Warmte voor daklozen

Noodkreet uit inloophuizen: daklozen hebben geen goede, waterdichte winterjassen

Dakloze Amsterdammers brengen grote delen van hun dagen, en vaak ook nachten, buiten door. Ze moeten meestal ver lopen van de ene naar de andere opvanglocatie. Door kou, storm en regen. Dan is een jas die je warm en droog houdt onmisbaar. Wil je een jas komen langsbrengen? Dan kan dat direct bij onze inloophuizen.

 

Lever je goede, warme heren-winterspullen af bij het dichtstbijzijnde inloophuis, sms WARMTE naar 4333 of doneer op NL79 TRIO 0379 3155 64.

 

Bianca, locatiehoofd van twee inloophuizen van De Regenboog Groep: “Het zou zo fijn zijn als er wél een keer een jas is, als iemand erom vraagt.”

 

“Ellendige tijden”

Verder geeft Bianca aan dat het ellendige tijden zijn voor daklozen. “Door de 1,5 metermaatregel is het aantal mensen dat tegelijkertijd in onze inloophuizen mag verblijven gehalveerd. En dan is er ook nog eens van alles gesloten, waardoor er minder plekken zijn dan normaal om de warmte op te zoeken of even naar de wc te gaan. Vanuit De Regenboog Groep hebben we onze openingstijden verruimd en extra huizen geopend, zodat we nog steeds veel daklozen kunnen opvangen. Desondanks staan de mensen bij inloophuis Oud-West al voor de deur te wachten als we aankomen. Terwijl buiten met meerdere personen bij elkaar staan net zo min is toegestaan. De wintermaanden zijn altijd al het zwaarst, maar nu is het helemaal behelpen en zijn de daklozen van de stad genoodzaakt nóg meer buiten te zijn.”

 

Even opwarmen en kletsen met een medewerker bij inloophuis Oud-West

Bij inloophuis Oud-West kunnen daklozen even opwarmen met een kop koffie, en rustig zitten, of praten met een medewerker bijvoorbeeld.

 

Minstens honderden jassen nodig

Daarom luiden alle inloophuizen de noodklok en roepen ze iedereen op kwalitatief goede winterjassen voor heren langs te komen brengen. Dagelijks komen er ongeveer 600 daklozen in de negen inloophuizen van De Regenboog Groep. In een jaar komt dat neer op zo’n 5000 unieke dakloze bezoekers voor deze in Amsterdam geboden dagopvang. En bijna geen enkele dakloze heeft een jas die hem beschermt tegen het Hollandse weer. Dan kun je wel gissen naar het aantal jassen dat we nodig hebben.

 

Kwalitatief goede winterjassen?

… En nog wensen ook? Ja. Stel je voor dat je heel veel tijd buiten door moet brengen in guur winterweer. Wat zou je dan willen? Een winterjas zonder gaten of scheuren, die écht lekker warm is toch? Die wérkelijk tegen de elementen beschermt. Dus waterdicht en het liefst met capuchon. Dat bedoelen wij met ‘kwalitatief goede winterjas’: intact en gemaakt om het tegen kou en regen op te nemen. Eigenlijk het minimaal noodzakelijke bij een bestaan op straat in de winter.

 

Op koude plekken bivakkeren

Als er zoals nu geen noodnachtopvang is, slaapt zo’n tachtig tot negentig procent van de bezoekers van de inloophuizen buiten, zegt Bianca. “Een enkeling heeft een slaapplek gevonden op een bootje. Sommigen kunnen héél af en toe een nachtje bij iemand binnen slapen. Maar verreweg de meesten slapen in parken, achter muurtjes of onder bruggetjes. Zoveel mogelijk uit het zicht. Want als daklozen in portieken, tussen de huizen of op een bankje gaan liggen – op de warmere plekken dus – worden ze meestal weggestuurd. Net als wanneer ze ergens met een tentje gaan staan. Óf, ze komen terug en hun tentje is weg; in beslag genomen. Opgejaagd door handhavers en buurtbewoners, trekt deze groep daklozen zich noodgedwongen terug in de kou.”

 

De mensen die wel een vaste slaapplek hebben, kunnen we momenteel helaas geen toegang verlenen tot onze inloophuizen. Dit komt door de sterk verminderde capaciteit. Deze mensen zijn thuisloos of op andere wijze hulpbehoevend. Zij kunnen wel een maaltijd komen halen, wat tevens een goede manier is om deze kwetsbare groep in het vizier te houden. Zodra we merken dat ook zij veel buiten moeten zijn, zonder een goede jas te hebben, kunnen we hen evengoed helpen.

 

“Dit is wat we wél kunnen doen”

Als we Bianca vragen of een winterjas niet slechts een klein pleistertje op een grote wond is, antwoordt ze: ”Beter dan geen pleister. Als ze toch buiten moeten liggen, dan liever gewikkeld in een warme en waterdichte winterjas en slaapzak.” Zijn er ook slaapzakken nodig dan? “Ja, zeker! Winterjassen en slaapzakken kunnen we niet genoeg in huis hebben. Honderden daklozen zijn dag in, dag uit, én nacht in, nacht uit buiten. Rondzeulend met hun hele hebben en houden dat steeds viezer wordt en kwijtraakt, want goed functioneren lukt door slaapgebrek niet meer. Zij zijn dankbaar voor de kleinste dingen. Dus nee, het lost niet alles op, maar dit is wat we wél voor ze kunnen doen.”

 

Kerst: doneer warme winterspullen voor de daklozen van Amsterdam

Kerst volgens bezoeker Iwan Djamal - In de kunstsuite van inloophuis Makom maakte de dakloze Iwan deze kerstkaart.

 

De concrete oproep! Gezocht: goede winterjassen, sjaals, handschoenen en mutsen voor mannen, én slaapzakken, of sms WARMTE naar 4333

Kom je een jas brengen? Denk dan ook aan de goede (heren)-sjaals, -handschoenen en -mutsen die je nog hebt liggen maar niet gebruikt. Én aan slaapzakken. Samen de belangrijkste warmhouders voor daklozen in de winter. Daarnaast verzoeken we winkels om wintergoed dat maar in de rekken blijft hangen, of onverkochte partijen slaapzakken, te schenken.

 

Mocht je geen van deze spullen overhebben of geen tijd hebben om langs een van onze inloophuizen te komen, dan kun je toch helpen. Sms dan WARMTE naar 4333. Hiermee doneer je eenmalig drie euro die direct ten goede komt aan warme winterspullen voor daklozen. Verder staat het je natuurlijk altijd vrij een financiële bijdrage voor jassen en ander warm wintergoed te doen.

 

Bianca: “Drie euro is voor de meeste mensen niet veel, maar een jas maakt een wereld van verschil. Zo kun je iemand met een zwaar en koud leven op straat een klein beetje warmte geven.”

 

Tekst: Jola Gosen / Beeld: Joost Slis, Bianca Koster, Iwan Djamal

 


 

Spullen langsbrengen als particulier? Dat kan bij een van onze inloophuizen:

- AMOC - Stadhouderskade 159

- Blaka Watra - Droogbak 1-C
- De Kloof - Kloveniersburgwal 95
- Makom - Van Ostadestraat 153
- Oud-West - Bilderdijkstraat 182
- De Princehof - Oudezijds Voorburgwal 165
- De Spreekbuis - Tweede Oosterparkstraat 72

- T6 - Transformatorweg 6
- Zeeburg - Zeeburgerdijk 53

 

Houd wel rekening met de openingstijden.
Deze zijn hier te vinden:

www.deregenboog.org/inloophuizen.

 


 

Donatie doen als bedrijf? Of heb je een mediaverzoek?

Mail of bel Jola Gosen: jgosen@deregenboog.org of 06 238 50 350.

 


 

Financiële bijdrage doen?

NL79 TRIO 0379 3155 64, t.n.v. De Regenboog Groep, o.v.v. WARMTE.

 

Dankzij de (financiële) steun van onze achterban, hebben wij het afgelopen jaar onze openingstijden kunnen verruimen, extra huizen kunnen openen en tot twee keer toe noodnachtopvang voor daklozen kunnen verzorgen.

 


 

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten