De nieuwe armen

Coördinator Renske Licht heeft veel zzp’ers in de problemen zien raken de afgelopen jaren. En dat aantal is fors opgelopen tijdens de coronacrisis. Ze verzucht: "Als het mis gaat, escaleert hun situatie snel. Vooral als hun positie al kwetsbaar was. Vaak is er dan meer niet op orde in hun leven."

"We zien vaak mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt zzp’er worden, omdat zij geen baan kunnen vinden", vertelt Renske. "Het gaat bijvoorbeeld om mensen zonder opleiding of die de Nederlandse taal niet spreken. Juist zij raken verstrikt in een systeem dat voor hen nauwelijks is te overzien." Zo ziet Renske veel mensen die niet wisten dat ze zelf aangifte moesten doen voor de omzetbelasting. Dan volgt er een boete die zij niet kunnen betalen en valt er al snel van alles om. Er ontstaat een huurachterstand, de zorgverzekering kan niet langer worden betaald – noem het maar op. "Vaak spelen er ook onderliggende problemen, zoals moeilijk overzicht kunnen houden."

 

Nesla: "Van de ene op de andere dag was het leven anders. Niemand die in coronatijd nog een trouwjurk wilde kopen. Voor de crisis kon ik me met mijn bruidswinkel net redden. Nu komt er nauwelijks geld binnen en lopen veel kosten gewoon door. De huur opzeggen kan niet. Ik woon boven de winkel en dan beland ik op straat. Waar moet ik dan heen? Mijn schulden lopen snel op. Ben ik te laat met betalen, dan hup, komen er weer kosten bovenop. Inmiddels zit ik in de schuldsanering en loop ik bij de voedselbank. Ik werk zo hard als ik kan. ‘s Nachts ben ik portier. En sinds de winkel weer op afspraak open mag, kom ik overdag mijn bed uit om klanten te helpen. Soms slaap ik maar twee uur. Ik heb geen keus. Ik weet soms werkelijk niet wat ik moet doen."

 

De Regenboog Groep helpt ze met speciale vrijwilligers die coachen, omdat de problematiek vaak ingewikkeld is. Zij komen langs, halen de rekeningen uit de envelop, brengen de administratie op orde, leggen contact met de schuldhulpverlening. "Sinds corona is de groep veel diverser. Van zelfstandig taxichauffeurs tot muzikanten – mensen op plekken waar het werk plotsklaps stilviel door de coronacrisis." Michael is een van Renske’s ‘klanten’.

Hij belandde op straat toen de financiële problemen zich opstapelden. "We hebben een postadres voor hem geregeld. Dat heb je nodig voor bijvoorbeeld de verzekeringen, de Kamer van Koophandel en het ontvangen van rekeningen. Een kennis van hem zit zonder hulp in dezelfde situatie. Die heeft geen flauw idee hoe hij ervoor staat. Hij opent zijn post niet en de kosten van het incassobureau lopen op. Als je niets doet, blijft die schuldenberg je een leven lang achtervolgen. Daarom proberen we er zo vroeg mogelijk bovenop te zitten."


Bespaaragenda!

Agenda voor kleine beurzen De Regenboog Groep wil mensen uit de armoede helpen, door stappen klein en haalbaar te maken. Coördinator Ellina van der Boon bedacht de Grote Regenboog Bespaaragenda. ‘Ik zag zo vaak dat mensen geen gebruik maken van de voorzieningen die er zijn. Soms door schaamte, maar vaak ook omdat mensen denken geen recht te hebben op deze voorzieningen.’ De bespaaragenda staat bomvol met tips. Over hoe anderen bijvoorbeeld omgaan met weinig geld. Waar de weggeefwinkels zitten. En waar je gratis kunt sporten. In 2020 zijn er 2.000 exemplaren verspreid.

 

 

 

Niet meer in andermans kleren          Hoe kom je aan schone kleren als je dakloos raakt? Simpel! Bij onze nieuwe wasserette. Daar hebben we hard aan gewerkt om in maart 2021 open te kunnen gaan. Wat een verschil met hoe de situatie was. Je douchte in het inloophuis, leverde je vuile kleren in, en je kreeg dan weer iets schoons terug uit de grote hoop. Hoe diep dat snijdt! Je kleding is iets eigens, het geeft een gevoel van eigenwaarde. Dus kom maar op met je vuile was. Leuke bijkomstigheid: de wasserette is een werkervaringsplek voor mensen die moeilijk aan de slag komen.

 

 

 

 

 

Tekst Cecile Vossen | Fotografie Daniel Cohen

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten