle gevers. Heel aardig natuurlijk maar we hebben meer aan geld. Van dat geld kunnen we smartphones aanschaffen. We kopen geen dure iPhone maar gedegen smartphones die nog lang meegaan.”

Verrassende donatie!

Deze zomer doneerde Vodafone tientallen telefoons voor dakloze Amsterdammers. Michael Sprokkereef, programmacoördinator Hulpverlening vertelt: “We waren echt blij verrast met deze donatie en hiermee hebben ze echt zoveel mensen geholpen. Ook wilden ze hier niet breeduit voor bedankt worden in de media en dat is ook bijzonder, dus hierbij alsnog een bescheiden: dankjewel!” 

Tekst Nicolline van der Spek | Fotografie Merlijn Michon

Nieuws

Lees hier wat wij allemaal meemaken en wat ons in beweging brengt.