Warmte voor daklozen - bedankt - winterjassen - slaapzakken

Wij doen het samen

Op 4 december luidden onze inloophuizen de noodklok: er waren héél hard goede, waterdichte winterjassen nodig. Door alle coronamaatregelen moeten daklozen nóg meer tijd buiten doorbrengen dan normaal. En dat deden ze zonder goede jas die tegen het gure Hollandse winterweer beschermt, maar daar is dankzij jullie verandering in gekomen.

 

Een golf van warmte door de stad (én andere delen van het land)

Wij deden een oproep en Amsterdam en al haar helpers daarbuiten pakten hem op. De concrete oproep luidde: breng goede winterjassen, sjaals, handschoenen en mutsen voor mannen. Én slaapzakken. Of sms WARMTE naar 4333 en doneer eenmalig 3 euro, waarvan wij warme winterspullen voor daklozen aanschaffen.

Direct hierop volgend ging er een golf van warmte door de stad heen. Vele particulieren en bedrijven organiseerden hun eigen inzamelingen, compleet met pamfletten en beloningen als prachtige flessen bier. Netwerken werden ingezet en handen ineengevouwen. Heel Amsterdam leek wel in actie gekomen. Én daarbuiten! We kregen zelfs berichten uit Limburg en kwamen onder andere op AT5, NH Radio, NPO Radio 5 en 3FM. Hierdoor kwam ook de sms-actie in een stroomversnelling terecht.

 

We hebben al meer dan 1000 sms’jes gehad – ruim 3000 euro dus – die we kunnen besteden aan warm wintergoed voor daklozen.

 

Het Parool en donaties

Een ander belangrijk onderdeel van onze inzamelactie was het prachtige stuk dat Het Parool eraan wijdde. Daarin werd gevraagd gelddonaties te doen, waarvan wij ook zelf winterjassen en slaapzakken konden kopen. Nou dit kunnen we, en hoe! De Parool-lezer heeft gul gegeven. Net als al die particuliere en zakelijke weldoeners die spontaan of vanuit de oproep in de Meeleven bedragen op onze eigen rekening stortten. Deze financiële giften maken dat we de tekorten aan warmhouders voor daklozen nu voor een hele periode kunnen opvangen. Verder publiceerden onder andere Nu.nl, AD.nl en MUG Magazine over de actie. En deelden influencers als Georgina Verbaan en Jip the Frenchie onze boodschap om hun volgers aan te zetten iets te doen.

 

Winterjassen voor daklozen

Een dame die het geld dat ze normaal uitgeeft aan haar wintergarderobe, dit jaar besteedde aan winterjassen voor dakloze stadgenoten.

 

Een hoos aan jassen

Al direct in het sinterklaasweekend druppelden de mensen onze inloophuizen binnen met hun armen vol jassen en dat is de afgelopen maand niet meer opgehouden. Vervolgens kwamen steeds meer bedrijven de door hun ingezamelde bergen wintergoed brengen. En nu hebben we bij elkaar al tegen de duizend jassen en honderden warmhouders als mutsen en sjaals gekregen. Met alle acties die nog in de lucht hangen, waarvan de jassen nog moeten worden langsgebracht, kunnen we volmondig zeggen dat we voorlopig héél goed vooruit kunnen. Dus dat nieuwe acties voor jassen en/of kleding niet nodig zijn. Die spullen kunnen we simpelweg niet meer kwijt. :)

 

Slaapzakken (en handschoenen)

Mocht je toch nog iets willen doen waar we superveel aan hebben: slaapzakken hebben we een stuk minder gehad. Terwijl een slaapzak wel een belangrijke warmhouder is voor daklozen in de winter. Het liefst zo'n échte goede: gemaakt voor lage temperaturen, waterdicht en waarin je kunt wegduiken. De locaties voor het langsbrengen van slaapzakken vind je hier. Verder hebben we nog handschoenen nodig en loopt de sms-actie natuurlijk door, zodat we alle warmhouders die we later in 2021 weer tekort gaan komen (want dat gaat gebeuren) meteen zelf kunnen aanschaffen.

 


EEN GEWELDIGE EN BETROKKEN ACHTERBAN
Woorden schieten tekort. Iedereen zette zich met hart en ziel in voor de daklozen van Amsterdam. En zo kunnen wij onze bezoekers het hoogst noodzakelijke bieden bij een zwaar en opgejaagd bestaan op straat, dat bijna uitsluitend uit onzekerheden bestaat.
 
Het is onmogelijk om iedereen persoonlijk te bedanken. Maar wat we wel kunnen zeggen is:
Een stad als Amsterdam wordt gemaakt door de mensen. Hier doen wij het samen. Wij zijn enorm geroerd. DANK JULLIE WEL!
 

Steunen kan nog steeds: sms WARMTE naar 4333 en doneer eenmalig drie euro voor warme winterspullen, doe een financiële bijdrage voor slaapzakken op NL79 TRIO 0379 3155 64 of word donateur.


 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten