vrijwilliger corona opvang nachtopvang hogendorp sportcentrum

Fotograaf en vrijwilliger!

Fotograaf Desiré van den Berg meldde zich aan als vrijwilliger voor de nachtopvang en vroeg gelijk of ze nóg iets kon betekenen. Aangezien voor elke Meeleven (het kwartaalblad van De Regenboog Groep) een andere fotograaf het coverbeeld mag schieten, was één en één al snel drie. De foto zie je hierboven. Verder beschrijft ze het vrijwilligerswerk in de opvang graag. Dit is haar verhaal:

"‘You have to learn better English’. Het was de tweede keer in korte tijd dat hij dat tegen me zei. Hij liep mokkend weg, terwijl ik nog een keer ‘sorry’ nariep. Ik moest denken aan de ‘goede communicatieve vaardigheden’ in de profielschets van de vrijwilligersvacature en het voelde een beetje alsof ik had gefaald.

Ik nam me voor om iets vaker een praatje met hem te maken zodat ik aan zijn accent kon wennen en de gesprekken voortaan iets gezelliger werden afgerond.

Het is een voorbeeld van de vele manieren waarop ik mezelf en mijn medevrijwilligers een band zie proberen op te bouwen met de gasten in de noodopvang. Als ik de anderen vraag wat ze het leukst vinden aan dit werk, noemt iedereen het contact. En ik moet zeggen dat dit ook voor mij geldt. Die blik van herkenning als ik de sporthal binnenloop, die glimlach als ik weet hoeveel suiker iemand in zijn koffie wil.

desiré van den berg, vrijwilliger, fotograaf, coronaRecentelijk kwamen al onze levens op z’n kop te staan door een verschrikkelijk virus. Nu sta ik hier, samen met een cabaretier en een reisleidster, drinken in te schenken voor honderd mannen zonder thuis, maar met roots over de hele wereld. Sinds een paar weken rijd ik elke maandagochtend met een karretje langs hun bedden, waar het gepiep van de wieltjes en de geur van hete koffie de meesten hun hoofd buiten de dekens doet steken.

Het is altijd weer een mooi gezicht. Bij de één liggen er spannende boeken nog opengeslagen naast het kussen, bij de ander staat een bosje kleurige tulpen in een zeeppompje tentoongesteld. Ik rij langs kleedjes en korans, kunstwerken en kaartspellen. Ik heb het woord ‘koffie’ in alle mogelijke talen al horen langskomen, maar ik ben er nog niet. 'Because first, I will learn better English.'"

Meer van Zilveren Camera-winnares Desiré van den Berg zien? Kijk op www.bergdotjpeg.com.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten