De Regenboog Groep verzorgt vluchtelingenopvang op twee boten: bij het Java-eiland en aan de NDSM-werf

Vijf locaties voor opvang Oekraïense vluchtelingen gerund door de Regenboog

Begin maart begonnen wij met het verzorgen van vluchtelingenopvang in het Savoy Hotel in de Amsterdamse Pijp. Binnen een maand zijn daar vier opvanglocaties bijgekomen: een cruiseschip bij en een leegstaand schoolgebouw op Java-eiland, een boothotel aan de NDSM-werf, én een hotel in Diemen.

Op het cruiseschip kunnen 160 mensen verblijven, in het schoolgebouw zijn 110 opvangplekken gecreëerd, op boothotel Botel kunnen 180 tijdelijke bewoners terecht, en in het hotel in Diemen 80 mensen. In totaal zijn dit 530 opvangplekken, bovenop de 105 plekken in het Savoy Hotel. Zo kan De Regenboog Groep opvang bieden aan in totaal 635 Oekraïense vluchtelingen.

Java-eiland

In tegenstelling tot berichtgeving van verschillende media worden er op het cruiseschip geen kinderen en ouderen opgevangen. Dit in verband met de veiligheid. De mensen die hier verblijven, hebben een kamer met eigen badkamer. Ook is er op de boot een kantine waar kan worden gegeten. Op maandagmiddag 14 maart was het schip gereed en zijn de eerste gevluchte Oekraïners met bussen gearriveerd.

Een week later, op maandag 21 maart, kwam daar de opvanglocatie in leegstaand schoolgebouw De Kleine Kapitein bij. Een sobere plek waar we met man en macht hebben gewerkt om het er leefbaar en wat huiselijker te maken voor de mensen.

Botel

Op 28 maart was Botel -een hotel op een boot aan de NDSM-werf- helemaal in paraatheid gebracht om daar vanuit De Regenboog Groep de grootste groep (180!) Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

Hotel Via Amsterdam (Diemen)

Vrijdag 8 april kwam Via Amsterdam er als vijfde opvanglocatie bij voor ons. Dit hotel in Diemen heeft een totale capaciteit van 900 slaapplekken, waarvan er 80 beschikbaar zijn gesteld aan gevluchte Oekraïners. Deze zijn verdeeld over tien 8-persoonskamers. De andere 820 plekken zijn voor reguliere gasten. Hotel Via Amsterdam bevindt zich officieel in Diemen, maar ligt tegen Amsterdam-Zuidoost aan, op loopafstand van metrostation Venserpolder. Het voelt hier dus best wel als Amsterdam.

Gelieve niet zomaar langs te komen

Hopelijk kunnen de mensen op deze plekken een beetje bijkomen van een lange reis. Zij zijn gevlucht uit oorlogsgeweld en hebben daarbij familie, geliefden en vrienden moeten achterlaten. Gelieve daarom niet zomaar naar de locaties waar Oekraïense vluchtelingen verblijven te komen. Rust is nu heel belangrijk voor deze mensen.

Oekraïense vluchtelingen worden in Amsterdam opgevangen op schepen (uitvoer opvang: De Regenboog Groep)

Graag alleen de spullen die we vragen

Wij hebben al zo ontzettend veel spullen gekregen. Daarvoor willen wij alle lieve donateurs die daaraan hebben bijgedragen enorm bedanken. Als er specifieke spullen of vrijwilligers nodig zijn, plaatsen wij hiervoor oproepen op onze social media-kanalen, met daarbij de betreffende (inlever)locaties. Gelieve alleen de spullen te brengen die we vragen. Onze dank is groot.

Hieronder staan de actuele oproepen.

GEZOCHT: GOEDE FIETSEN (M, V, KIND) VOOR OEKRAÏENSE VLUCHTELINGEN

GEZOCHT: GOEDE FIETSEN (M, V, KIND) VOOR OEKRAÏENSE VLUCHTELINGEN - Zodat zij zich beter kunnen voortbewegen in de stad. Dat helpt bij dingen doen, regelen en ontdekken. Dus bij het vormgeven van hun leven hier.

Waar heenbrengen? Hotelschip Carissima, aan de kop van het Java-eiland.

Wanneer? Dagelijks tussen 09.00 en 21.00 uur.

Wat bedoelen we met een 'goede' fiets?

Als je je moeder er ook op rond zou laten fietsen ;-). Dus veilig, met goedwerkende mechaniek en remmen, en geen los zadel of stuur of zo. De fiets moet ook op slot kunnen, het blijft immers Amsterdam. Fietsen met kinderzitjes e.d. zijn ook meer dan welkom. Heel erg bedankt!

GEZOCHT: KLEREN EN SCHOENEN (M, V, X, KIND)

GEZOCHT: NIEUWE HERENKLEDING - Eerder vroegen we om alle kleding, maar voor dames en kinderen hebben we inmiddels genoeg ontvangen. Helaas moesten we na de eerste inbreng wel ruim 50% afvoeren/weggooien, omdat deze tweedehands kleding onbruikbaar was. Daarom vragen we om nieuwe of héle mooie (zo goed als nieuwe) kleding. Met goede kleding hervinden mensen weer wat waardigheid. De meesten hebben véél te weinig mee kunnen nemen.

Waar en wanneer heenbrengen? Naar het Savoy Hotel (Ferdinand Bolstraat 194), hotelschip Carissima aan de kop van Java-eiland of Botel (NDSM-Pier 3). Dagelijks tussen 09.00 en 21.00 uur.

Dus, een miskoop gedaan? Al eeuwen van alles in je kast wat je nog nooit hebt aangehad? Toch niet jouw stijl of de verkeerde maat? Óf, heb je als bedrijf van alles over wat maar niet wordt verkocht en moet je alweer ruimte maken voor de nieuwe collectie? Geef het weg aan mensen die het hard nodig hebben.

Oproep wat lekkers te snacken voor Oekraïense vluchtelingen

Bij onze vier opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen komen mensen aan na een superlange reis te hebben gemaakt. Dan is het fijn dat wij ze wat lekkers te snacken kunnen geven. Denk aan repen, snoepjes, zakjes chips, popcorn, chocola, en dat soort versnaperingen. Gewoon even 'comfort food' na een zware en moeilijke tocht.

Wanneer brengen? Dagelijks tussen 09.00 en 21.00 uur.

Locaties:

  • Savoy Hotel (Ferdinand Bolstraat 194)
  • Hotelschip Carissima (Kop van Java-eiland)
  • Schoolgebouw De Kleine Kapitein (Tosaristraat 30)
  • Botel (NDSM-pier 3)

Onze dank is heel groot!

Oproep verzorgingsproducten Oekraïense vluchtelingen

Bij onze vier opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen komen we verzorgingsproducten tekort. Deze hebben mensen natuurlijk niet genoeg kunnen meenemen toen ze huis en haard ontvluchtte. Dan neem je alleen het állerbelangrijkste mee, dat wat je kunt dragen.

Wat nodig? Denk aan ongebruikte shampoo, douchegel, crèmes, conditioner, bodylotion, gezichtsreiniger, babycrèmes, make-up en parfum. Gewoon even jezelf verzorgen te midden van al die zorgen, geeft ook weer een beetje waardigheid terug.

Wanneer en waar heenbrengen? Dagelijks tussen 09.00 en 21.00 uur.

Locaties:

  • Savoy Hotel (Ferdinand Bolstraat 194)
  • Hotelschip Carissima (Kop van Java-eiland)
  • Schoolgebouw De Kleine Kapitein (Tosaristraat 30)
  • Botel (NDSM-pier 3)

Bedankt!


Op een andere manier bijdragen?

Doneer dan hier

Dit geld gebruiken wij voor de acute noden die gedurende de periode van opvang bij de mensen ontstaan. Heel direct.


Nog meer locaties

Samen met de gemeente blijven we meer mogelijke opvanglocaties bekijken. Mocht er weer wat nieuws te melden zijn, dan doen we dat hier, op: www.deregenboog.org.

Hier kun je meer lezen over de opvang van gevluchte Oekraïners verzorgd door De Regenboog Groep.


Tekst: Jola Gosen | Beeld: Hans Wijnands en Joost Slis

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten