PAM! Project Amsterdamse Mondkapjes op stoom.

In onze inloophuizen was er noodzaak tot meer mondkapjes. Daarom riepen we PAM! in het leven: een project waarbij we, samen met vele enthousiaste vrijwilligers, waaronder troepen studenten van het Amsterdam Fashion Institute, zélf mondkapjes gingen maken voor onze inloophuizen. Want, samen met de andere veiligheidsmaatregelen, biedt het mondkapje extra bescherming. Zowel aan de bezoekers als de medewerkers van de inloophuizen.

Dit liep goed! Zó goed dat we de productie begin mei hebben kunnen stopzetten, omdat we een hele mooie voorraad hebben liggen, waarmee we voorlopig vooruit kunnen. Lees hieronder hoe dit bijzondere project in maart van start ging. En hier wat het Parool erover schreef.

Dankjewel AMFI-studenten!

----------------------------------------------------

Het onderstaande schreven we 20 maart, toen het project nét van start ging.

 

BESCHRIJVING VAN DE KAPJES 

Het basisidee is dat we mondkapjes maken die duurzaam zijn. Ondanks eerdere berichten lukt dat niet goed met papieren kapjes, dus zijn ze van katoen! Ze sluiten goed aan op de neus en mond en er zit een filterzakje in, waardoor het filter kan worden vervangen. De doekjes zelf kunnen op 90 graden worden gewassen en weer opnieuw worden gebruikt. Zo kan iedereen de kapjes zeer regelmatig verwisselen.

 

HET PROCES EN DE ONTWIKKELAARS

De ontwerper van het mondkapje is Jacob Kok en de technische tekeningen zijn gemaakt door Bas Schaeffers. De online tutorial is gemaakt door Line Up Media. Alle producten worden gemaakt naar het voorbeeld van de online tutorial.

We streven naar een professioneel gestandaardiseerd product, waarbij het maakproces goed  overdraagbaar is. Op de Derde Schinkelstraat 9, een locatie van De Regenboog Groep, heeft PAM! haar hoofdkwartier. Hier is onder andere een naaiatelier. Het hele maak- en distributieproces wordt hier bedacht, voorbereid en deels uitgevoerd.

 

WIE ZIJN DE MAKERS? 

  1. Een aantal studenten van het AMFI ontvangt instructies volgens het 'train de trainer-principe', zodat zij op hun beurt weer anderen kunnen instrueren. Bij het AMFI wordt een productielijn opgezet en hier zal het grootste deel van de kapjes worden geproduceerd.
  2. Via oproepen aan alle vrijwilligers en de overige achterban van De Regenboog Groep, hebben we een groep vakkundige naaiers/naaiateliers geselecteerd. Zij krijgen een mail met instructies en een linkje naar de online PAM-tutorial, zodat ze eenvoudig op eigen locatie kunnen produceren.

 

De studenten en naaiers/naaiateliers vervaardigen (half)fabricaten die in het PAM!-atelier op de Derde Schinkelstraat 9 worden gewassen, en zo nodig voltooid met elastiek en/of vormdraad. Vervolgens worden ze ingepakt en gedistribueerd.

----------------------------------------------------

Op 27 maart werden de eerste eigen geproduceerde mondkapjes in gebruik genomen in inloophuis De Princehof!

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten