vrijwilliger corona opvang nachtopvang hogendorp sportcentrum

Fotograaf en vrijwilliger!

Desiré van den Berg meldde zich aan als vrijwilliger voor de nachtopvang en vroeg gelijk of ze nog iets kon betekenen. Aangezien iedere Meeleven (het kwartaalblad van De Regenboog Groep) een andere fotograaf op de cover heeft was één en één al snel drie. Want ze beschrijft bovendien ook nog graag haar ervaringen van het vrijwilligerswerk in de nachtopvang. Dit is haar verhaal:

‘You have to learn better English’. Het was de tweede keer in een korte tijd dat hij dit tegen me zei. Hij liep mokkend weg, terwijl ik nog een keer ‘sorry’ nariep. Ik moest denken aan de ‘goede communicatieve vaardigheden’ in de profielschets van de vrijwilligersvacature en het voelde een beetje alsof ik gefaald had.

Ik nam me voor om iets vaker een praatje met hem te maken zodat ik aan z’n accent kon wennen en de gesprekken voortaan iets gezelliger werden afgerond.

Het is een voorbeeld van de vele manieren waarop ik mezelf en mijn medevrijwilligers een band zie proberen op te bouwen met de gasten in de noodopvang waar we sinds kort werken. Als ik de anderen vraag wat ze aan dit werk het leukst vinden, noemt iedereen het contact. En ik moet zeggen dat dit ook voor mij geldt. Die blik van herkenning als ik de sporthal binnenloop, die glimlach als ik weet hoeveel suiker men in z’n koffie wil.

desiré van den berg, vrijwilliger, fotograaf, coronaRecentelijk kwamen al onze levens op z’n kop te staan door een verschrikkelijk virus en nu sta ik hier, samen met een cabaretier en een reisleidster, drinken in te schenken voor honderd mannen zonder thuis, maar met roots over de hele wereld. Sinds een paar weken rijd ik iedere maandagochtend met een karretje langs hun bedden terwijl het gepiep van de wieltjes en de geur van hete koffie de meesten hun hoofd buiten de dekens doet steken.

Het is altijd weer een mooi gezicht. Bij de één liggen er spannende boeken nog opengeslagen naast het kussen, bij de ander staat een bosje kleurige tulpen in een zeeppompje tentoongesteld. Ik rij langs kleedjes en korans, kunstwerken en kaartspellen. Ik heb het woord ‘koffie’ in alle mogelijke talen al horen langskomen, maar ik ben er nog niet.

Because first, I will learn better English.

Meer van Zilveren Camera-winnares Desiré van den Berg zien? Kijk op www.bergdotjpeg.com

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten