Voor Jacqueline is het belang van activeringswerk groot, zij is actief bij de Homeservice.

Wat betekent activeringswerk voor mensen?

Een moeilijke jeugd, waarvan de nare dingen tot op de dag van vandaag doorwerken, pech met banen en gezondheidsproblemen. Toch wist Jacqueline haar plek te vinden. Bij onze Homeservice ... De dienstverleners van de Homeservice weten wat tegenslag betekent: ze hebben zelf ervaring met psychische problemen. Daarom helpen ze, tegen een kleine vergoeding, kwetsbare Amsterdammers in (psychische) nood. Bijvoorbeeld met boodschappen halen, verhuizen en klussen in en rondom het huis en de tuin. Zo maken zij het leven van anderen wat lichter en aangenamer. Jacqueline (59) werkt sinds februari 2014 voor de Homeservice.

Op zoek

Jacqueline voelde zich naar eigen zeggen een beroepswerkloze: “Altijd op zoek naar een baan en toen ik er in 2008 eindelijk één had gevonden, kon ik na een jaar weer weg. Daarna lukte het maar niet. Ik werd allergisch voor solliciteren en raakte gefrustreerd door het ‘kastje naar de muur-circuit’ dat me van organisatie naar organisatie stuurde: het UWV, een jobhunter, enzovoorts.” Toen kwam het moment dat Jacqueline niet meer sliep. In 2010 kreeg ze beroerteverschijnselen en bleek ze sinustrombose (trombose in de hersenen) te hebben. Hierna kon ze niet veel prikkels meer verdragen. “In die periode voordat ik bij de Homeservice begon, sliep ik héél slecht. Ik liep op mijn tenen en had het ontzettend zwaar.”

Verandering

“Ik verlangde meer van mezelf dan ik aankon. Ik wilde graag mensen helpen, maar hoe precies? Het bijstaan van ‘hoarders’ in hun psychische strijd, bleek te zwaar. Dan moet je mensen individueel ondersteunen, waardoor ik er maar moeilijk afstand van kon nemen. Bovendien moet je er meer knowhow en overtuigingskracht voor in huis hebben.” Deze interesse bracht Jacqueline wel bij De Regenboog Groep én de Homeservice. “Toen ben ik dus gaan klussen! Wat ik veel leuker vond en heel leerzaam. Natuurlijk verfde ik zelf weleens een muur, maar beroepsmatig had ik er nooit iets mee te maken gehad. Ik kwam van kantoorwerk af.”

Samen werken = samen delen

“En dan leer je beter en beter schilderen. Ik ben nog wel altijd moe, maar word nu zo blij van mijn werk dat ik erna supermelig en vrolijk ben. We kunnen écht iets betekenen voor mensen. Alleen kan ik niet lang werken. Als ik te veel doe op een dag, slaap ik niet. Dan ben ik té wakker. Gelukkig is die extreme slapeloosheid weg. Ook omdat ik nu meer rust kan pakken rondom mijn werk. Mijn leven is enorm gepland. Als ik weet welke dagen ik niets heb, is het oké. Als ik dan een keer niet goed heb geslapen, kan ik toch werken. Minder slapen is inherent aan iedereen bij ons. Het heeft te maken met onze psychische gesteldheid. Dat kunnen we delen met elkaar. Net als het werken voor ingewikkelde, soms lastige klanten. Nu komen we ook weleens bij ‘hoarders’. Dan merk ik hoe fijn ik het vind dat de werkbegeleider zich met de klant bemoeit en ik lekker mijn gang kan gaan.”

Corona: stilte en rust, maar niet in de steek gelaten

Tijdens de eerste grote coronagolf lag de Homeservice ruim twee maanden stil. “In die periode heeft de coördinator ons veel gebeld om te vragen hoe het ging. We werden niet in de steek gelaten en dat vond ik heel belangrijk. Ook speelde ik online woordspelletjes met een werkbegeleider en kreeg ik een pretpakket: mondkapje, springtouw, spelletjes …” Verder geeft Jacqueline aan dat ze de Homeservice ontzettend miste, maar zich af en toe best geweldig heeft gevoeld tijdens de lockdown. “Die stilte en rust in de stad, zalig gewoon. Daarvoor kwam ik het centrum niet meer in, maar toen heb ik door de oudste buurt van Amsterdam gewandeld zonder een toerist tegen te komen. Ik heb de lucht buiten staan opsnuiven. Geen vliegtuigen! Voor mij was het voor coronatijd al crisis; op de wereld en met het milieu. Nu konden we in ieder geval even rustig ademhalen op straat.”

De stilte en rust in de stad heeft Jacqueline als fijn ervaren, maar na de lockdown weer beginnen bij de Homeservice ook! Van de zomer gingen ze weer van start, in verband met corona voornamelijk buiten, dat wel. Jacqueline: “Ik ben blij om mijn collega’s weer te zien en weer iets voor al die ‘Aardige Amsterdammers’ te kunnen betekenen”. Dit is een leuke kwinkslag, omdat De Regenboog Groep iedereen die zich inzet voor een mooiere stad – Aardige Amsterdammer – noemt. En voor ons is Jacqueline daar zélf nou juist eentje van, wat een kanjer!

 

Ons activeringswerk maakt veel mensen blij, zoals Jacqueline bij de Homeservice.

 

Tekst: Jola Gosen / Beeld: Merlijn Michon

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten