De Regenboog Groep liep mee in het Woonprotest: 'BELEG NIET IN DAKLOOSHEID’

De Regenboog Groep liep mee in het Woonprotest: 'BELEG NIET IN DAKLOOSHEID’

Zondag 12 september was het Woonprotest, waarvoor volgens cijfers van de gemeente ongeveer 15.000 mensen op de been waren in Amsterdam. Zij demonstreerden tegen het huidige woningbeleid.

 

"Wonen wordt voor steeds meer mensen moeilijker te betalen en de crisis maakt elke dag nieuwe slachtoffers. Honderdduizenden mensen staan op jarenlange wachtlijsten, huizenprijzen schieten als een raket omhoog en het aantal daklozen is in tien jaar verdubbeld." Aldus de organisatie van het Woonprotest. Natuurlijk voegde De Regenboog Groep zich bij deze actie. Want ook wij pleiten voor voldoende betaalbare huisvesting en ook wij willen dat de grip op de huizenmarkt wordt herpakt en 'foute' beleggers worden aangepakt.

 

Huizen zijn gebouwd om in te wonen

BELEG NIET IN DAKLOOSHEID - KrijtpamfletAmsterdamse woningen worden gebruikt om in te beleggen en financieel voordeel te behalen. Hierdoor zijn ze onbetaalbaar geworden voor de lage en middeninkomens. Met als gevolg dat er voor een grote groep mensen geen plek meer is in de stad en er talloze mensen op straat staan. Onze hulpverleners en vrijwilligers zijn degenen die hier dagelijks mee worden geconfronteerd en ook zij signaleren dat de problemen almaar groeien. Zij helpen alle (economisch) daklozen* zo goed mogelijk met tijdelijke oplossingen die de pijn verzachten, maar soms voelt het als dweilen met de kraan open. Daarom luidde het adagium waarmee de Regenboogdelegatie de Woonprotestdag inkleurde: ‘BELEG NIET IN DAKLOOSHEID’. Huizen zijn namelijk niet gebouwd om mee te handelen, maar om in te wonen. Dit is een basisrecht van ieder mens, ongeacht in welke laag van de bevolking.

 

De voorbereidingen

De Regenboog Groep in het Woonprotest: BELEG NIET IN DAKLOOSHEID

We maakten sjablonen met de leus ‘BELEG NIET IN DAKLOOSHEID’ én sjablonen met ons logo, om met krijtspray pamfletten door de stad te kunnen verspreiden. Vervolgens hebben we iedereen binnen de organisatie aangezet dit te doen. Tevens stuurden we een instructiefilmpje rond, zodat mensen de sjablonen zelf konden maken. We instrueerden iedereen specifiek niet op panden, muren en andere objecten te krijten, maar enkel op de stoep en op de weg. En uiteraard niet óp of rondom struikelsteentjes. Verder mocht elke tegel eraan geloven. Dus vermoedelijk heb jij de krijtpamfletten ook wel gespot. En kom je ze nog steeds tegen … :-)

 

Iedereen was het met elkaar eens: wonen zou een grondrecht moeten zijn, geen beleggingsobject.

 

De dag zelf

Het Woonprotest in het Westerpark - BELEG NIET IN DAKLOOSHEIDMet borden die dezelfde leus – BELEG NIET IN DAKLOOSHEID – scandeerden, begonnen we in het Westerpark, dat goed stond afgeladen. Duizenden demonstranten waren naar Amsterdam getrokken. Vervolgens liepen we met zijn allen een protestmars richting de Dam. En iedereen was het met elkaar eens: wonen zou een grondrecht moeten zijn, geen beleggingsobject. Het geld dat de rijken verdienen, betekent voor anderen alleen maar stress. Nu maar hopen dat we de politiek, vastgoedmarkt en woningcorporaties hebben wakker geschud en dat er wat gaat gebeuren. Anders gaan we gewoon door. Laten we meer verantwoordelijkheid nemen, niet langer dralen en tot actie overgaan. Samen maken we Amsterdam weer gastvrij voor iedereen.

Hieronder volgen wat sfeerbeelden van de dag.

 

BELEG NIET IN DAKLOOSHEID - T-shirt

De Regenboog Groep bij het Woonprotest

De Regenboog Groep bij het Woonprotest

De Regenboog Groep bij het Woonprotest

 

 

* Economisch daklozen zijn mensen die géén psychiatrische problemen of verslaving hebben. Ze hebben alleen een huisvestingsprobleem en komen daarom niet in aanmerking voor maatschappelijke opvang. Economische dakloosheid kan het gevolg zijn van een echtscheiding of het verlies van werk en inkomen. Veel economisch daklozen logeren bij familie of vrienden, slapen in hun auto of op een camping. Zij hoppen van de ene naar de andere tijdelijke oplossing. In Amsterdam leefden in 2020 meer dan 2.000 economisch daklozen (bron: VPRO-Argos) en de aantallen nemen toe.

 

De Regenboog Groep stelt dat er voldoende potentieel woonoppervlak is om de huidige problemen voorlopig het hoofd te bieden, als je de oppervlakte eerlijk en slim verdeelt. Met dat als uitgangspunt startte De Regenboog Groep innovatieve projecten, zoals legale onderhuur via Onder de Pannen, leegstandbeheer in kantoorruimte en logies voor daklozen in hotels. Samen waren deze initiatieven dit jaar al goed voor het tijdelijke onderdak van 145 mensen. Daarnaast biedt De Regenboog actieve hulp bij het vinden van woonruimte buiten de stad en houdt ze speciale spreekuren voor economisch daklozen. Op die spreekuren vroegen dit jaar al 1.000 mensen om hulp.

 

 

Tekst: Joost Slis & Jola Gosen | Fotografie: Ewa Wielgat & andere Regenbogers

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten