armoede, maatjes, de regenboog, jaarverslag

Eindelijk rust nu Kian veilig buiten kan spelen

‘‘Opgeven? Dat woord ken ik niet. Ik doe alles voor mijn kind. Kian is 13 jaar en heeft een autistische beperking. 24 uur per dag ben ik met hem bezig. Hij heeft heel veel aandacht en liefde nodig. En bescherming, want het is een onderzoekend kind. Hij wordt steeds nieuwsgieriger naar wat zich in de wijde wereld afspeelt, maar kent geen gevaar. Dus kijk je even niet, dan piept hij de tuin uit.

Doodsangsten heb ik uitgestaan als hij weer weg was. Er moest een schutting komen om hem te beschermen, maar zelf kan ik die niet betalen. Toen de vader van Kian wegging, bleef ik achter met een schuld. Een tijdlang werd ik helemaal panisch van elke envelop die binnenkwam, ik maakte er geen een meer open. Sindsdien zit ik in de schuldhulpverlening. Mijn uitkering gaat nu direct naar budgetbeheer. Die zorgt ervoor dat de vaste lasten worden betaald en elke maandag krijg ik 65 euro om met Kian van te leven. Drie jaar heb ik geknokt voor de schutting, met hulp van allerlei instanties. En nu staan de mensen van Homeservice in de tuin om hem te bouwen. Ik heb gehuild – van opluchting, dankbaarheid, en trots op mezelf dat ik hiervoor ben blijven knokken. Eindelijk is er de rust: Kian is veilig.

 

HOMESERVICE

De dienstverleners van Homeservice weten wat tegenslag betekent: ze hebben zelf ervaring met psychische problemen. Daarom helpen ze, tegen een kleine vergoeding, kwetsbare Amsterdammers in (psychische) nood. Bijvoorbeeld met boodschappen halen, verhuizen en klusjes in huis. Zo maken zij het leven van anderen wat lichter en aangenamer. 

 

De mensen van Homeservice zijn nu twee dagen bezig met de schutting. Ze werken heel precies en met engelengeduld. Ik weet dat ook zij in moeilijke omstandigheden zitten. En zij weten het van mij. Dat maakt het voor mij makkelijker. We praten er niet over, dat hoeft ook niet. We hoeven elkaar alleen maar aan te kijken.

Ik schaam me niet voor de armoede, mijn kind maakt dat ik om hulp durf te vragen. Wat het ergste is? Het liefst zou ik hem oppakken: kom op Kian, we gaan lekker naar een terrasje, naar de speeltuin, naar de Efteling. Maar dat kan niet, en dat doet zeer. Ook als ik de kinderen in de straat zie met van die leuk geknipte kapsels, dan denk ik: dat zou ik voor Kian ook wel willen. Maar ja, dat is weer 12 euro, daar kunnen we ook boodschappen voor halen.

Ik wil uit die armoede en dat gaat me ook lukken. Eind van dit jaar ben ik uit de schuldsanering. Ik blijf dromen. Van een keer met Kian op vakantie gaan, in een vliegtuig. Van rust. Van een keertje sushi eten. Een bezoek aan de sauna. Van niet meer voor álles hoeven te knokken. Ik wil gewoon een gewoon leven. En het beste voor Kian.’’

 

Onze Homeservice had in 2019 in totaal 46 vrijwilligers op pad, die bij elkaar 698 keer een klus deden, en daarmee 439 mensen hebben geholpen.

 

Armoede in Amsterdam, facts, feiten

 

Armoede - Onze oplossing

  • Inloopplekken voor financiële hulp en advies.
  • Financiële maatjes: wekelijks contact met een vrijwilliger (aanvullend op de schuldhulpverlening). Deze helpt met het creëren van overzicht en het schrijven van brieven. En gaat mee naar instanties. Zo hebben we in 2019 in totaal 534 Amsterdammers met forse schulden terzijde gestaan. 
  • Weggeefwinkel waar gratis kan worden geshopt.
  • Gezonde en betaalbare maaltijden bereid door en voor kwetsbare Amsterdammers. In 2019 serveerden we in totaal zo'n 6.000 maaltijden in onze elf buurtrestaurants. Dit deden we met ruim 100 vrijwilligers in de keuken en in de bediening.
  • Bij < € 5.000 schuld: deze aflossen, zodat mensen opnieuw kunnen beginnen.

 

Tekst Cecile Vossen / Fotografie Daniël Cohen

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten