sabrina, vrijwilliger, maatje, jongeren, autisme

Sabrina staat paraat als zelfstandig worden en kiezen moeilijk zijn!

Door de corona-uitbraak verandert de dagelijkse praktijk van De Regenboog Groep. Maar hoe gaat het nu? We vragen het Sabrina (21) ze is maatje voor Julia (13) die vanwege corona helemaal niet naar buiten kan. 

“Ik ben sinds september vorig jaar maatje van Julia. Julia komt weinig buiten en is heel afhankelijk van haar moeder, dat komt door autisme en somberheid. Ze wil graag meer leuke dingen doen, ook buiten, en wat zelfstandiger worden. Daar help ik haar bij. We hebben ongeveer 4 uur per week contact met elkaar.

Praktijkervaring

Ik studeer Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Dit ben ik gaan studeren, omdat ik altijd veel interesse heb gehad in mensen, en veel energie haal uit mensen verder helpen. Door mijn vrijwilligerswerk kan ik de theorie gelijk toepassen in de praktijk. Ik haal veel voldoening uit het contact met Julia. Als ze bijvoorbeeld ergens onzeker over is kan ik mijn persoonlijke ervaringen met haar delen.

Skaten

Met Julia ben ik begonnen met het opbouwen van een vertrouwensband. Vóór corona gingen we regelmatig een rondje lopen, naar de bioscoop, naar NEMO…Ze houdt van skaten, dus zijn we een paar keer naar een skatepark gegaan. Ik zei: ´Ik heb vroeger mijn pols gebroken tijdens het skaten, dus dat doe ik niet meer!´ Julia zei: ´Dat hoeft ook niet.´ Toen heeft zij mij alles over het skaten uitgelegd en heb ik haar gefilmd terwijl ze aan het skaten was. 

Ik maakte mij zorgen over Julia, maar door het contact, is dat minder geworden.

Pillen

Het gaat nu niet goed met Julia. Ze heeft een lage weerstand, dus ze mag in verband met het risico op besmetting niet naar buiten. Ze is erg geschrokken van de nieuwe situatie. Toen heeft ze een overdosis pillen geslikt.

Online spelletjes

Haar moeder belde me en vroeg of ik een keer per week met Julia wilde videobellen. Dat doen we nu: de eerste 5 minuten kletsen we, ik vraag haar: ´Hoe gaat het met school? Hoe voel je je?´ Daarna doen we iets leuks: een spelletje via Houseparty bijvoorbeeld. Ik probeer elke week iets nieuws te verzinnen: een combinatie van gezelligheid en afleiding. Zo hebben we Wordfeud gespeeld en dilemma-vragen beantwoord, lekker lachen! Ze vindt het zelf moeilijk om aan te geven wat ze leuk vindt om te doen, dus ik geef haar altijd twee opties om uit te kiezen.

Het vrijwilligerswerk is door corona anders geworden, het was vooral zoeken naar een nieuwe vorm. Het kost wel tijd: op zoek gaan naar manieren om online creatief te kunnen zijn. Ik maakte mij meer zorgen over Julia, maar nu we zo regelmatig contact hebben, is dat minder geworden. Ik ben goed op de hoogte van hoe het met haar gaat.

Julia vindt het moeilijk om te zeggen wat ze leuk vindt, dus ik geef haar altijd twee opties.

Bevestiging

In het begin van het gesprek is ze altijd wat stil. Ze antwoordt niet op alle vragen. Gedurende het spelletje begint ze meer te praten. Tijdens de eerste keer videobellen zat haar moeder ook in de kamer. ´s Avonds kreeg ik een appje van haar moeder: ´Dit was echt heel goed voor Julia, heel erg bedankt.´ Zo´n bevestiging krijgen is toch wel heel fijn.

Kletsen

Julia heeft een klein sociaal netwerk. Ik denk dat het contact met mij veel voor haar betekent. Ik zeg tegen haar: ´Ik ben er voor je. Het is OK.´ Ze vindt het heel moeilijk om hulp te vragen. Voor mij is deze periode ook een uitdaging! Ik probeer structuur in mijn dag te bouwen: elke dag tot 14 uur studeren, dan even wandelen, in de namiddag iets leuks doen. Ik mis mijn sociale contacten. Ik vind dat blijkbaar leuker dan ik dacht, dat kletsen met iedereen.¨

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten