Wij houden van onze helden! (En dus krijgen ze spelden)

De gemeente Amsterdam lanceerde de campagne #Houvanjeheld waarin helden geëerd mogen worden. ‘Onze’ Alexander, dakloos bezoeker en kunstenaar en zogenoemd 'illegaal' in ons landje, werd uitgenodigd om een speldje in ontvangst te nemen. Hij mocht op Radio1 zijn verhaal doen en zal begin maart ook op abri’s door de hele stad te zien zijn.

 

En dat is best heel bijzonder. Want Alexander is niet alleen dakloos, hij heet ook nog eens illegaal in Nederland te zijn. En ondanks dat hij nergens recht op heeft, zet hij zich al jaren in voor de stad, samen met nog twee van deze helden: Ben en Youssef. Ook zij zijn dakloos en hebben geen rechten in Nederland. En ook zij werken keihard in -én om- onze inloophuizen.

 

Alexander op de website wijamsterdam.nl/houvanjeheld

 

Dit speldje verdient dus wel een momentje! En dat komt er. Hans Wijnands, de directeur van De Regenboog Groep, zal de speldjes uitreiken. Dit zijn zijn woorden:

 

“Ondanks dat jullie zo weinig mogelijkheden hebben in Nederland, simpelweg omdat je geen paspoort hebt, belemmert dat je op geen enkele manier je zo in te zetten voor je medemens en de stad.”

 

Dus al hebben jullie het officiële papiertje niet; wat ons betreft, wat De Regenboog Groep betreft, zijn jullie zeer belangrijk en zeer waardevol. En jullie staan ook voor een hele grote groep dakloze mensen die zich ook inzet. Ik vind jullie ook voorbeelden omdat jullie het al zo ontzettend lang doen.

 

Jullie inzet heeft ons, de organisatie, de medewerkers en vrijwilligers bovendien geholpen om steeds meer het vertrouwen te leggen bij bezoekers, om steeds meer verantwoordelijkheid te geven. Dat zie je aan initiatieven zoals de nachtopvang, de winterkoudeopvang en verruimde openingstijden in zelfbeheer.

 

Er is wel wat veranderd, in de afgelopen 25 jaar: vroeger was het ‘zorgen voor’; jullie komen binnen en wij, de organisatie die het allemaal heel goed weet, gaat voor jullie zorgen en alles regelen. Zo ging het. 

 

Maar jullie hebben ons laten inzien dat het op die manier niet altijd hoeft: het is veel mooier, waardevoller en duurzamer als je de verantwoordelijkheid deelt en het met elkaar doet.

 

En dat zijn dingen om een diepe buiging voor te maken, dat is superbijzonder en het predicaat ‘held’ meer dan waard.”

 

Amsterdamse held AlexanderUit de handen van Hans WIjnands ontvangt Alexander zijn heldenspeldje.

 

De Wit-Russische Alexander werkt al dertien jaar mee als vrijwilliger. Hij kwam via inloophuis AMOC terecht bij Makom en voelde zich in de Kunstsuite goed thuis: “Toen ik stopte met alcohol en drugs kreeg ik het advies om kunst te gaan maken als uitlaatklep.” Inmiddels wordt hij met regelmaat uitgenodigd om mee werken aan kunstzinnige projecten. “Youssef was een voorbeeld voor mij; hij liet zien hoe ik vooruit kon komen.

Ik hoop dat wij nu, voor mensen die dakloos zijn en in de problemen zitten een voorbeeld kunnen zijn.”

 

 

Trots

Na de woorden van Hans speldt Kathleen, locatiehoofd van Makom, de speldjes op 'haar' Ben en Youssef:

En als er ooit foto's de titel 'trots' mochten dragen, zijn het deze wel. Gefeliciteerd heren!

Een uitgebreide reportage, met prachtige portretten van deze drie 'illegale' en dakloze helden van Amsterdam, is te lezen in Meeleven 1 van 2021, die 5 maart op de deurmat ligt en online hier te lezen zal zijn

Gratis Meeleven in je brievenbus ontvangen? Stuur dan een mailtje naar fmeijer@deregenoog.org onder vermelding van: 'Meeleven ontvangen'

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten