Op ontdekkingsreis in Amsterdam: part 4

 

Mirjam Jansen (38) is sinds mei 2019 vrijwilliger bij De Regenboog Groep. Elke twee weken gaat ze wandelen met een vrouw die net als zij een hond heeft. “Zo heb ik al heel wat parken in en rond de stad leren kennen.” De enthousiaste Mirjam, die van oorsprong uit Brabant komt, groeide op in een echt vrijwilligersnest. “Iets goeds doen voor een ander was bij ons thuis heel vanzelfsprekend.

Mijn moeder ondernam van alles met gehandicapten, ouderen en dementerenden. Daar heeft ze later zelfs een lintje voor gekregen. Zelf ging ik als kind geregeld langs de deuren met een collectebus. In Amsterdam, waar ik sinds vier jaar woon, was het er nog niet van gekomen om vrijwilligerswerk te doen. Een lang herstelproces na ‘ziekte’ vroeg al mijn aandacht.”

Groene fietstassen

Mirjam was iemand die op allerlei vlakken continu over haar grenzen heenging. Tot ze twee jaar geleden zowel lichamelijk als geestelijk óp was. In deze heftige periode ontdekte dat ze OCPS had. Eindelijk kon ze haar extreme perfectionisme verklaren. Met behulp van intensieve coaching leerde ze hiermee omgaan. Begin dit jaar durfde Mirjam voorzichtig weer plannen voor de toekomst te maken. De groene Word Vrijwilliger-fietstassen brachten haar op een idee. “Tijdens het uitlaten van mijn hond kwam ik ze telkens tegen. Ik was nieuwsgierig en keek eens op de website van De Regenboog. Wat ik zag sprak me meteen aan. Inmiddels volg ik via De Regenboog Groep de leerlijn bij de Vrijwilligersacademie. Zo kan ik onderzoeken of ik in de sociale hulpverlening wil gaan werken.”

 

Het is net als breien

Geestdriftig: “Ik ben superblij met deze kans. En met mijn maatje. Dat heb ik laatst ook naar haar uitgesproken. We hebben een enorme klik. Als zij ergens tegenaan loopt, begrijp ik dat. Een tijdje terug kwamen we er bijvoorbeeld achter dat we allebei gestrest raken als we moeten reizen, zelfs als dat maar een klein stukje is. Ik zei: ‘Tik ‘m aan, high five, dat ken ik!’ Ik geef haar ook mee: als je iets niet wilt, dan hoeft het niet.” Mirjam vergelijkt de interactie met haar maatje met breien. “Soms laat je een steekje vallen en pak je die weer op. Daarnaast kun je voor verschillende patronen kiezen en deze uitproberen. Dit geldt ook voor het leven zelf. Je hoeft niet voor één pad te kiezen of één manier van aanpak. Ze lacht: “Een geweldig inzicht, van iemand die helemaal niet kan breien...” 

Door Iris Stam / Fotografie Bas Evers

Wil je ook op reis naar verdieping in je eigen omgeving, misschien is vrijwilligerswerk bij ons wel iets voor jou! Klik hier om meer te lezen over vrijwilligerswerk bij De Regenboog Groep.

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten