Activeringswerk bij Drukkerij Repro - laat voor Alvaro 70% van zijn problemen verdwijnen.

Wat betekent activeringswerk voor mensen? "De Regenboog saved my life.”

Als muzikant en muziekleraar Cuba ontvlucht om vervolgens jarenlang met veel plezier op Schiphol te werken. Gebukt gaande onder depressies, die erger werden door een lastige situatie met zijn moeder. Maar ook weer minder, dankzij zijn baan. Tot hij die kwijtraakte en in een wel heel fikse depressie belandde. Wat moest hij? Via de huisarts kwam hij bij De Regenboog Groep en werklocatie De Derde Schinkel terecht, waar zich diverse leerwerkbedrijven voor mensen met individuele (psychosociale) problematiek bevinden. Hier hervond hij zijn geluk bij Drukkerij Repro. “Iets te doen hebben, laat zeventig procent van mijn problemen verdwijnen.” Dit is het verhaal van Alvaro (54) in een notendop. Hij werkt sinds november 2019 bij de Repro.

Tekst: Jola Gosen / Beeld: Merlijn Michon

 

Na bijna 20 jaar op straat

Jarenlang was Alvaro een zeer tevreden man, met zijn werk als schoonmaker op Schiphol. Niet zo gek dat deze plek na bijna twee decennia als tweede thuis was gaan voelen voor hem. Helaas nam het schoonmaakbedrijf waar hij in dienst was het minder serieus met Alvaro en zijn collega’s. “Er werd een spelletje met ons gespeeld. Niemand kreeg een vast contract. Het was zes maanden werken, nog eens zes maanden werken en eruit. Weer een bepaalde periode aan de slag en er een heel jaar uit. Zoiets ... Tot ze in 2018 zeiden: ‘sorry, nu hebben we helemaal geen werk meer voor je’. Dat was vreselijk voor me, waardoor ik zwaar depressief raakte en niks meer lukte.”

 

En toen …

“Dit was vorig jaar augustus. Ik ben ook bloeddruk- en hartpatiënt en dien voorzichtig te zijn, maar tegen de huisarts zei ik dat ik íéts moest. Vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. De assistente gaf me wat links, waaronder van De Regenboog Groep. Van daaruit ben ik verder gaan zoeken en vond ik het nummer van De Derde Schinkel. Ik kon bij de Repro aan de slag en hier was iedereen vrijwel direct als familie voor me; zulke lieve mensen.” Alvaro geeft aan dat depressiviteit een beetje bij zijn leven hoort en dat zijn moeder in 2009 psychotisch werd en nu dement is. Met dit laatste heeft hij het heel moeilijk, wat weer niet helpt voor zijn gemoedstoestand. “Maar werken en afleiding zijn zo belangrijk, dan heb ik er minder last van. Als ik bij de Repro ben, voel ik me goed. Met gezellige mensen. En ik kan er écht op mijn eigen tempo werken. Zeventig procent van mijn problemen verdwijnt, omdat ik bezig ben. De Regenboog saved my life.”

 

Dagbesteding en activeringswerk, zoals bij de Repro, zijn belangrijk voor mensen die niet in staat zijn om zelfstandig betaald of vrijwilligerswerk te doen.

 

Een dankbaar verhaal tegen een moedig verleden …

In 1995 kwam Alvaro vanuit Cuba naar Nederland. Destijds ontvluchtte hij het communistische systeem en de politieke situatie aldaar. Vervolgens mocht hij niet meer terug, omdat hij bij het Cubaanse consulaat had geprotesteerd en op een zwarte lijst terecht was gekomen. “Mensen die voor Castro zijn, bedreigen mensen die dat niet zijn. Nu is het land open en mag iedereen terug, maar het is zo lang geleden. Dan moet ik een ‘mea culpa doen’ (schuldbekentenis geven) en een Cubaans paspoort regelen. Waarom? Met de Nederlandse nationaliteit ‘you feel free!’ Soms geloof ik het zelf nog niet. Hoe top het hier is. Hier is pas vrijheid. Écht ongelooflijk. Daarom hou ik in de eerste plaats van Nederland.”

 

Corona

Het belang van werken bij de Repro is groot voor Alvaro. Daarom heeft hij het heel moeilijk gehad tijdens de (eerste) lockdown. “Toen corona begon, had ik hét. Psychologisch dan. Elke dag met die thermometer aan de haal, een ‘disaster’. We hebben toen ook anderhalve maand helemaal niet gewerkt en vervolgens veel minder. Eens per week drie uurtjes. Zodat iedereen een beetje kon werken. Dat vond ik goed uiteraard. We zijn tenslotte met zijn allen.” Verder geeft Alvaro aan dat werkbegeleider Berend hem in die periode elke dag belde om te vragen hoe het ging. “Dat was fijn, omdat de situatie wel was veranderd, maar je je daarin niet alleen voelde. Wat een lieve, geïnteresseerde man. Hij regelde zelfs eten voor ons. Dan kwamen ze naar mijn huis en praatten ze buiten voor de deur met me. Ook brachten ze een keer pennen en kaarten en zo. Hartstikke leuk. Ik kan met niemand kaarten, maar het idee was goed. Het was een manier om voor ons te zorgen en hielp wel.”

 

Nu gaat het weer een stuk beter met Alvaro: “Het werken helpt zóveel. Ik vind het zó leuk en het gaat op een prettige manier. Er zijn niet te veel mensen tegelijk daar, meestal drie. Iedereen desinfecteert en houdt 1,5 meter afstand. Ik hou ervan, want wij moeten niet alleen voor onszelf, maar voor iedereen om ons heen zorgen, dat is belangrijk.” Wat een kanjer die Alvaro, vinden wij bij De Regenboog. En zijn plan na corona? “Mensen vinden om muziek mee te maken.” Nu maar hopen dat een tweede lockdown niet nodig is.

 

Lees hier meer over de leerwerkbedrijven en dagbesteding van De Regenboog Groep.

 

Vol focus en op eigen tempo aan het werk bij leerwerkbedrijf Drukkerij Repro.

 

Ons activeringswerk geeft mooie resultaten, zowel in impact op de mens zelf als in de mooie dingen die hij maakt.Bij de Repro wordt van alles vervaardigd: van buttons, koelkastmagneten en blocnotes voorzien van je (bedrijfs)logo tot aan folders, posters en boekjes (in opdracht ontworpen en gedrukt).

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten