Op ontdekkingsreis in Amsterdam: part 1

Wie ver reist kan veel verhalen. Helemaal waar. Maar ook dichterbij wacht een nieuwe, vaak onbekende wereld. In elke buurt in Amsterdam wonen mensen met een rugzak vol geestelijke bagage. Sommige van deze stadsgenoten openen hun deur voor een maatje van De Regenboog Groep. Een veelal grensverleggende ervaring voor beiden.

 

Reizen is er sowieso even wat minder bij in deze tijden, dat biedt tegelijk de kans om juist meer verdieping te vinden in je directe omgeving. Vrijwilligerswerk bij De Regenboog Groep kan ook zeker zo'n reis zijn. Vrijwilliger worden van een 'psychiatriemaatje’ kan best als een heftige reis klinken, als je er geen ervaring mee hebt. Om een beetje een idee te geven hoe het is om als vrijwilliger een stadgenoot met psychische klachten te helpen, laten we vier vrijwilligers aan het woord over hun ervaringen. Deze week: Jonathan

Verlangen naar verbinding

Jonathan Rozema (33) zet zich sinds anderhalf jaar in voor De Regenboog Groep. Jonathan was op zoek naar zingeving. Na het afronden van zijn studie politicologie begon hij steeds meer te beseffen dat hij zijn leven anders wilde gaan invullen: “Als je jong bent, denk je dat het om geld en om meer, meer, meer gaat. Om werken, leuke spullen kopen en uitgaan met je vrienden. Mijn wereld was klein. Gaandeweg besefte ik dat ik wat miste. Ik wilde meer dan alleen met mezelf bezig zijn en nemen. Ik verlangde ernaar om ook te geven en meer verbinding met de maatschappij te krijgen.”

Horizon verbreden

Door zijn vrijwilligerswerk voor De Regenboog Groep kon hij zijn horizon verbreden. “Op straat of in de supermarkt vang je een glimp op van dat totaal andere leven in de stad. Je ziet verslaafden en alcoholisten. Nu kwam ik bij die mensen over de vloer. Bij de eerste deelnemer, die ik hielp met zijn computer,  kon ik ervaren of vrijwilligerswerk wat voor mij was. Hoewel mijn coördinator me gewaarschuwd had, schrok ik van de rommel in huis. En moest ik wennen aan het grillige karakter van de man. Aanvankelijk vroeg ik me af of ik deze persoon wel kon begeleiden. Ik had totaal geen ervaring op dit vlak. Ik denk dat veel mensen dit in het begin zo voelen. Die onzekerheid werd door De Regenboog Groep goed weggenomen. Je hoeft als maatje geen professionele zorgverlener te zijn. Met elke hulp is een deelnemer blij. En fouten maken mag.”

 

Als vrijwilliger ben je een veilige haven

Jonathan werd een ervaren maatje. Net als Mirjam volgde hij cursussen bij de Vrijwilligersacademie. En op carrièregebied maakte hij een ommezwaai: hij ging pedagogiek aan de UvA studeren. “Ik ben erachter gekomen dat mijn hart bij het werken met jonge mensen ligt. Vooral autisme heeft mijn interesse. Ook op dat vlak kan ik bij De Regenboog Groep praktijkervaring opdoen. Sinds een halfjaar ben ik maatje van een autistische tiener, die meer contact met leeftijdsgenoten wil krijgen. We zijn nu samen van alles aan het uitproberen. Als vrijwilliger ben je een veilige haven. Je helpt iemand met exploreren. En tegelijkertijd ontdek je zelf van alles. Vrijwilligerswerk brengt je op allerlei gebieden verder. Ik vind het een grensverleggende ervaring.”

 

Door Iris Stam / Fotografie Bas Evers

Wil je ook op reis naar verdieping in je eigen omgeving, misschien is vrijwilligerswerk bij ons wel iets voor jou! Kijk hier voor meer info!

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten