placeholder

Vera staat paraat om digitaal te nerden met Klaas

Geplaatst op 7 mei 2020

Door de corona-uitbraak verandert de dagelijkse praktijk van De Regenboog Groep. Maar hoe gaat het nu? We vragen het Vera (29) als maatje voor Klaas (15).

“Ik ben 5 jaar geleden vanuit België naar Nederland verhuisd. Ik werk als grafisch ontwerper, voor The School of Life en Brainwash Festival. Ik vind het belangrijk om achter de doelstellingen van de organisatie te staan. En dat ik dan de inhoud mooi mag maken.

Zijn kamer staat vol met Star Wars spullen. Dat vind ik ook geweldig!

Samen nerden

5 maanden geleden ben ik als vrijwilliger gekoppeld aan Klaas (15). Ik ging samen met de de coördinator De Regenboog Groep bij hem thuis op bezoek. We zaten in zijn kamer, die helemaal vol staat met Star Wars spullen. Dat vind ik ook geweldig, dus we zaten daar met elkaar 2 uur lang te ´nerden´. Komt zijn moeder op een gegeven moment binnen: ´Hoe lang gaat dit kennismakingsgesprek eigenlijk nog duren?´ Haha!

Regisseur

Klaas maakt graag filmpjes, hij heeft zijn eigen YouTube kanaal. Hij schrijft scripts en verhalen. Klaas is een regisseur: hij stuurt mij per WhatsApp mijn tekst, en die moet ik dan tijdens het videobellen opzeggen. Hij is ook bezig met het schrijven van een soort role play voor videogames. De mensen met wie hij online speelt krijgen van hem een rol toegewezen, die ze tijdens de game spelen.

Nu we minder kunnen afspreken, worden alle nieuwe creaties digitaal uitgewisseld. Hij wil graag feedback op de filmmuziek die hij heeft gemaakt, of op dialogen die hij heeft geschreven. Ik durf wel kritisch te zijn hoor! Dan zeg ik: ´Dit komt een beetje raar over.´ Of: ´Dit is wel heel gewelddadig, vind je niet?´. Maar ik ben ook onder de indruk: hij is pas 15 en schrijft al die verhalen in het Engels! Ik geef hem constructieve feedback omdat ik weet dat hij hier echt iets mee wil doen in de toekomst.

Nu we minder kunnen afspreken, worden nieuwe creaties digitaal uitgewisseld.

Zelfvertrouwen

We delen de interesse in films. Vóór de coronacrisis gingen we regelmatig naar de bioscoop. Daarna analyseerden we samen de film: Wat was er goed aan? Hoe was de muziek? Hij is er nu thuis nóg meer mee bezig. Het is voor het eerst dat hij ook initiatief neemt om andere mensen, die hij online heeft ontmoet, bij zijn project te betrekken. Hij is wat socialer aan het worden, krijgt wat meer zelfvertrouwen.

Vriendschap en verliefdheid

Klaas heeft soms moeite met contact leggen. Met mij kan hij praten over vanalles: films, muziek, maar ook over verliefdheid, seksualiteit. Zo gingen we allerlei acties bedenken waarmee hij het meisje op wie hij verliefd is kan verleiden. Gelukkig kunnen we het er ook over hebben als het vervolgens niet lukt. Ik krijg op mijn beurt ook van hem tips over hoe mannen in elkaar zitten. Zo leerde ik van Klaas dat als een man me meeneemt naar een horrorfilm, hij zeker wil testen of ik ook een oogje op hem op. Als ik me tijdens de enge stukken van de film vastklamp aan m'n date, is dat het ultieme bewijs! 'Dit doet elke man, 100%' aldus Klaas. Dus ik ben sindsdien extra alert voor deze horror-strategie, haha!

Valkuil

Ons contact is heel open, gelijkwaardig en organisch. Hij heeft zelf aan wanneer hij zin heeft om te videobellen. Dat vind ik leuk: dat hij zich vrij voelt om die behoefte aan te geven. Ik zeg dan: ´Morgen kan ik wel.´ Terwijl ik vaak wel kan, maar dat is een beetje mijn valkuil: te betrokken raken. Daarom probeer ik het af te bakenen en niet té vaak contact te hebben.

Klaas is erg introvert en graag op zichzelf. In deze periode is hij bijna de hele dag met zijn ouders. Best een uitdaging, voor iedereen. Op mijn vraag ´Hoe gaat het thuis?´ antwoordde hij ´60% goed en 40% niet goed´. Een pittige ratio! Aan de andere kant: welke 15-jarige heeft het in deze situatie wél makkelijk thuis met zijn ouders?

Nieuws

Lees hier wat wij allemaal meemaken en wat ons in beweging brengt.