De Regenboog Groep vangt Oekraïense vluchtelingen op in het Savoy Hotel

De Regenboog verzorgt opvang van gevluchte Oekraïners

In Amsterdam vangen wij in samenwerking met de gemeente en de hulpverlenende organisaties HVO-Querido, het Rode Kruis en het Leger des Heils de Oekraïners op die hier een onderkomen zoeken. Deze mensen -heel veel moeders met kinderen- moesten hun land in oorlog ontvluchten. Regenboog-directeur Hans Wijnands: “Bijna de helft van de vluchtelingen is kind.”

Samen met de andere partijen gaat De Regenboog Groep over de coördinatie en uitvoer van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Amsterdam. Wij runnen sinds vrijdag 4 maart de opvanglocatie in het Savoy Hotel in de Amsterdamse Pijp, waar wij 105 mensen opvangen. Op korte termijn zullen er meer Regenboog-locaties bij komen*. De verwachting is dat we de komende weken in ieder geval voor 500 tot 600 gevluchte Oekraïners de opvang zullen verzorgen.

De maaltijden voor de 105 Oekraïense vluchtelingen in het Savoy Hotel worden per maandag 14 maart verzorgd door KLUTS, onderdeel van ons sociaal werkbedrijf De Derde Schinkel (voor Amsterdammers met psychosociale problemen).

*(08/04/'22: lees hier over onze opvolgende opvanglocaties - op twee boten, in een leegstaand schoolgebouw en in een hotel)


Doneer

Zodat wij kunnen doen wat deze mensen nodig hebben


Zoals jij en ik, maar zwaar ontredderd

De Regenboog Groep runt dus een opvang voor oorlogsvluchtelingen in een hotel. Onze directeur Hans vertelt er wat meer over: “De mensen die hier worden opgevangen, zijn ´gewone´ mensen die in de Oekraïne een ´gewoon´ leven aan het leiden waren. Zij zijn zoals jij en ik, maar dan zwaar ontredderd en verdrietig. Ze hebben in korte tijd heel veel meegemaakt. Voor deze mensen is het verschrikkelijk dat ze naar een vreemd land moesten, weg uit hun hevig in oorlog verkerende vertrouwde omgeving, hun geliefden achterlatende.”

Leven oppakken

Hans vervolgt: “In het hotel bieden wij een veilige basis die in de eerste levensbehoeften voorziet, dus: onderdak, eten en een warme douche, en daarnaast waar nodig natuurlijk maatschappelijke en psychische hulp en gewoon een luisterend oor. Deze eerste periode staat in het teken van op adem komen, voor zover dat kan, want de mensen checken natuurlijk continu het nieuws.

Verder ligt onze taak vooral in het begeleiden en ondersteunen van het zelf oppakken van hun leven. Want als wij voor deze mensen -die hun leven ‘gewoon’ op orde hadden- gaan zorgen, is dat gek. Daarom willen we stimuleren dat er in het hotel een community ontstaat. Hierin kan iedereen wat. Iedereen heeft een beroep, specifieke kennis of bepaalde kwaliteit en kan daarmee van waarde zijn. Eerst binnen die community en het liefst daarna ook snel daarbuiten. Dat begint vanaf volgende week voor een deel van de mensen met zelf boodschappen doen en eten koken bijvoorbeeld.”

Paraat

Samen met de gemeente en de andere hulpverlenende instanties zijn wij nu hard op zoek naar meer locaties. De Regenboog Groep staat klaar om de opvang op de komende locaties te verzorgen (update 08/04/'22).

Wil jij ook iets doen? Voor de 500 tot 600 vluchtelingen die wij gaan opvangen, krijgen wij geld van de gemeente, maar dit zal niet alle kosten dekken. Om al het benodigde te kunnen doen en in te kunnen springen op de acute noden hebben wij meer financiën nodig. Dit geld gebruiken we gedurende de periode van opvang alleen daar waar het op dat moment écht hard nodig is voor de mensen. Help ons hiermee.


Je donatie kun je overmaken naar NL79 TRIO 0379 3155 64 t.n.v. De Regenboog Groep o.v.v. Oekraïne.

Of doneer hier


Graag alleen de spullen die we vragen en gelieve niet zomaar naar de opvanglocaties te komen

Wij hebben al zo ontzettend veel spullen gekregen. Daarvoor willen wij alle lieve donateurs die daaraan hebben bijgedragen enorm bedanken. Als er specifieke spullen of vrijwilligers nodig zijn, plaatsen wij hiervoor oproepen op onze social media-kanalen, met daarbij de betreffende (inlever)locaties. Gelieve alleen de spullen te brengen die we vragen en niet zomaar naar de locaties waar de vluchtelingen verblijven te komen. Rust is nu heel belangrijk voor deze mensen. Onze dank is groot.

Hieronder staan de actuele oproepen.

GEZOCHT: GOEDE FIETSEN (M, V, KIND) VOOR OEKRAÏENSE VLUCHTELINGEN

GEZOCHT: GOEDE FIETSEN (M, V, KIND) VOOR OEKRAÏENSE VLUCHTELINGEN - Zodat zij zich beter kunnen voortbewegen in de stad. Dat helpt bij dingen doen, regelen en ontdekken. Dus bij het vormgeven van hun leven hier.

Waar heenbrengen? Hotelschip Carissima, aan de kop van het Java-eiland.

Wanneer? Dagelijks tussen 09.00 en 21.00 uur.

Wat bedoelen we met een 'goede' fiets?

Als je je moeder er ook op rond zou laten fietsen ;-). Dus veilig, met goedwerkende mechaniek en remmen, en geen los zadel of stuur of zo. De fiets moet ook op slot kunnen, het blijft immers Amsterdam. Fietsen met kinderzitjes e.d. zijn ook meer dan welkom. Heel erg bedankt!

GEZOCHT: KLEREN EN SCHOENEN (M, V, X, KIND)

GEZOCHT: NIEUWE HERENKLEDING - Eerder vroegen we om alle kleding, maar voor dames en kinderen hebben we inmiddels genoeg ontvangen. Helaas moesten we na de eerste inbreng wel ruim 50% afvoeren/weggooien, omdat deze tweedehands kleding onbruikbaar was. Daarom vragen we om nieuwe of héle mooie (zo goed als nieuwe) kleding. Met goede kleding hervinden mensen weer wat waardigheid. De meesten hebben véél te weinig mee kunnen nemen.

Waar en wanneer heenbrengen? Naar het Savoy Hotel (Ferdinand Bolstraat 194), hotelschip Carissima aan de kop van Java-eiland of Botel (NDSM-Pier 3). Dagelijks tussen 09.00 en 21.00 uur.

Dus, een miskoop gedaan? Al eeuwen van alles in je kast wat je nog nooit hebt aangehad? Toch niet jouw stijl of de verkeerde maat? Óf, heb je als bedrijf van alles over wat maar niet wordt verkocht en moet je alweer ruimte maken voor de nieuwe collectie? Geef het weg aan mensen die het hard nodig hebben.

Oproep wat lekkers te snacken voor Oekraïense vluchtelingen

Bij onze vier opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen komen mensen aan na een superlange reis te hebben gemaakt. Dan is het fijn dat wij ze wat lekkers te snacken kunnen geven. Denk aan repen, snoepjes, zakjes chips, popcorn, chocola, en dat soort versnaperingen. Gewoon even 'comfort food' na een zware en moeilijke tocht.

Wanneer brengen? Dagelijks tussen 09.00 en 21.00 uur.

Locaties:

  • Savoy Hotel (Ferdinand Bolstraat 194)
  • Hotelschip Carissima (Kop van Java-eiland)
  • Schoolgebouw De Kleine Kapitein (Tosaristraat 30)
  • Botel (NDSM-pier 3)

Onze dank is heel groot!

Oproep verzorgingsproducten Oekraïense vluchtelingen

Bij onze vier opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen komen we verzorgingsproducten tekort. Deze hebben mensen natuurlijk niet genoeg kunnen meenemen toen ze huis en haard ontvluchtte. Dan neem je alleen het állerbelangrijkste mee, dat wat je kunt dragen.

Wat nodig? Denk aan ongebruikte shampoo, douchegel, crèmes, conditioner, bodylotion, gezichtsreiniger, babycrèmes, make-up en parfum. Gewoon even jezelf verzorgen te midden van al die zorgen, geeft ook weer een beetje waardigheid terug.

Wanneer en waar heenbrengen? Dagelijks tussen 09.00 en 21.00 uur.

Locaties:

  • Savoy Hotel (Ferdinand Bolstraat 194)
  • Hotelschip Carissima (Kop van Java-eiland)
  • Schoolgebouw De Kleine Kapitein (Tosaristraat 30)
  • Botel (NDSM-pier 3)

Bedankt!


Tekst: Jola Gosen | Beeld: Dingena Mol en Joost Slis

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten