Psychisch ingewikkeldheidje!?

Dit is Dini. Ze worstelde jarenlang met een depressie. Nu zet zij zich in voor anderen met een psychisch ingewikkeldheidje, zoals ze dat liefdevol noemt. “Ik zeg vaak: zet dat ingewikkeldheidje vooral op je cv. Want het heeft je ook veel wijsheid gebracht.”

 

Dini Glas ziet zichzelf als levend voorbeeld dat je ondanks je psychische kwetsbaarheid ver kunt komen. “Zelfs dánkzij je kwetsbaarheid. Ik was bijvoorbeeld nooit teamleider van Scip geworden als ik zelf niet had geweten hoe het is om last te hebben van het leven. En wat dát me heeft geleerd.”

 

Voor wie Scip niet kent: dat is een bruisend onderdeel van De Regenboog Groep voor en door mensen met een achtergrond in de psychiatrie. Het organiseert allerlei werkprojecten. Je kunt als vrijwilliger aan de slag en er cursussen volgen. Dini: “Laatst sprak ik iemand die uiteindelijk besloot om niet bij ons aan te haken. Ze zei: Scip heeft iets kneuzerigs. Ik heb erg mijn best moeten doen om niet beledigd te zijn.”

Psychische kwetsbaarheid heeft juist ook zijn kracht, vertelt Dini. “Het heeft mij bijvoorbeeld geleerd om vertrouwen te houden. Om steeds weer op te krabbelen. Om altijd met een open blik te kijken naar de ander en niet te oordelen.”

 

Bij Scip is het motto: er is een plekje voor iedereen, waar je gewaardeerd en gezien wordt. “Als iemand zegt: ik ben allesbehalve oké vandaag, ik blijf thuis, dan ga ik niet vragen of hij soms weer slapeloze nachten heeft gehad door stemmen in zijn hoofd. En of hij niet beter toch kan komen voor de afleiding. Ik vertrouw erop dat hij het beste weet wat goed voor hem is. Zoals ik dat ook

bij mezelf doe.”

Bij Scip weten mensen hoe het is om steeds weer te dealen met het leven en om weer op te krabbelen. “Ach weet je, we hebben als mens allemaal onze kwetsbaarheden. Dat proces van accepteren wie je bent met alles wat er bij je hoort; ik gun het iedereen. Kwetsbaarheid brengt veel wijsheid met zich mee.”

Tekst Cecile Vossen

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten