Marloes Wijnekus - Het nieuwe gezicht bij Fondsenwerving

Het nieuwe gezicht bij Fondsenwerving

Na ruim tien jaar als Fondsenwerver bij De Regenboog Groep actief te zijn geweest, is Fré Meijer vorige maand met pensioen gegaan. Fré noemde haar werk ook weleens de ‘Afdeling Research & Development’.

Bij de Regenboog hebben de mensen namelijk altijd een heleboel ideeën. Daarmee kwamen ze bij Fré, die er vervolgens kritische vragen over stelde. ´Is het idee écht nieuw?’ ‘Helpt het de doelgroep écht goed?’ Naar de antwoorden luisterde ze met het oor van een fonds. Was Fré overtuigd, dan werd het idee samen met de betrokken collega uitgewerkt tot een projectplan om de daadwerkelijke fondsen mee te benaderen. Want een idee tot een oplossing maken, kost geld. Fré regelde het. En nu staat Marloes te popelen om alle mooie plannen voor een nog socialere stad tot leven te laten komen. Om haar een beetje te leren kennen, stellen we haar zes vragen.

Wat is je achtergrond?

“Na mijn studie Communicatie aan de UVA, ben ik gaandeweg het fondsenwerversvak ingerold. Vanuit het versturen van grote direct mailproducties, waaronder voor goede doelen, ben ik de loyaliteitsmarketing in gegaan. Hierbij draait het om het behouden van bestaande klanten. Interessant, maar ik miste het maatschappelijke belang in mijn werk. Omdat loyaliteitsmarketing veel op fondsenwerving lijkt, kon de overstap naar de goede doelenbranche goed worden gemaakt en begon ik bij International Campaign for Tibet. Daaropvolgend heb ik jaren bij het Aidsfonds gewerkt.”

 

"Je kunt al zoveel doen door iemand alleen al toe te laten in je leven"

Waarom De Regenboog Groep?

“Ik heb altijd een beetje dezelfde doelen nagestreefd als de Regenboog en daarom van jongs af aan vrijwilligerswerk gedaan. Al op mijn veertiende bij het dierenasiel. Elke zaterdagochtend vroeg uit de veren zonder betaald te krijgen. Mijn leeftijdsgenoten verklaarden me voor gek, maar ik vond het heel leuk om te doen. De laatste jaren dronk ik kopjes koffie met eenzame oude dames en hielp ik gezinnen die dat nodig hadden, zoals een uit Iran gevlucht gezin. De kinderen kwamen dan bij ons spelen om te kijken hoe dat ging, zodat ze konden wennen. Ik vond dat ook goed voor mijn kinderen. Je kunt al zoveel doen door iemand alleen al toe te laten in je leven. Dat heb ik altijd al gehad. Dat ik iets wil doen voor degenen die het minder hebben. Ik vind het ook normaal dat je dat doet…een beetje helpen. Hier, bij De Regenboog Groep, komen waar mijn hart ligt en mijn vakkennis samen.”

 

Alles wat vanuit het innovatieve karakter van de Regenboog wordt geboren om groepen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen

Hoe zou jij wat je bij De Regenboog Groep doet zelf omschrijven?

“Zorgen dat er geld komt voor alle nieuwe projecten die we willen gaan doen, omdat ze belangrijk zijn. We hebben een heel groot portfolio aan stichtingen en fondsen waar we een lange samenwerking mee hebben. Mede met hen wil ik ervoor zorgen dat alles wat vanuit het innovatieve karakter van de Regenboog wordt geboren om groepen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen, kan gebeuren.”

Zijn er al ideeën bij je komen binnenwaaien vanuit de organisatie?

“Ja, zeker, heel veel mensen trekken me aan mijn mouw. Je merkt dat nieuwe ideeën onwijs leven binnen de Regenboog. ‘Heb je al gedacht aan …?’ ‘Ik heb laatst mijn buurvrouw gesproken en …’ Zo begint het meestal. Dan is het aan mij om te kijken of het haalbaar is en fondsen te benaderen met een gedegen projectplan.”

Heb je het gevoel dat je het stokje van Fré goed hebt overgenomen?

“Fré heeft haar werk altijd heel goed georganiseerd. De hele geschiedenis is vastgelegd: wat is waar geregeld, welke focus heeft de relatie, en welke juist niet. Dus ik stap in een gespreid bedje. Tevens heeft ze ál mijn vragen beantwoord. Fré heeft me dus genoeg munitie gegeven en de rest is ‘fingerspitzengevoel’, daar moet ik nu ingroeien. Doordat ik een ´newby´ ben, kan ik iedereen in alle onschuld opbellen: ‘Hoe steekt het in elkaar?’ ‘Kun jij me helpen?’ En dan is er meteen even contact en dat is ook leuk!”

 

Mensen die andere mensen een warm hart toedragen

Zou je nog iets willen zeggen tegen de fondsen voor wie jij het nieuwe Regenbooggezicht bent? En tegen de rest van onze achterban?

“Dat ik heel veel zin heb in de samenwerking en iedereen met zekerheid kan stellen dat geld bij de Regenboog goed is besteed. Ik vind het supermooi dat mensen andere mensen -die dat nodig hebben- een warm hart toedragen door hun steun aan De Regenboog Groep. Samen maken we Amsterdam echt socialer!”

Tekst: Jola Gosen

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten